Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

babka 12:12, 09 wrz 2015

Ps. Podkopków nie zazdroszczę :/
07_Rene 13:58, 09 wrz 2015

margaretka3 napisał(a)
Z nasionami webeny poczekaj jeszcze, dopiero po pierwszych przymrozkach je zbierz. Muszą być dobrze wysuszone. Rozsyp też po rabacie, będziesz mieć siewki bez zabawy w wysiewanie.
Reniu, sprawdzałam, nasza brązowa rudbekia ma nasionka. W środkowej części kwiatu, w tej czarnej kopułce, dokładnie tam, gdzie jeżówka (wyjaśniam, bo pytałaś wcześniej).

Dzięki za rady
W tym roku część nasion też rozsypałam, ale zaczęły wschodzić bardzo późno i wolno. Wysiewy do gruntu nie są u mnie korzystne przez nachylenie na północ mojej działki.

Rudbekie dziś sprawdzałam, coś tam wypadło Ale mam wątpliwości, czy to nasiona (choć o ile pamietam przy wysiewie jeżówki nasiona były podobne).
Będę próbować. Zobaczymy
07_Rene 14:07, 09 wrz 2015

ryska napisał(a)
No tak, te podkopy przypominają mi moje koszmary z zeszłego roku. Próbowałam wielu specyfików a więc wlewałam to tu to tam gnojówkę z pokrzyw i mniszka, pakowałem sierść królika, kupiłam granulki i wsypywałam w otworki......a późną jesienią się poddałam i zostawiłam temat ze względów zdrowotnych.
Tyle że od wiosny nie mam ani nornicy ani kretów albo się spakowały i obraziły na mnie albo owczarek, który jest z nami od grudnia wyprowadził ich z równowagi pozdrawiam serdecznie, piękne zdjęcia wstawiłaś.

Ja próbowałam już wszystkiego: sierści, gnojówek, trucizny. Też mam takiego psa jak TY. Pokazywałam go kilka stron wstecz Ale raczej nie poluje. Polują za to koty sąsiadów, conajmniej trzy widuje, ale widać to za mało.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Renia moje rabaty trocinowe wzdłuż i wszerz zryte o wiele bardziej, ale współczuję serdecznie, doskonale wiem co to znaczy. W warzywniku zjadły mi rządek marchewki, pół rządka pietruszki- dobrze, że naciowej, dwa rządki ziemniaków . Nie do wytępienia, trułam - nic nie dało, koty łapią - musiałabym mieć z 50 kotów, żeby dały radę, a idzie jesień i będzie jeszcze gorzej jak rolnicy sprzątną pola bo się wszystko zlezie za żarciem do nas

Sylwia, u mnie kukurydzę dopiero w grudniu ścinają (tak było przynajmniej w ubiegłym roku). Sądzę, że z pól raczej nie przywędrują. Na pewno przyjdą krety. Każdej zimy ryją nam działkę, a wiosną równamy walcem i robimy dosiewki, a krety się wynoszą. Już to zaakceptowałam.

Juzia napisał(a)
Oooo norniczka!

Łasiczki też u mnie bywają

07_Rene 14:11, 09 wrz 2015

Kasya napisał(a)

sliczne te widoczki z werbeną
i ladne kolorki tytoniu ozdobnego, to bardzo fajna roslinka, ja mam brazowy

Kasiu, brązowy tytoń mi się nie trafił, ale mam różne kolory. Też go lubię

Marga napisał(a)
Rene, masz trawnik zryty podobnie jak u mnie Chodzę tylko i zadeptuję te wykopy.

