Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

tulucy 09:12, 28 kwi 2025

Melduję publicznie, że grujecznik przeszedł kolejną przeprowadzkę. I o ile te kilka lat temu kopał Kwarteta syn, do auta ładowany był przez 3 osoby, a sadzony był przez mła i byłego, to tym razem (chwale się, albo swoją głupotę) poradziłam sobie ze wszystkim sama osobiście, bez pomocy niczyjej. No z ładowaniem było może inaczej, bo tym razem pozostała mi tylko przyczepa, do żadnego samochodu by nie wlazł. Trochę podwiednięty, ale wody dostał i prikaz, że ma nie fikać. Morwa jest pierwsza na kolejny "dostępny" termin.

U Ciebie to można sobie siedzieć i słuchać, ptaki dają takie koncerty, że bajka. Oczywiście po obejściu wszystkiego
UrsaMaior 09:22, 28 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)

Ooo, te ostatnie zdania to właśnie jest i mój styl ogrodowania ☺️ Przynajmniej w teorii

Znalazłam ostatnio nieopodal kompostownię i już snuję plany zamówienia, tylko najpierw zrębki rozparceluję do końca. A obornik granulowany daje radę, czy jednak musi być porządna (acz przekompostowana) k..a?

Przyuważyłam też w okolicy gołębiarzy, może warto wejść w bliższą zażyłość ☺️

Granulowanym to można podsypać co jakiś czas, ale do sadzenia normalny. Super jest koński, jest delikatny, więc nawet nie musi być przekompostowany. Oddzielam go tylko warstwą ziemi od korzeni i już
UrsaMaior 09:28, 28 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)

No masz, a mnie się ona tak u Ciebie podobała i jak zobaczyłam, że przekładasz sama bez podlewania betonem, chciałam już zapożyczać pomysł!

Zapożyczaj śmiało! To fajne rozwiązanie, powstrzymuje trawę przed przerastaniem rabat, ładnie wygląda. Ja mocno powiększałam rabaty i już mi się zapasy kostki skończyły, dlatego muszę teraz albo dokupić albo zaprzestać dalszych kombinacji Jeśli postanowisz zrobić obrzeża, to po prostu wyznacz od razu porządne, duże rabaty
UrsaMaior 09:29, 28 kwi 2025

TAR napisał(a)
Ewa kurzak czy golebi to nie jest dobry obornik. Mozna popalic rosliny. Dobry jest konski, bydlak tez moze byc, owczy. Ja teraz mam kozi. Ale zazwyczaj uzywam koniak z owczym. Na nich rosliny rosna mi najlepiej. Obornik konski rozgrzewa glebe a moja zimna i ciezka wiec korzysc. Bydlecy dobrze daje rade na suchym.

Owczy jest mega dopalaczem dla jeżówek. Rosną takie, że oranyboskie.
UrsaMaior 09:45, 28 kwi 2025

Magara napisał(a)

Rozdaj potrzebującym Mi by się kilka przydało, żeby tak dobrze sobie czasem w łeb walnąć na niektóre moje pomysły ogrodowe
Sobie powinnaś zapasik też zostawić na takie okoliczności

Ty to zawsze wiesz co powiedzieć, stara
UrsaMaior 09:47, 28 kwi 2025

tulucy napisał(a)
Melduję publicznie, że grujecznik przeszedł kolejną przeprowadzkę. I o ile te kilka lat temu kopał Kwarteta syn, do auta ładowany był przez 3 osoby, a sadzony był przez mła i byłego, to tym razem (chwale się, albo swoją głupotę) poradziłam sobie ze wszystkim sama osobiście, bez pomocy niczyjej. No z ładowaniem było może inaczej, bo tym razem pozostała mi tylko przyczepa, do żadnego samochodu by nie wlazł. Trochę podwiednięty, ale wody dostał i prikaz, że ma nie fikać. Morwa jest pierwsza na kolejny "dostępny" termin.

Ty to masz power Jak Twoje plecy i tym podobne dziś? Pamiętaj, żeby miejsce dla buka zostawić! On już bydlaczek spory.
tulucy 15:42, 28 kwi 2025

Plecy w zupełnym porządku, gorzej z kolanem. Ale co tam będę żyć