Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

JoannA 18:22, 13 lut 2017

anka_ napisał(a)

Jak ja chcę już wiosny, kolorów i ciepełka....

Podpisuję się obiema rękami
A ta pszczółka jak się pieknie wystroiła w pyłek kwiatowy.
Fotka bomba.
Słoneczka życzę
hankaandrus_44 20:56, 13 lut 2017

Aniu pytałaś u mnie o selery.
Patentu nie mam, ale kiedyś moja ciocia radziła mi podcinac selery w lipcu przy bulwie skośnie w dół Dookoła bulwy, Obcinamy wtedy wszystkie drobne korzonki i roślina buduje większyą bulwe a nie utrzymuje mase korzeni. I cos w tym jest,

Warto posadzic seler trochę wyżej na grządce, i drugim sposobem jest stopniowe odsłanianie bulwy. Chyba to jest tez dobry sposób, bo jak patrzysz na selera ze sklepu, to on ma korzonki dopiero na dole bulwy, a górą cała bulwa jest od nich wolna,

Możesz spraktykować oba sposoby i w przyszłości wybrać wygodniejszy dla Ciebie,Życze dużych zbiorów.

Por sadzimy natomiast w dole,i stopniowo ,przy odchwaszczaniu podsypujemy dobrą ziemią. Na koniec sezonu mamy pory grubości dziecięcej rączki, O ile ich wcześniej nie zjemy!
frezja 22:16, 13 lut 2017

hankaandrus_44 napisał(a)

Por sadzimy natomiast w dole,i stopniowo ,przy odchwaszczaniu podsypujemy dobrą ziemią. Na koniec sezonu mamy pory grubości dziecięcej rączki, O ile ich wcześniej nie zjemy!

Por też sadzę w dołki; o tym sposobie powiedziała mi znajoma, która jeździła do prac ogrodowych w Holandii.
JoannA 22:22, 13 lut 2017

A ja jestem ciekawa jakie królewny zaprosiłaś do ogrodu?
anka_ 22:49, 13 lut 2017

hankaandrus_44 napisał(a)
Aniu pytałaś u mnie o selery....
Haniu bardzo ci dziekuję, wypróbuję w tym roku napewno. Seler korzeniowy to jedyne warzywo które mi nie rośnie. Dam mu w tym roku jeszcze jedną szansę.

frezja napisał(a)

Por też sadzę w dołki; o tym sposobie powiedziała mi znajoma, która jeździła do prac ogrodowych w Holandii.
Ewo z porami też spróbuję, choc te jakoś rosły- ale do wypasionych daleko im było...

JoannA napisał(a)
A ja jestem ciekawa jakie królewny zaprosiłaś do ogrodu?
Joanno to wszystko przez Was, różyczkowe kobietki. Miałam zamówić piwonie drzewiaste białe, ale po dzisiejszych wpisach o nich zrezygnowałam. I tak doszłam do Alicji postu z zamówieniem...
Alicja169 napisał(a)
wszystko na biało, jak panna młoda...
, to na pokrzepienie serca zamówiłam Schneekönigin w kilku egzemplarzach.
Za to twoja Joanno list różanych zakupów powala.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
JoannA 23:26, 13 lut 2017

Róża piękna i idealna do Twojego ogrodu.
Ja jak zwykle nakokosiłam z tymi różami, ale coż zrobić jak wszystkie mi się podobają
ElzbietaFranka 23:28, 13 lut 2017

Anka ale ja też nie większe kupowałam, może trochę gęściejsze. Tak jak pisałam rośnie szybko potrafi zrzucić swoje przyrosty. Prawdopodobnie jest to spowodowane, że przyjdzie wcześniej mróz i przyrosty nie są jeszcze zdrewniałe. Nie zawsze ma taki piękny kolor jesienny, wszystko zależy od pogody. Pamiętam któregoś roku chyba 2014 r. przyszedł przymrozek we wrześniu 5 na minusie, wszystko zmarzło. A potem do połowy stycznia było na plusie.
anka_ 23:35, 13 lut 2017

Kasya napisał(a)
no to moze tez posieje...skoro tak ladnie rosna

Kasiu ladnie rosną, byłam zdziwiona ich gęstością i ilością kwiatów. W tym roku też wysieję.

Anabell napisał(a)
Ania - pisałam u siebie o łubinie.