Ja w niektórych miejscach jak idę, to mi pół stopy do dziury ukrytej w trawie wpada Ale to bardziej tam w polu.

renatamama3 napisał(a)
U ,mnie marcinki jeszcze w pąku ,a takie norki ,nornicy mam często na rabatach ,w trawniku jeszcze się nie odważyły .U mnie dąbrówka też super rośnie i zadarnia ,stwierdzam ,że fajna na obwódki ,wytrzymuje słońce i to jest na plus .pozdrawiam

Też polubiłam dąbrówkę Marcinki tylko białe startują. A jeszcze mam niebieskie, fioletowe duże i miniaturowe
07_Rene 14:18, 09 wrz 2015

Konieczki napisał(a)
Reniu Twoja werbena mnie urzekła. Jest przecudniasta. Mówisz że swoją przechowasz - ja mam też małe sadzonki i bardzo mi ich żal - też ją przezimuję w doniczkach. A nasionka to jeżeli ślicznie można poprosić ja chcę
PS. A botaniczny w piąteczek pasi czy nie bardzo - ja dam rade tylko po pracy -koło 16. A na październikowe zakupy większych drzewek to ja się piszę (szukam miłorzębów marikinów szczepionych na 1,8m jabyście widziały dajcie znać - 5sztuk potrzebuję)

Ps. A nornice u mnie również buszują... Ja po wysianiu trawy następnego dnia miałam tylko 21kopczyków. Nie mam sił do nich -cebule będę sadzić dopiero w listopadzia aby nie zeżarły odrazzu wszystkich

Cieszę się, że Ci się podoba. Myśle, że nie ma co liczyć na kolejną łagodną zimę, a że na sianą w maju ciężko będzie się doczekać to planuje cześć przechować Nasiona masz jak w banku, ale zbiorę dopiero po przymrozkach.

W piątek mnie nie będzie w botaniku. Mój syn jest chory i nie mam jak. O drzewkach postaram się pamiętać

Ja cebule albo w koszykach, albo zabezpieczam siatką taką plastikową co się drzewka obtacza.

Anda napisał(a)

Ślicznie to wszystko wygląda, piękne zdjęcia.

Dzięki
Kilka miejsc nawet mam już całkiem, całkiem
Rozchodniki są bardzo wdzięczne. Koniecznie muszę dopaść jakieś inne odmiany.

07_Rene 14:22, 09 wrz 2015

babka napisał(a)
Niesamowicie klimatyczny ogród, rozchodniki takie mięsiste masz. Moje jakieś lichawe w tym roku a może jeszcze się nie rozkręciły. Cieszę się, że marcinki dały radę. Twoje widzę szybciej wystartowały. Niebieskie zawsze są o jedną nóżkę do tyły ale za to mniej się pokładają. Ciekawa jestem jakie będą u Ciebie

Mięsiste rozchodniki? hmmm Te różowe są fajne, bo niskie i się nie pokładają, tylko szczytno stoją.

Marcinkom się u mnie podoba Te od Ciebie nawet masy sporo przybrały U mnie na razie się nie pokładają, zaboczymy jak zakwitną.

Do podkopów już się przyzwycziłam na tyle, że zawału nie dostaję jak odkrywam nowe Cza żyć

Za późno przycięłam szałwie w tym roku i mam pełno siewek W sam raz w poszerzone miejsce

15:28, 09 wrz 2015
widze że u ciebie goście nieproszeni sobie autostradę zrobili!

u mnie tez gadzina różę podkopała

zdjęcia super ...werbenka na podium zasługuje
Kawa 16:45, 09 wrz 2015

super foty
tytoń i rozchodnik śliczne
macham
Konieczki 22:06, 10 wrz 2015

No to dużo dużo zdrowia, u mnie młodsza też już ma katar (tydzień pochodziła do przedszkola )
kurcze probowałam przekopać rabatę i nie dałam rady łopaty wbić (a ja jestem z tych niedozdarcia). Kamień a nie glina, pomęczę się przez weekend. Szkoda że moją rodzina nie czuje potrzeby zrozumienia mnie...
Trzymaj się Reniu
Ps. Moje rozchodnik jakieś dziwne Twoje urocze, ten bordowy mój faworyt
Konieczki 11:14, 11 wrz 2015

Reniu a którą szkółkę w Jaworniku polecacie (tą nad Dynamicą czy tą drugą - bo wpisuję w necie i mi dwie wyskakują)