Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Bogdzia 16:55, 25 sty 2017

Bardzo ładnie napisałas i bardzo piękne zdjecia porostów i mchów. Macham.
anka_ 17:31, 25 sty 2017

Kawa napisał(a)
Ania cudne zdjęcia
słowa Waldka prAwdziwa mądrość.
kusisz tym klonem kusisz
Bo to mądry facet i cieszy, że coraz więcej osób idzie tą drogą. A klonem kuszę... warto....

katel napisał(a)

Pięknie to napisałaś ja trochę po omacku do tej pory błądziłam i szukałam mojego idealnego ogrodu ale coraz bardziej uświadamiam sobie, że idę właśnie ku tej samej drodze
Ważne znaleźć tą właściwą drogę.... Chciałabym, żeby gleba w moim ogrodzie miała kiedyś taki zapach jak ta w ogrodzie Toszki- zapach życia....

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 17:44, 25 sty 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Anka przejrzałam wątek robisz piękne zdjęcia. Nie mogę ocenić ogrodu bo piszesz, że w budowie.
Mariusz daje dużo cennych rad, ale wiadomo to jest interes bardzo kosztowny z tymi palami akacjowymi. Poza tym zna się, ale to fachowiec a nie amator, a człowiek musi się liczyć zawsze z kasą.
Ma rację, musisz zrobić oczko tarasowe i nie takie głębokie, wystarczy 1,5 m.
Z tego co zrozumiałam masz problem z wodami gruntowymi. Napisz w wiadomościach gdzie konkretnie masz tą działkę, bo Mazowieckie to rozległe województwo. Wiem, że środki to najważniejsza sprawa w inwestycjach. Można mieć pomysły, ale trzeba je zrealizować za coś.
Przede wszystkim najważniejsze jest ogrodzenie, bo możesz się zarobić na całego a przyjdą zwierzęta i wszystko diabli wezmą.
Widziałam ostatnio bardzo fajne ogrodzenie. Facet posadził pale z wierzby które mu wypuściły odrosty (pięknie to wygląda) między palami siatka (chyba budowlana) są różne rozmiary oczka 10x10 15x10 możesz na tą siatką puścić bluszcz- pnącza.
Teraz druga sprawa. Masz problemy z wodą zrób tak jak ja zrobiłam zdrenuj działkę wystarczy że puścisz co 10 m rury pod ziemią i zrób tzw suche oczko obok oczka z folią lub przepływowe. Masz duży areał więc poświęć trochę miejsca na to bo warto.
Jak będziesz chciała to zajrzyj na mój wątek dzisiaj znalazłam zdjęcia jak ja to mam zrobione bo też mam duzo wody.
Czy tu ciebie jest teren zmeliorowany przez gminę bo to jest ważne.
Elu bardzo jestem wdzięczna Mariuszowi za rady, zwłaszcza że doskonale rozumie pewne ograniczenia (ot, choćby kasa). Dzięki jego radą mam wyprofilowane brzegi, sprawdziły się. Mam też zrobioną listę roślin do stawu, częściowo posadzone, reszta wczesną wiosną. Mam nadzieję, że przy budowie oczka też będę mogła liczyć na jego ogromną wiedzę w tym temacie.

Co do ogrodzenia- jeden bok jest w zasadzie na gotowo ogrodzony, reszta towaru czeka na wiosnę. Na pozostałym terenie rozciągnięta jest siatka leśna i sprawdza się. Po kawałku będzie wymieniana na ogrodzenie właściwe. Zostało na cito ok 100m ogrodzenia gdzie bedzie mur- bo tu siatki nie mogę naciągnąć i choć sarny tędy nie wchodzą to zabłąkany zajączek się trafia. Ale ogólnie kwestia ogrodzenie nie jest już takim problemem i mogę sadzić.

Co do drenażu- w dużej części jest pociągnięty drenaż i odprowadzany do stawu wykopanego właśnie w tym celu. Mam nadzieję, że to wystarczy. Niestety nie mam innej możliwości odprowadzenie wody z działki. Od czasu jak powstał staw nigdy nie zalało terenu.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 17:46, 25 sty 2017

Bogdzia napisał(a)
Bardzo ładnie napisałas i bardzo piękne zdjecia porostów i mchów. Macham.
Bożenko tak mi w duszy gra....
Pozdrawiam...

anka_ 17:47, 25 sty 2017

Poszukuję sprawdzonych nasion łubinu z podziałam na kolory- może ktoś ma sprawdzone źródło?
pestka56 20:32, 25 sty 2017

anka_ napisał(a)
Poszukuję sprawdzonych nasion łubinu z podziałam na kolory- może ktoś ma sprawdzone źródło?

Kłącza i cebulki tylko kupowałam w cebule.pl. Zawsze znakomitej jakości i bez pomyłek. Nasiona też mają

ElzbietaFranka 22:58, 26 sty 2017

Witam podaję namiary na folię geomembrana EPDM "Zielony Krajobraz" - reszta we wiadomościach. Ja dałam za moją EPDM - 3200 zł - 50 lat gwarancji. W moim przypadku musiałam taką kupić, gdyż mam podmokły teren i jest dużo trzciny która jest bardzo ekspansywna i wyrasta nawet przez geowłókninę a tej epdm nie jest wstanie przebić.

Kasia taka moja rada zrób sobie jeden stopień ten najwyższy bardzo płaski przynajmniej z jednej stron brzegu niż u mnie (bo ja mam z każdej strony stopień) wszędzie jednakową wysokość.
Bardzo łagodne zejście do oczka będziesz mogła nasadzić więcej roślin przybrzeżnych które lubią wodę.
Miałam po zrobieniu oczka jeszcze to przekształcić ale musiałabym wulkanizować "folię" może kiedyś to zrobię, na razie niech będzie tak jak jest.
anka_ 12:22, 27 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Kłącza i cebulki tylko kupowałam w cebule.pl. Zawsze znakomitej jakości i bez pomyłek. Nasiona też mają
Różne opinie słyszałam o tym sklepie, ale zaryzykuję, to nie duże pieniądze. U mnie w okolicznych sklepach nie ma nasion jednokolorowych łubinów.

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam podaję namiary na folię ....

Elu dziękuję za namiary. Jak tylko ziemia rozmarznie muszę poprawić "wykop" pod oczko, bo półki się rozmyły. Przemyśleć, poprawić, wymierzyć... to nr.1 na ten rok
pestka56 12:44, 27 sty 2017

A nie mylisz sklepów, bo są chyba 3 z cebule w nazwie. Ja myślę o tym
http://www.cebule.pl/
Kupuję u nich od lat i zawsze były to świetne i kłącza i cebulki.
anka_ 22:32, 27 sty 2017

Może masz rację Kasiu i coś poplątałam. Cieszy mnie ta dobra opinia, bo u mnie kiepsko z 'lokalnym' asortymentem i większość zamawiam przez internet. Każde sprawdzone źródło zakupów jest więc na wagę złota...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies