Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

sylwia_slomc... 22:13, 22 mar 2016

Renia miodunka przezimowała Ci lepiej niż u mnie moja straszy suchymi liśćmi
LewOgrodowy 00:17, 23 mar 2016

Może to śniedek te szczypiorki? On się pojawia "znikąd". Nie wiem, skąd u mnie się znalazł, nie sadziłam, a mam.
07_Rene 08:07, 23 mar 2016

Milka napisał(a)
To chyba nie trawa, a coś cebulowego?
No rzeczywiście maciupkie, u mnie nic. Czekam dalej.
Z piwoniami to nigdy nie wiadomo, chyba że już długo są, a przesadzanie jesienne jest ok.

Juzia napisał(a)
Myślę jak Irenka.... że to jakiś szczypior albo czosnki?

LewOgrodowy napisał(a)
Może to śniedek te szczypiorki? On się pojawia "znikąd". Nie wiem, skąd u mnie się znalazł, nie sadziłam, a mam.

Śniedka mam w gruncie w innym miejscu, ale on ma białą pręgę na liściach.
Miałam cichą nadzieje, że to dzikie proso się rozsiało

Juzia chyba trafiła w dziesiątkę, bo 2 lata temu miałam miej więcej w tych miejscach czosnek posadzony do odstraszania nornic Ale żeby coś po dwóch latach znowu wzeszło... Muszę wykopać przy najbliższej okazji i sprawdzić.
07_Rene 08:09, 23 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia miodunka przezimowała Ci lepiej niż u mnie moja straszy suchymi liśćmi

Wydaje Ci się, bo nie pokazałam jej wcześniej U mnie była okropna, ale ostro wygrabiłam jej suche liście, trochę potarmosiłam, kilka dni i już ma nowe listki
07_Rene 08:13, 23 mar 2016

ZielonaAnia75 napisał(a)
Witaj, a przesadzasz te jaskry później do gruntu? One są wieloletnie? Nie znam się na tych kwiatkach a są prześliczne, widziałam w sklepie i się zastanawiałam czy one teraz takie śliczne a później do kosza?

Pierwszy raz mam jaskry, wiec doświadczenia mi brakuje. Wyczytałam tylko tyle, że jaskry azjatyckie nie zimują u nas. Po przekwitnięciu trzeba je jeszcze podlewać żeby się bulwy wzmocniły, a potem konieczny jest spoczynek. Jeżeli bulwy nie zgniją, bo ponoć często się tak dzieje, to można na jesień przesadzić do nowej ziemi, trzymać w chłodnym, widnym miejscu i wówczas wiosną mają kwitnąć ponownie

Witaj u mnie
Juzia 08:15, 23 mar 2016

07_Rene napisał(a)

Wydaje Ci się, bo nie pokazałam jej wcześniej U mnie była okropna, ale ostro wygrabiłam jej suche liście, trochę potarmosiłam, kilka dni i już ma nowe listki

Mówisz, że tarmoszenie pomaga???

Moja miodunka w ogóle nie wygląda. Muszę potarmosić
sylwia_slomc... 09:10, 23 mar 2016

07_Rene napisał(a)

Muszę z moją zrobić tak samo .....tylko kiedy? Dzisiaj znowu leje, byliny zaczynają mi już wygniwać
margaretka3 09:19, 23 mar 2016

Reniu, byłam wczoraj w Krzywaczce Już ruszyli, ale liściaste gołe, więc dziwnie się czułam wczoraj w szkółce. Nie miałam na czym oka zawiesić.

Aha, z jaskrami to ciężka sprawa, bo te pazurki bardzo ławo gniją. Kilka opakowań kupiłam, doczekałam sie tylko jednego kwiatka.
07_Rene 09:38, 23 mar 2016

Juzia napisał(a)

Mówisz, że tarmoszenie pomaga???

Moja miodunka w ogóle nie wygląda. Muszę potarmosić

sylwia_slomczewska napisał(a)

Muszę z moją zrobić tak samo .....tylko kiedy? Dzisiaj znowu leje, byliny zaczynają mi już wygniwać

Zawsze można ręcznie wyskubywać listek po listku, ale ja ostatnio idę na łatwiznę, bo i tak mam mnóstwo gnijących liści na rabatach (mimo jesiennego grabienia) i wszystko grabiami traktuje, szybciej a efekt taki sam.

A co do tarmoszenia.... to jak cięcie pobudza rośliny do wzrostu przetestowane i sprawdzone
07_Rene 09:41, 23 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
Reniu, byłam wczoraj w Krzywaczce Już ruszyli, ale liściaste gołe, więc dziwnie się czułam wczoraj w szkółce. Nie miałam na czym oka zawiesić.

Aha, z jaskrami to ciężka sprawa, bo te pazurki bardzo ławo gniją. Kilka opakowań kupiłam, doczekałam sie tylko jednego kwiatka.

Czytałam właśnie u Ciebie o wyprawie do szkółki. Ja sama nie wiem co bym chciała, więc na razie się wstrzymuje. Najpierw porządki trzeba zrobić

O jaskrach też czytałam. Szkoda, bo bardzo urokliwe. Choć pocieszą chociaż teraz