Nasiona łubinów w jednokolorowych są w nasiennych wysyłkowych, muszę odszukać w których. Wiem bo zwracałam uwagę i zastanawiałam się, ale i tak za dużo nabrałam róznych nasion.
Haniu dziękuję. Zamówiłam zarówno nasionka jak i kłącza. Szkoda tylko, że te z nasionek nie zakwitną w tym roku...

Bogdzia napisał(a)
Jestem przeciw modrzewiom , pomijajac choroby świerków to one są ładne jak są małe a jak duze to brzydkie i bez przerwy gubią gałęzie, coraz wyzej sa bez gałęzi. Mam jednego i bardzo załuje ze nie wyrzuciłam , teraz ma wysokosc mojego lasu i juz go nie da sie wyrzucic bo wszystko przy nim by trzeba zniszczyc.

Bożenko że względów na szkodniki o których pisałam wyżej nie rozważam sadzenia modrzewia, choć jego jesienne barwy są super. A takiego łysego od dołu może czymś podsadzić?

JoannA napisał(a)

Podpisuję się obiema rękami
A ta pszczółka jak się pieknie wystroiła w pyłek kwiatowy.
Fotka bomba.
Słoneczka życzę

Oj te słoneczko potrzebne. ale u mnie podobnie jak u ciebie Joasiu wiosny nie widać. Zasypało nas na tyle, że pług który przyjechał nie dał rady i musieli ściągać posiłki. A niektóre dziewczyny już w ogródkach sprzątają...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 23:42, 13 lut 2017

JoannA napisał(a)
Róża piękna i idealna do Twojego ogrodu.
Ja jak zwykle nakokosiłam z tymi różami, ale coż zrobić jak wszystkie mi się podobają
Mam nadzieję, że będzie pasować do miejsca które jej wybrałam. Ma (a właściwie -mają) rosnąć naprzeciwko rabaty kwaśnej, żeby trochę wyciszyć ten różnobarwny miszmasz. Tylko coś spokojnego muszę im wybrać do towarzystwa.
Wiesz, tak prawdę powiedziawszy to ja chyba jestem za leniwa na róże. Muszę wybierać tylko takie z którymi nie ma roboty- ot, choćby posiadane już Lilyputy. Choć z ogromną przyjemnością oglądam róże w innych ogrodach.

ElzbietaFranka napisał(a)
Anka ale ja też nie większe kupowałam, może trochę gęściejsze. Tak jak pisałam rośnie szybko potrafi zrzucić swoje przyrosty. Prawdopodobnie jest to spowodowane, że przyjdzie wcześniej mróz i przyrosty nie są jeszcze zdrewniałe. Nie zawsze ma taki piękny kolor jesienny, wszystko zależy od pogody. Pamiętam któregoś roku chyba 2014 r. przyszedł przymrozek we wrześniu 5 na minusie, wszystko zmarzło. A potem do połowy stycznia było na plusie.

Elu mam nadzieję, że moje też urosną.... kiedyś.. A z pogodą/naturą.. no cóż... nie wygramy.
anka_ 01:24, 14 lut 2017

Kurczę, nie spać całą noc przez faceta którego się nawet nie zna... ty to Adnrzeju masz moc...

Ale od początku...
Od jakiegoś czasu, po pierwszym zachłyśnięciu się forum i chęci posiadania ogrodu takiego pięknego, równego jak ktoś, zaczęłam sobie zdawać sprawę, że w tym wszystkim zgubiłam gdzieś siebie. Pisałam niedawno, że mój ogród, może (napewno...) nieidealny ma żyć. I wiedziałam w którą stronę chcę iść. Miałam jednak kawał działki, który nie bardzo wiedziałam 'jak ugryźć'. Chciałam las, taki zwykły, sosnowy, ale jakoś nie pasowało mi to do końca. Ale dzisiaj ( hmm... wczoraj) trafiłam na wątek Andrzeja. I przekonałam się jakie cuda można mieć pod sosnami. Bo jak można się nie zakochać w takich widokach
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/128/1286262/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/128/1286264/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/128/1286267/original.JPG

I nagle wszystkie części układanki zaczęły do siebie pasować. Mam w głowie obraz ogrodu, żebym ja jeszcze umiała to przelać na papier...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies