Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Toszka 12:04, 26 lut 2017

Molinia caerulea 'Heidebraut' - rośnie w V
pestka56 15:38, 26 lut 2017

Toszko, czy ona może jest właśnie na inspiracji?
Mary 18:31, 26 lut 2017

Aniu,

Wyczytałam u Asi, że zamienia molinie na trzcinniki. Może Cię to zainteresuje.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=2552
Trzy strony dalej są wysokie molinie KF z ogrodu Oli.

P.S. Ja tam wolę molinie.
anka_ 20:39, 26 lut 2017

Toszka napisał(a)
O ile dobrze pamiętam, to brzozę chyba własnie teraz się tnie. Potem bardzo "płacze".
Fajnie Iwonko, że wróciłaś. Będę jutro ciąć... jak do niej dojdę. U mnie takie błoto, że buciory zasysa. Samochód u sąsiada stoi, bo wjechać też się nie daje. Masakra.

Milka napisał(a)
Marzenka juz cięła brzozy, czyli teraz Aniu
Irenko jutro jak dam radę utnę. Mam taką jedną papierową co wytworzyła mi dwa przewodniki i muszę ją do porządku sekatorem przywołać.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 20:53, 26 lut 2017

polinka napisał(a)
Pytałaś się u Danusi co to PW? To proponian wapnia.właściwości ma takie jak OW ale jest lepszy u nas na forum jest bardzo mało informacji o tym specyfiku ale na"podobnym"forum w tamtym roku były prowadzone badania i doświadczenia.

Polinko dziękuję, byłam czytałam. Takie opinie, że działają takie specyfiki są dla mnie bardzo cenne. Muszę sobie jeszcze na spokojnie pospisywać te wszystkie przepisy na mikstury, zastosowanie i terminy stosowania. Nie stosuję chemii, a jednak czasami zaraza łapała i zal było. Zwłaszcza pomidory... Będę robić ekologiczne specyfiki i pryskać. Część składników już kupiłam.

Mary napisał(a)
Nie mam molinii Variegata, ale mam Moorhexe.
Jesienią świeci jak żarówka. Nie wiem jak wygląda wiosną, bo mam ją dopiero od lata.
Marysiu a wiesz, że o Moorhexe to i Polinka pisała mi że poleca. Wpisałam na listę zakupową. Dziękuję.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 20:57, 26 lut 2017

inka74 napisał(a)
Ania - siejesz już orliki do doniczek? Widziałam, że masz nasionka. Ja mam nasionka z moich ciemnych i od Ani/Zany jasne. Szukam informacji czy je przemrozić. Na rabacie zawsze częściowo strzepuję do ziemi i co roku jest ładna kępka.
Iwonko przyznam szczerze, że wysiałam nie wiedząc co sieję. Dopiero potem dziewczyny zidentyfikowały mi nasionka. Ja miałam jednego orlika- przyjechał ze szkółki razem z inną roślinką. Moje nasionka nie były mrożone, tak więc sama jestem ciekawa czy coś urośnie. Na razie cisza...
anka_ 21:12, 26 lut 2017

pestka56 napisał(a)
Trawki gdzie słońce i wilgotno:

palczatka miotlasta – są odmiany 'Red Dragon', 'Blue Fog', 'Siwy';

miłki sa w wyborze i wspaniale przebarwiają się jesienią – Eragrostis spectabilis, Eragrostis trichodes, Eragrostis airoides

Sporobolus heterolepis – przepięknie przebarwia liście na pomarańczowo; na wilgotnych stanowiskach rośnie nieco wyższa.

Stipa calamagrostis

Sesleria argentea

A najlepiej Śmiałek darniowy 'Goldtau' Deschampsia Caespitosa

Wielkie dzięki za propozycję Kasiu.
Eragrostis trichodes muszę się jej przyjrzeć w szkółce.
Sporobolus heterolepis piękna.
Stipa calamagrostis- miałam i wykończyłam, ale na pewno kupię. Mam nawet dla niej miejscówkę.
W stronę śmiałka darniowego 'Goldtau' tez zerkałam...

Toszka napisał(a)
Molinia caerulea 'Heidebraut' - rośnie w V
Piękna... i wstępnie namierzyłam... Dzięki...

Mary napisał(a)
Aniu,

Wyczytałam u Asi, że zamienia molinie na trzcinniki. Może Cię to zainteresuje.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=2552
Trzy strony dalej są wysokie molinie KF z ogrodu Oli.

P.S. Ja tam wolę molinie.
Marysiu dzięki, poczytałam i wychodzi na to że zerkanie w stronę molinni to dobre wyjście w moim przypadku. Asia pisze, że u niej molinie za niskie. U mnie -tak mi się przynajmniej wydaje- spełniłyby swoją rolę. Nie chcę żeby były tam dominantami, ale dawały lekkości rosnącym tam kolumnowym cisom. A jak coś będę wymieniać.
anka_ 21:23, 26 lut 2017

Dziewczyny baaardzo Wam dziękuję za typy. Wytypowałam sobie wstępnie trawki do kupna i wysłałam zapytanie do szkółki o dostępność. Chyba, że na miejscu coś jeszcze wpadnie w oko.
I tak chciałabym kupić:
Molinie Moorhexe, Heidebraut
Stipa calamagrostis mam dla niej inną miejscówkę.
Sporobolus heterolepis piękna tylko czy da radę- popytam jeszcze na miejscu.
W stronę śmiałka darniowego 'Goldtau' i Eragrostis trichodes muszę zerknąć w szkółce.

Mirka 21:25, 26 lut 2017

Ja właśnie dziś wysiałam nasionka molini☺Mam nadzieję na wielkie wschody☺Miłego ☺
bdan 06:32, 27 lut 2017

Aniu widzę, że już Polinka Ci odpowiedziała, że PW to propionian wapnia,środek grzybobójczy i nawóz wapniowy dolistny, jest stosowany tak samo jak OW, ale ponoć ma szersze działanie niż OW.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies