Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 14:28, 23 wrz 2015

jolka napisał(a)

Renia, dziękuję za informację Chciałabym posadzić goi w moim ogrodzie, tylko się zastanawiałam jak ją poprowadzić. Po tym co piszesz, i po fotkach u Nikity widzę, że będę się musiała dobrze zastanowić gdzie ją posadzić A jak z plonowaniem, masz jakieś fotki z owocobrania? Jeśli tak, to ja bardzo poproszę

Z przesyłką nie chcę Ci robić kłopotu Renia. Widziałam w centrum ogrodniczym w NS, że były ładne dosyć dorodne krzaczki, to bym sobie kupiła. W każdym razie dziękuję bardzo za chęci

PS. Miskant adagio..uroczy

W tym tygodniu przesadzałam moją jagodę w bardziej ustronne miejsce. Korzenie masakryczne rozbudowane, po 2 metry od krzaczka, płytko, poziomo pod powierzchnią ziemi. Z tych korzeni własnie odrosty wyrastają.
Chyba nie ma co takiego potwora sadzić zbyt blisko innych roslin, nawet owocowych krzaków...

Przycięłam jej gałązki od dołu i zapłotłam jak warkocz w zwyż, żeby lepsze drzewko powstało.

Moja goja u mnie 3 sezon. Owocuje, ale nie na kilogramy Do miseczki zbieram co kilka dni i tyle.

I jeszcze jedna zła wiadomość... drugi rok z rzędu mączniaka złapała teraz we wrześniu. Ubiegły rok wiadomo, był deszczowy, ale w tym? nie wiem, nie była podlewana od góry...
07_Rene 14:33, 23 wrz 2015

Sebek napisał(a)
Tak opitolone bukszpany najlepiej odbudowuja się wiosną W następnym sezonie powinno już być całkiem dobrze

Cudny ten miskant, jak wysoki urósł?

Nie do końca dobrze jest ściety. Ale jak będzie nabierał masy, to wtedy będę go korygować

Miskanta aż pobiegłam zmierzyć Kępa wysoka na 80 cm. Z kwiatostanami 110cm.
Kasya 14:41, 23 wrz 2015

ale ładny ten adagio...
a bukszpana posadzalas czyms ?
07_Rene 16:57, 23 wrz 2015

Kasya napisał(a)
ale ładny ten adagio...
a bukszpana posadzalas czyms ?

Stozka nie, bo i tak rosnie wśród traw to go nie widać u dołu, ale kulki (takie małe mam), to co niektóre mam podsadzone.
Jana 18:35, 23 wrz 2015

Mam metrowy bukszpan, który będę przesadzać na wiosnę i zamierzałam zrobić z niego stożek lub kulkę, nie znam się na tym, drastycznie czyli ile go ciachnęłaś? I kiedy tak formować, na wiosnę?
07_Rene 08:39, 25 wrz 2015

Jana napisał(a)
Mam metrowy bukszpan, który będę przesadzać na wiosnę i zamierzałam zrobić z niego stożek lub kulkę, nie znam się na tym, drastycznie czyli ile go ciachnęłaś? I kiedy tak formować, na wiosnę?

Jana, dobierz się do niego dopiero wiosną, teraz już za późno.
Nie mam niestety zdjęć porównawczych przed/po, a ciężko to ująć w słowa, ale spróbuję
Drastycznie czyli mocno. Bukszpany nie cięte systematycznie w środku mają łyse gałązki, a zielone sa tylko po wierzchu. Rozchyl swój krzaczek i go obejrzyj.

Jak przytniesz zbyt wiele, zostana Ci tylko łyse łałązki, które długo bedą się regenerować.

Musisz ściąć tyle, by nadać choć trochę kształ, ale żeby krzaczek był zielony Każde cięcie podbudza do wytwarzania nowych pędów, więc po każdym cięciu bukszpan będzie ładniejszy, o coraz bardziej idealnym kształcie.
07_Rene 08:39, 25 wrz 2015

Wczoraj były u mnie dziki... Trochę pokopały w trawie na końcu działki. Nie wiem dlaczego tak szybko, ale w nocy żniwa robili, kukurydzę ścieli więc problem sam sie rozwiązał W tamtym roku to kukurydzę w mikołajki dopiero ścinali...

Grzybkowo

07_Rene 08:53, 25 wrz 2015

Przez ostatni tydzień przygotowywałam miejscówę na róże. Jeszcze nie skończone... Nawet kształ nie taki jak ma być... ale przytargałam takiego krzaczora wczoraj, który będzie gdzies wkomponowany

Kawa 09:13, 25 wrz 2015

piękny krzaczor
i pogoda u Ciebie jakaś ładniejsza niż u mnie
07_Rene 09:28, 25 wrz 2015

Dzisiaj pada Fotki z wczoraj....