Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

TAR 16:13, 06 maj 2025

Kupokulki tez nie sa zle, zalezy jaka masz ziemie. Jak piaseczek to trzeba powalczyc.

Obornik zrzucony na pryzme z czasem przestaje woniec, mozna trzymac w workach, mozna luzem. Mozna zrobic kwaterke z palet i nawet nakryc plandeka zeby zapach nie draznil. Ale ta warstwa wierzchnia z czasem przestaje smrodkowac.
Są tu tacy co od razu zuzywaja
UrsaMaior 23:17, 06 maj 2025

Eupraksja napisał(a)
Ajjj, no to mus poszukać lokalnie źródła prawdziwego obornika. Kiedyś raz kupowałam do poprzedniego ogrodu, przywiózł mi osobiście rolnik w workach swoim samochodem ☺️ Ale nie wiem, czy trafię kolejny raz na taką wygodną opcję. Podpowiedzcie proszę z praktyki, skąd go bierzecie?

No jak to skąd? Jedziesz do najbliższej stajni, mówisz, że chcesz obornik i lecisz po padokach Obsługa jest zawsze zadowolona, że ktoś to za nich pozbiera
UrsaMaior 23:22, 06 maj 2025

Eupraksja napisał(a)

Hmm, to jak to w praktyce robisz, kopiesz dół na tyle duży, żeby sypnąć na dno obornik, na to ziemię i dopiero wtedy idzie roślina, tak? I w dodatku ten duży dół przekopując się przez korzenie toporkiem? O rety…

I jeszcze dopytam z kwestii praktycznych - z tego co widzę i u siebie i tu na forum, sezon na sadzenie/przesadzanie trwa od wiosny do jesieni, obornik potrzebny w takim razie na okrągło. Macie gdzieś w ogrodzie zapas, żeby z niego czerpać? A co z zapachem

Tak jest, duży dół wyściełany obornikiem, na to warstwa ziemi i roślina. To oczywiście w przypadku obornika świeżego. Jeśli się da, to najlepiej przekopać z obornikiem całą rabatę, niestety u mnie, ze względów oczywistych, takiej możliwości nie było.
Przy okazji, koński obornik nie śmierdzi, można sobie trzymać w workach lub na pryzmie. Bydlęcy ma bardziej intensywny zapach, ale też bez przesady, nie jest to jakiś straszliwy odór.
UrsaMaior 23:24, 06 maj 2025

Aaa, rododendrony bardzo lubią taki świeży koniaczek, warto rzucić co jakiś czas pod krzaczki.
Eupraksja 14:15, 09 maj 2025

UrsaMaior napisał(a)

No jak to skąd? Jedziesz do najbliższej stajni, mówisz, że chcesz obornik i lecisz po padokach Obsługa jest zawsze zadowolona, że ktoś to za nich pozbiera

Zaczynam się tą wizją ekscytować jak gimnazjalistka Tylko nie wiem, co M na pomysł, żeby go potem władować do samochodu Kurczę, najchętniej na pierwszy raz wybrałabym się z kimś już doświadczonym w takich akcjach, żeby się nauczyć w praktyce - czy się któraś z Was doświadczonych w bojach nie wybiera czasem po „koniaczek” w mazowieckim +/- na północ od Warszawy?
tulucy 23:55, 09 maj 2025

Eupraksja napisał(a)

Zaczynam się tą wizją ekscytować jak gimnazjalistka Tylko nie wiem, co M na pomysł, żeby go potem władować do samochodu Kurczę, najchętniej na pierwszy raz wybrałabym się z kimś już doświadczonym w takich akcjach, żeby się nauczyć w praktyce - czy się któraś z Was doświadczonych w bojach nie wybiera czasem po „koniaczek” w mazowieckim +/- na północ od Warszawy?

Ja się będę wybierać pewnie, bo mnie Iza skutecznie do tego namawia, a mam dwie stajnie pod nosem praktycznie... tyle że doswiadczenia brak, chociaż widziałam na własne oczy, jak Iza z padoku zbierała czyli w sumie teoria jest, praktyki nie ma.

A no i na całe szczęście mam taki samochód, co już tylko do brudnych spraw jest używany, ostatnio do przewożenia skrzynek z roślinami, wszędzie ziemia się wala. To koniaczek w worku chyba dużo złego nie zrobi.
UrsaMaior 10:05, 10 maj 2025

Dziewczęta, tu nie potrzeba żadnego doświadczenia Mocny worek, bo to będzie trochę ważyło, załadować w 1/4 lub 1/3, żeby dać radę podnieść i już Na koniec można producentów poczęstować marchewką
mrokasia 10:09, 10 maj 2025

Rękawiczki zabierzcie
Kasya 11:07, 10 maj 2025

UrsaMaior napisał(a)
Aaa, rododendrony bardzo lubią taki świeży koniaczek, warto rzucić co jakiś czas pod krzaczki.

Ja to sie boje turkuci bo z koniakiem mozna sobie przywlec
UrsaMaior 12:36, 10 maj 2025

Bosz znowu... Koń nie wydala turkuci przecież! Zbiera się świeży obornik z padoków. A nawet jeśli nie, to u mnie w stajni leży pryzma i turkuci nie ma. Nie wiem skąd ten pomysł.