Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

laurowisnia 15:36, 20 kwi 2016

renatamama3 napisał(a)
Reniu ,suchodrzew u mnie .

Ten suchodrzew wygląda na chiński, mam go długo, jak są takie łagodne zimy to ok, ale przy większych mrozach w zależności jakie, to mniej lub więcej przemarza.
07_Rene 19:06, 20 kwi 2016

anabuko1 napisał(a)
Fajnie,że werbena wschodzi
ciekawe czy mój wzejdzie.Jeszcze jej nie widzę

Jednak wstrzymanie się z plewieniem popłaca, ale rabaty na zimę trzeba mieć wymuskane na cacy, bo człowiek nie wytrzyma z tona zielska

renatamama3 napisał(a)
Reniu ,a to widziałaś ?Ja zobaczysz to usunę .

Reniu, nie usuwaj, dziękuję Zainteresowanie jest duże tą piwniczką
U mnie inne uwarunkowania świetlne. Czytam o technologii budowania takich piwniczek, rozmyślam i chyba powoli wiem co chciałabym tam mieć. Chciałam zrobić wizualizację, ale nie umiem. Na pewno wrzucę jakieś fotki orientacyjne co wymyśliłam, ale pewnie dopiero w przyszłym tygodniu.

anka_ napisał(a)
Fajne te poduchy na górze. Renatko wiesz może co tam rośnie? To twoja piwniczka?

Z tego co wiem to Renia nie ma piwniczki. Może to karmnik ościsty?

LewOgrodowy napisał(a)
Turkuć z wyglądu piękny jest.
W kwiatach go nie miałam, ale zawsze są u nas w warzywniku, podgryzają ogórki jak wzejdą i inne warzywa. Ale ślimaków nie ma, to prawda.

Wygląda trochę jak mutacja kreta z chrząszczem. Ciekawe do jakich rozmiarów dorasta. Mi się nie podoba Może temu, że boję się robali...

Izoldka napisał(a)
Rany, ale śliczna... urocza... Przepiękna ta piwniczka

Mam nadzieję, że moja też kiedyś taka będzie

Toszka napisał(a)

Obornik koński używam w duzych ilościach od 7 lat - turkucia nie mam. Mam nornice i krety. Ślimaki też
Obornik używam tylko przekompostowany. Nieprzekompostowany wpada do kompostownika.
Nieprzekompostowany obornik wydziela ciepło i na miejscu turkucia tez bym budowała dom w ciepełku.
W dziale 'ochrona przed chorobami i szkodnikami' wędkarz ogłasza się, że chętnie kupi turkucie...

Trochę mnie uspokoiłaś

laurowisnia napisał(a)

Ten suchodrzew wygląda na chiński, mam go długo, jak są takie łagodne zimy to ok, ale przy większych mrozach w zależności jakie, to mniej lub więcej przemarza.

No właśnie... U mnie wygwizdów, żywopłoty za 10 lat urosną. Pąki magnolii mi wymroziło choć zimy nie było Ciągle człowiek się uczy na błędach.
07_Rene 19:11, 20 kwi 2016

W tym tygodniu niewiele działam ogrodowo, ale pierwsze tulipany mi kwitną

Exotic emperor

A Roccoco w pełni gotowości

Kasya 19:30, 20 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

Jak coś przygotuje to zawołam na konsultacje

W końcu werbena mi wchodzi... w dużych ilościach ale troche w kijowym miejscu

a skad ty wiesz ze to werbena ??
07_Rene 19:34, 20 kwi 2016

Kasya napisał(a)

a skad ty wiesz ze to werbena ??

Chwast się tak równo nie wysiewa A to ta rabata, gdzie werbena rosła w zeszłym roku. Nie dopuszczam innej możliwości, nie strasz
Kasya 19:35, 20 kwi 2016

a w ogole to przyszlam zobaczyc wysiewy, czy to o tych u mnie pisalas ?
07_Rene 20:53, 20 kwi 2016

Kasya napisał(a)
a w ogole to przyszlam zobaczyc wysiewy, czy to o tych u mnie pisalas ?

Pomidorów nigdy nie pokazywałam. Strasznie nierównomiernie rosną. Mam tylko kilka krzaczków - symbolicznie. Z warzyw wysiałam rzodkiewki i mam dwie odmiany sałaty. Planuje jeszcze po zimnej zośce fasolkę szparagową. Ogólnie to źle sobie zaplanowałam warzywnik. Nie przewidziałam wystarczająco miejsca na ścieżki. Muszę to skorygować, poszerzyć teren... i obwódkę z trzmieliny planuję, bo mam dużo sadzonek do wykorzystania.

Dziś pikowałam naparstnice. Wyszło mi 120 sadzonek po wywaleniu tych najsłabszych. Nie wiem gdzie ją posadzę... Słyszałam, że naparstnica na słoneczne stanowiska, a na wielu zdjęciach widzę ją w towarzystwie paproci? Gdzie jej będzie najlepiej?
iwka 21:36, 20 kwi 2016

i u Ciebie exotikowo ślicznie te rococo też mam, ale moje jeszcze w powijakach

to są na pewno siewki werbeny, one takie trochę pod fiolet wpadają, miałam w zeszłym roku wysiew
Anda 21:42, 20 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

Pomidorów nigdy nie pokazywałam. Strasznie nierównomiernie rosną. Mam tylko kilka krzaczków - symbolicznie. Z warzyw wysiałam rzodkiewki i mam dwie odmiany sałaty. Planuje jeszcze po zimnej zośce fasolkę szparagową. Ogólnie to źle sobie zaplanowałam warzywnik. Nie przewidziałam wystarczająco miejsca na ścieżki. Muszę to skorygować, poszerzyć teren... i obwódkę z trzmieliny planuję, bo mam dużo sadzonek do wykorzystania.

Dziś pikowałam naparstnice. Wyszło mi 120 sadzonek po wywaleniu tych najsłabszych. Nie wiem gdzie ją posadzę... Słyszałam, że naparstnica na słoneczne stanowiska, a na wielu zdjęciach widzę ją w towarzystwie paproci? Gdzie jej będzie najlepiej?

A ja czytałam, ze naparstnica do półcienia i dlatego jej nigdy nie posadziłam, bo u mnie samo słońce
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ryska 21:54, 20 kwi 2016

Cudownie obsadzona piwniczka z inspiracji od renatamama3 (tyle Renatek w jednym miejscu )
120 naparstnic toż to las
Ja nigdy ich nie wysiewałam ale wiatr przynosi od sąsiadki, najczęściej pakują się w wilgotniejsze i mniej nasłonecznione miejsca. Przesadzam na słońce i też sobie radzą tylko liście szybciej zasychają. Wygląda na to, że ona jest uniwersalna