Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Andrzej_ 09:59, 14 lut 2017

No to melduje się nieświadomy niczego winowajca
Już nie chcę pogarszać sytuacji , ale w na podmokłej działce sosen nie sadziłbym. Natomiast za "naturalną" wodę w ogrodzie, obojętnie czy jako jakaś struga, staw czy bagienko oddałbym połowę swojego. Dlatego bardzo mi się podoba, że sadzisz metasekwoje i planujesz cypryśniki. Bardzo lubię takie klimaty, chętnie zrobiłbym bagienko u siebie
Bardzo mi się podoba u Ciebie, a wodę koniecznie potraktowałbym jako wielki atut działki!
Będę obserwować i kibicować!

pozdrawiam serdecznie
A.
anka_ 10:24, 14 lut 2017

Andrzeju wbrew wszelkiej z pozoru logice sosny czują się na mojej glinie dobrze, mam już kilka. Ten lasek z rh wlazł mi do głowy i już nie wyjdzie. Muszę tylko technicznie to ogarnąć. I tu pojawia się pytanie- czy można posadzić sosny i rh jednocześnie, żeby razem rosły. Bo ja bym chciała na już...Przez pierwsze lata może nie do końca pięknie by to wyglądało, ale później....

Staw mam nadzieję okaże się perełką w ogrodzie, choć trochę martwi mnie niski poziom wody. Złośliwość natury- najpierw mnie zalewało, jak wykopaliśmy staw jest sucho.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Pszczelarnia 13:12, 14 lut 2017

Aniu, dałam odpowiedź o łubinach. Przepraszam ale przegapiłam wśród tych postów.
16:52, 14 lut 2017
Aniu przyszłam z rewizytą

Zachwyciłam się widokami dookoła Twojej działki Jak też sielsko u Ciebie.Ile saren,ptactwa.Szkoda tylko,że podjadły Ci pierwsze nasadzenia.
U nas ptaszków sporo ale tylko mazurki,sikorki i sorki aaaa i raz widziałam sójkę.
U Ciebie ptasi raj
Pięknie uwieczniasz naturę.Już jestem Twoją fanką.Szkoda,że tak mało zdjęć wstawiasz. Gąsienica,pasikonik (zgadałam?) i pszczółka na słoneczniku mistrzostwo świata
Ogród masz duży,kilkakrotnie większy jak moja działka.Podziwiam bardzo bo co innego robić taki grajdołek jak mój a co innego o takiej powierzchni.
Ale za to możesz sadzić do woli duże drzewa o których ja mogłam tylko pomarzyć.

Pozdrawiam
Ania
ElzbietaFranka 00:15, 16 lut 2017

Aniu dam adres może jutro ale napisz jakimi nasionami chcesz mnie obdarować za które bardzo dziękuję z góry.
anka_ 06:17, 16 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Aniu, dałam odpowiedź o łubinach. Przepraszam ale przegapiłam wśród tych postów.

Ewo bardzo dziękuję, przeczytałam, zapisałam.

Aniaaa napisał(a)
Aniu przyszłam z rewizytą

Zachwyciłam się widokami dookoła Twojej działki Jak też sielsko u Ciebie.Ile saren,ptactwa.Szkoda tylko,że podjadły Ci pierwsze nasadzenia.
U nas ptaszków sporo ale tylko mazurki,sikorki i sorki aaaa i raz widziałam sójkę.
U Ciebie ptasi raj
Pięknie uwieczniasz naturę.Już jestem Twoją fanką.Szkoda,że tak mało zdjęć wstawiasz. Gąsienica,pasikonik (zgadałam?) i pszczółka na słoneczniku mistrzostwo świata
Ogród masz duży,kilkakrotnie większy jak moja działka.Podziwiam bardzo bo co innego robić taki grajdołek jak mój a co innego o takiej powierzchni.
Ale za to możesz sadzić do woli duże drzewa o których ja mogłam tylko pomarzyć.

Pozdrawiam
Ania

Aniu witaj serdecznie, bardzo się cieszę, że zawitałaś w moje progi. Ze zjedzonymi nasadzeniami był problem, ale może potrzebna była ta nauka pokory. Ale na jesieni poszło ogrodzenie (częściowo siatka leśna -będziemy stopniowo wymieniać) i wczoraj robiąc obchód z radością zaznaczyłam fakt, że to mój pierwszy sezon bez strat. Oczywiście wiosną się okaże co mróz zdziałał, ale na to już wpływu większego nie mam. Teren duży do obsadzenia- z jednej strony radość, z drugiej ból głowy. Ale wszystko zaczęło mi się układać w całość, więc będzie dobrze.
Pozdrawiam serdecznie

ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu dam adres może jutro ale napisz jakimi nasionami chcesz mnie obdarować za które bardzo dziękuję z góry.

Elu poszło PW
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 06:29, 16 lut 2017

Dzisiaj / sorry- wczoraj/ robiłam obchód i mimo, że miejscami zaspy do kolan to w powietrzu czuć wiosnę. Dzisiaj jadę po ziemię do siewu, bo dziewczyny tu kuszą i kuszą... ponoć czas siać....
Wiosna idzie!!!!

Ten jegomość opędzlował wszystkie jabłuszka na Oli i Royalty.

Teraz przeniósł się do karmnika i przegania kosy od jabłek... Nawet z sójką wdał się w bitwę.
Kasya 07:21, 16 lut 2017

No wlasnie , u mnie tak było chyba rok temu
W tym roku kosy były pierwsze dla kwiczolow jabłek nie zostawiły

Ania, jak oceniasz szkolke Bielecki ? Jeździsz tam ?
anka_ 08:20, 16 lut 2017

Kasiu byłam tam kilka razy, kupowałam tam azalie i borówki (jadę wiosną po następną partię). No i ze znajomą kupowałam różaneczniki. Jakościowo jak najbardziej na plus, wybór i ceny- na stronie. O konkrety można dopytać się telefonicznie przed jazdą. Dla mnie mają jeden minus- to szkółka zdecydowanie nastawiona na hurtowników, więc nie mają typowego 'placu detalicznego'. Nie ma kupowania 'oczami'. Trzeba wcześniej poświęcić trochę czasu, żeby wiedzieć po co się jedzie. Bo teren duży i w zasadzie nie ma możliwości 'połażenia' po halach czy części roboczej. Obsługa bardzo miła (pozdrawiam Pana Marcina )
Reasumując- jak ktoś ma choć lekko sprecyzowane plany zakupowe to jak najbardziej polecam.
Kasya 08:26, 16 lut 2017

A ceny sztywno detaliczne czy można negocjować ?
Magnolie maja ładne ?