Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 21:26, 25 kwi 2025

mrokasia napisał(a)

Zlikwiduj kostkę.

Ty wiesz, że też mi to przyszło do głowy? Pomyślę nad tym.
Magara 22:39, 25 kwi 2025

UrsaMaior napisał(a)

Dobre pytanie... wygląda jak pióropusznik, ale nigdy go nie kupowałam.

Jak mi miło, że o mnie myślisz Myślę, że nie pierwszy raz i nie ostatni

Dobrze, że kwiecień, w szkółkach mało pokus

Myślę o Tobie codziennie ostatnio Nawet mój Małżonek ostatnio o Tobie myślał Sadził różę przy pniu ściętej sosny - prawie dwie godziny mu zeszło Wciąż mamrotał pod nosem coś w stylu, że co mnie podkusiło, żeby rabaty wśród drzew robić Inne słowa też padały

Likwidacja kostki u Ciebie wydaje mi się kwestią czasu Jakby vis maior
Eupraksja 08:09, 26 kwi 2025

UrsaMaior napisał(a)

Ach, cudowny jest ten widok! Wszystkie zdjęcia zachwycają, to jednak szczególnie skradło moje serce - ten parawan z zieleni szczelnie wypełniający przestrzeń między pniami dużych drzew i oddzielający ogrodowy „pokój” przed nim ☺️ Jak tego dokonujesz, aby mieć taką zieleń i taką gęstą roślinność pod dużymi żarłocznymi drzewami?
UrsaMaior 13:28, 27 kwi 2025

Magara napisał(a)

Myślę o Tobie codziennie ostatnio Nawet mój Małżonek ostatnio o Tobie myślał Sadził różę przy pniu ściętej sosny - prawie dwie godziny mu zeszło Wciąż mamrotał pod nosem coś w stylu, że co mnie podkusiło, żeby rabaty wśród drzew robić Inne słowa też padały

Likwidacja kostki u Ciebie wydaje mi się kwestią czasu Jakby vis maior

Ooo i małżonek też? No wzrusz!
Następnym razem, gdy będą padały te inne słowa, to powiedz mu, że tylko silne jednostki przetrwają

Vis maior jak w mordę strzelił, tylko co ja zrobię z tą całą kostką???
UrsaMaior 13:33, 27 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)

Ach, cudowny jest ten widok! Wszystkie zdjęcia zachwycają, to jednak szczególnie skradło moje serce - ten parawan z zieleni szczelnie wypełniający przestrzeń między pniami dużych drzew i oddzielający ogrodowy „pokój” przed nim ☺️ Jak tego dokonujesz, aby mieć taką zieleń i taką gęstą roślinność pod dużymi żarłocznymi drzewami?

Dziękuję pięknie! Sposób jest prosty: krew, pot i duużo g...a
Mnóstwo pracy włożyłam we wzbogacanie gleby, bo u mnie piaseczek żółty, jak na plaży. Kompost i obornik w hojnych ilościach. No i podlewanie. Daję roślinom porządną dawkę dobroci na start, natomiast później muszą mieć mocne nerwy. Nie pryskam, nie okrywam, nie certolę się. Nie lubię wyfikanych i kapryszących egzemplarzy.
Eupraksja 18:09, 27 kwi 2025

UrsaMaior napisał(a)

Dziękuję pięknie! Sposób jest prosty: krew, pot i duużo g...a
Mnóstwo pracy włożyłam we wzbogacanie gleby, bo u mnie piaseczek żółty, jak na plaży. Kompost i obornik w hojnych ilościach. No i podlewanie. Daję roślinom porządną dawkę dobroci na start, natomiast później muszą mieć mocne nerwy. Nie pryskam, nie okrywam, nie certolę się. Nie lubię wyfikanych i kapryszących egzemplarzy.

Ooo, te ostatnie zdania to właśnie jest i mój styl ogrodowania ☺️ Przynajmniej w teorii

Znalazłam ostatnio nieopodal kompostownię i już snuję plany zamówienia, tylko najpierw zrębki rozparceluję do końca. A obornik granulowany daje radę, czy jednak musi być porządna (acz przekompostowana) k..a?

Przyuważyłam też w okolicy gołębiarzy, może warto wejść w bliższą zażyłość ☺️
Eupraksja 18:12, 27 kwi 2025

UrsaMaior napisał(a)

Może to i lepiej z tym pochłanianiem, teraz chyba już bym tych obwódek nie robiła. Ograniczają twórcze zapędy No i kostki mi już brakuje, niestety.

No masz, a mnie się ona tak u Ciebie podobała i jak zobaczyłam, że przekładasz sama bez podlewania betonem, chciałam już zapożyczać pomysł!
TAR 22:53, 27 kwi 2025

Ewa kurzak czy golebi to nie jest dobry obornik. Mozna popalic rosliny. Dobry jest konski, bydlak tez moze byc, owczy. Ja teraz mam kozi. Ale zazwyczaj uzywam koniak z owczym. Na nich rosliny rosna mi najlepiej. Obornik konski rozgrzewa glebe a moja zimna i ciezka wiec korzysc. Bydlecy dobrze daje rade na suchym.
Magara 23:18, 27 kwi 2025

UrsaMaior napisał(a)

Vis maior jak w mordę strzelił, tylko co ja zrobię z tą całą kostką???

Rozdaj potrzebującym Mi by się kilka przydało, żeby tak dobrze sobie czasem w łeb walnąć na niektóre moje pomysły ogrodowe
Sobie powinnaś zapasik też zostawić na takie okoliczności
TAR 23:20, 27 kwi 2025

Daga