Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Filomena 17:27, 28 sty 2017

anka_ napisał(a)

Widziałam wiele pięknych, ale martwych ogrodów. Ja chcę iść tą inną drogą- może nie będzie idealny, ale ma żyć. A pojawianie się kolejnych gatunków zwierząt świadczy o tym, że idę w dobrą stronę. A przecież głównych zmian i tak nie widać, bo jak to powiedział ktoś mądry "najważniejsze to co w ziemi...", to na górze jest 'tylko' pochodną.
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia....

nic dodać....piękne słowa i piękne zdjęcia

anka_ napisał(a)
Filomeno witam cię serdecznie. Naprawdę nie ma u ciebie pazia królowej? Aż wierzyć się nie chce. Naturalny ogród to przecież raj dla motyli.
Jak zauważyłam pazia-motyla w ogrodzie to przed wyrwaniem kopru czy marchewki był przegląd czy coś nie zostawił...A wiesz, że młoda gąsienica pazia królowej jest prawie cała czarna, taka niepozorna? Polecam fenkuł- u mnie głównie na nim buszowały.

no własnie nie mam ....mam pokrzywy dla innych piękności, postaram się o baldaszkowe w większych ilościach

Och czekam na wiosnę i Twojego rozmachu ciąg dalszy
sylwia_slomc... 22:06, 28 sty 2017

anka_ napisał(a)
Różne opinie słyszałam o tym sklepie, ale zaryzykuję, to nie duże pieniądze. U mnie w okolicznych sklepach nie ma nasion jednokolorowych łubinów.

Elu dziękuję za namiary. Jak tylko ziemia rozmarznie muszę poprawić "wykop" pod oczko, bo półki się rozmyły. Przemyśleć, poprawić, wymierzyć... to nr.1 na ten rok

A czemu nie wołałaś u mnie jak kwitły??? mogłam Ci pozbierać, teraz poprzesadzane i nie wiem gdzie, który kolor
sylwia_slomc... 22:12, 28 sty 2017

Widzę, że temat zbiornika wodnego dalej na tapecie, ale już ogrodziłaś i sadzić możesz, u mnie też siatka leśna sarny powstrzymała, niestety zając wychowaniec przełazi górnym oczkiem( ale to był mój błąd....a może nie błąd)
Filomena 23:31, 28 sty 2017

Aniu
głóg u mnie, o który pytałaś, nie puszcza odrostów korzeniowych. Czasem po mocnym cięciu wypuszcza na grubym pniu nowe gałązki - pięknie się zagęszcza, jest idealny tak jak ałycza - znienawidzona przez Ciebie , do formowania w żywopłoty, ale wtedy nie ma owoców
Chyba większy urok ma taki tylko lekko korygowany - u mnie za blisko domu posadzony na puszczenie go luzem.
Jesienią widzę dużo głogów oblepionych owocami - jest to bardzo urokliwe
frezja 21:15, 29 sty 2017

anka_ napisał(a)

Przecudnie...raj na ziemi mają te stworzenia.
anka_ 07:29, 30 sty 2017

Filomena napisał(a)
no własnie nie mam ....mam pokrzywy dla innych piękności, postaram się o baldaszkowe w większych ilościach
Ja też w tym roku będę praktykować z innymi roślinami, chcę ściągnąć fruczaka....

sylwia_slomczewska napisał(a)

A czemu nie wołałaś u mnie jak kwitły??? mogłam Ci pozbierać, teraz poprzesadzane i nie wiem gdzie, który kolor
Bo ja spokojna kobitka jestem... nie krzyczę... Ale o pomost będę wołać ....

sylwia_slomczewska napisał(a)
Widzę, że temat zbiornika wodnego dalej na tapecie, ale już ogrodziłaś i sadzić możesz, u mnie też siatka leśna sarny powstrzymała, niestety zając wychowaniec przełazi górnym oczkiem( ale to był mój błąd....a może nie błąd)
Staw do końcowego obsadzenia, oczko w planach na ten rok. Czy się uda zobaczymy... Kurczę, co ja piszę... musi być w tym roku, bo jak nie to chyba ten dół zasypię...
U mnie jeden zabłąkany zajączek też się trafił w tym roku, przyciął trochę azalię i montanę... ale sądzę, że jakoś im to nie zaszkodzi. Najważniejsze, że sarny tylko za ogrodzeniem oglądam.

Filomena napisał(a)
Aniu
głóg u mnie, o który pytałaś, nie puszcza odrostów korzeniowych. Czasem po mocnym cięciu wypuszcza na grubym pniu nowe gałązki - pięknie się zagęszcza, jest idealny tak jak ałycza - znienawidzona przez Ciebie , do formowania w żywopłoty, ale wtedy nie ma owoców
Chyba większy urok ma taki tylko lekko korygowany - u mnie za blisko domu posadzony na puszczenie go luzem.
Jesienią widzę dużo głogów oblepionych owocami - jest to bardzo urokliwe
Ja niedaleko mnie widziałam przepięknie przebarwiony głóg o nieco innych liściach, cały obsypany owocami. Przepiękny widok. Googlowałam i wychodzi, że to głóg szkarłatny.

frezja napisał(a)

Przecudnie...raj na ziemi mają te stworzenia.
Uważam że skrzydlaci źle nie mają, choć do raju jeszcze daleko... ale idę w tym kierunku. Berberysy są oblegane tylko przez mazurki, nigdy nie widziałam na nich innych ptaków, ot chocby sikorki...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Bogdzia 16:08, 31 sty 2017

Piękne zdjęcie sarenek i faktycznie dobrze ze za płotem.
anka_ 16:10, 31 sty 2017

Bogdzia napisał(a)
Piękne zdjęcie sarenek i faktycznie dobrze ze za płotem.
Piękne... za płotem...

Wiosna?

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gruszka_na_w... 19:44, 31 sty 2017

U mnie też wierzba Iwa puściła kotki. Wiosna może to nie jest, ale nieśmiałe przedwiośnie już tak.A z nieba znowu leciało to białe...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anka_ 20:07, 31 sty 2017

U mnie Iwa milczy, to taka 'dzika' sąsiada. I słoneczko, choć zimnica i wiatr.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies