Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 19:04, 17 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękne te Twoje "gąsieniczki"
Też uważam że piękne. Sylwio ja cichaczem podglądam plany oczkowe u ciebie.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 19:07, 17 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Jesteś?!

Jestem Ewo, jestem. Staram się rozgryźć nowe oprogramowanie na kompie.

Kurczę forum szwankuję tylko u mnie czy coś się dzieje. . .
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Anabell 21:44, 17 sty 2017

Aniu Dobrze że jesteś Planuj, odtwórz zaległości
Życzę Dobrego roku
Mary 22:34, 17 sty 2017

Witaj Aniu. Nie zauważyłam, żeby coś nie działało na forum.
anka_ 00:03, 18 sty 2017

Anabell napisał(a)
Aniu Dobrze że jesteś Planuj, odtwórz zaległości
Życzę Dobrego roku
Haniu dziękuję i nawzajem.
Co do zaległości- Gosia pytała o klona strzępiastokorego- tak wyglądał jesienią.

anka_ 00:12, 18 sty 2017

Mary napisał(a)
Witaj Aniu. Nie zauważyłam, żeby coś nie działało na forum.
Marysiu doczytałam w dziale technicznym, że były chwilowe problemy z forum. Ale na szczęście już w porządku.
Żeby zatrzeć ślady zniechęcenia wodą w ogrodzie dle ciebie kawałek mojego stawu.

Jak urośnie posadzona roślinność, w tym metasekwoje, będzie ładniej. Tu w wersji jesiennej.

Kasya 00:40, 18 sty 2017

Ale kolorki mialas boskie klon szczególnie
Mary 20:52, 18 sty 2017

anka_ napisał(a)
Marysiu doczytałam w dziale technicznym, że były chwilowe problemy z forum. Ale na szczęście już w porządku.
Żeby zatrzeć ślady zniechęcenia wodą w ogrodzie dle ciebie kawałek mojego stawu.

Kusicielka
Mary 20:52, 18 sty 2017

Klon bardzo mi się podoba.
Mary 21:17, 18 sty 2017

Może coś mi podpowiesz, Aniu, w sprawie karmienia ptaszków.

Kupiłam słonecznik, kule tłuszczowe i mieszankę różnych ziarenek:
Proso żółte
Rzepak
Słonecznik czarny
Proso czerwone
Słonecznik pasiak
Owies bezłuskowy
Krokosz barwierski

Wysypałam najpierw trochę słonecznika i powiesiłam kulę. Przyleciało troszkę ptaszków, głównie sójki i sikorki. Jadły słonecznika i kulę. Potem zamiast słonecznika wysypałam mieszankę. Sójka przyleciała i zrobiła z tym porządek , tzn., wywaliła większość na ziemię. Wyraźnie jej się to nie spodobało. Wróciłam do słonecznika i kul. Ptaki pojawiają się różne i większość interesuje się słonecznikiem. Sikorki wracają do kuli dopiero wtedy, gdy słonecznik się kończy. Chyba tylko dzięcioł preferuje kulę.
W zeszłym tygodniu kupiłam drugi, mniejszy karmnik. Wsypałam do niego mieszankę. Sójce trudno się tam dostać, bo karmnik mały, więc nie rozrabia. Ale zawartość tego karmnika nie budzi specjalnego zainteresowania ptaków, nawet gdy słonecznik się kończy. Sikorki zaglądają, ale wyglądają na rozczarowane.

Zastanawiam się, dlaczego ptaki nie interesują się tą mieszanką. Gdzieś czytałam, że mazurki lubią proso, ale u mnie to się jak do tej pory nie potwierdza.

Czy może masz jakiś pomysł, czemu ptaki nie chcą tej mieszanki jeść?