Bo to mądry facet i cieszy, że coraz więcej osób idzie tą drogą. A klonem kuszę... warto....
Ważne znaleźć tą właściwą drogę.... Chciałabym, żeby gleba w moim ogrodzie miała kiedyś taki zapach jak ta w ogrodzie Toszki- zapach życia....
Elu bardzo jestem wdzięczna Mariuszowi za rady, zwłaszcza że doskonale rozumie pewne ograniczenia (ot, choćby kasa). Dzięki jego radą mam wyprofilowane brzegi, sprawdziły się. Mam też zrobioną listę roślin do stawu, częściowo posadzone, reszta wczesną wiosną. Mam nadzieję, że przy budowie oczka też będę mogła liczyć na jego ogromną wiedzę w tym temacie.
Co do ogrodzenia- jeden bok jest w zasadzie na gotowo ogrodzony, reszta towaru czeka na wiosnę. Na pozostałym terenie rozciągnięta jest siatka leśna i sprawdza się. Po kawałku będzie wymieniana na ogrodzenie właściwe. Zostało na cito ok 100m ogrodzenia gdzie bedzie mur- bo tu siatki nie mogę naciągnąć i choć sarny tędy nie wchodzą to zabłąkany zajączek się trafia. Ale ogólnie kwestia ogrodzenie nie jest już takim problemem i mogę sadzić.
Co do drenażu- w dużej części jest pociągnięty drenaż i odprowadzany do stawu wykopanego właśnie w tym celu. Mam nadzieję, że to wystarczy. Niestety nie mam innej możliwości odprowadzenie wody z działki. Od czasu jak powstał staw nigdy nie zalało terenu.
Anka Kiedyś będzie tu ogród
"Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Poszukuję sprawdzonych nasion łubinu z podziałam na kolory- może ktoś ma sprawdzone źródło?
Witam podaję namiary na folię geomembrana EPDM "Zielony Krajobraz" - reszta we wiadomościach. Ja dałam za moją EPDM - 3200 zł - 50 lat gwarancji. W moim przypadku musiałam taką kupić, gdyż mam podmokły teren i jest dużo trzciny która jest bardzo ekspansywna i wyrasta nawet przez geowłókninę a tej epdm nie jest wstanie przebić.
Kasia taka moja rada zrób sobie jeden stopień ten najwyższy bardzo płaski przynajmniej z jednej stron brzegu niż u mnie (bo ja mam z każdej strony stopień) wszędzie jednakową wysokość.
Bardzo łagodne zejście do oczka będziesz mogła nasadzić więcej roślin przybrzeżnych które lubią wodę.
Miałam po zrobieniu oczka jeszcze to przekształcić ale musiałabym wulkanizować "folię" może kiedyś to zrobię, na razie niech będzie tak jak jest.
Różne opinie słyszałam o tym sklepie, ale zaryzykuję, to nie duże pieniądze. U mnie w okolicznych sklepach nie ma nasion jednokolorowych łubinów.
Elu dziękuję za namiary. Jak tylko ziemia rozmarznie muszę poprawić "wykop" pod oczko, bo półki się rozmyły. Przemyśleć, poprawić, wymierzyć... to nr.1 na ten rok
Kupuję u nich od lat i zawsze były to świetne i kłącza i cebulki.
Może masz rację Kasiu i coś poplątałam. Cieszy mnie ta dobra opinia, bo u mnie kiepsko z 'lokalnym' asortymentem i większość zamawiam przez internet. Każde sprawdzone źródło zakupów jest więc na wagę złota...