Weź nie strasz!!! Ja używam tylko konskiego, ale tego diabła jeszcze (?!) nie widziałam.. Za to koleżanka kilka dni temu ubiła na działce, mówiła że prawie na zawał zeszła Ale nie używa obornika.
Miro, znam wątek Marzeny, podpytywałam ją już o piwniczkę na samym początku, ale ja mam nieco inne warunki świetlne. Dziewczyny naprowadziły mnie nieco i mam wizję Spróbuje zrobic wizualizację.
Nie bedę się spieszyć, bo chce ją zmodernizować dobrze... żeby poprawiać nie trzeba było
Za to u Ciebie rzadko bywam. Muszę to naprawić
U mnie na razie jest wietrznie... i to bardzo. Mam obawy czy zima wytrzyma. Musiałabym przetestować, choc zima, zimie nie równa.
O turkuciu trochę czytałam, ale nie obawiam się go jakoś bardziej, bo mam krety i ich jakoś specjalnie nie tępię, bo nawet kopców nie robią, jakieś pojedyncze. 2 lata temu walczyłam z nornicami trucizną, to 7 padłych kretów znalazłam... (nornicy ani jednej) więc wiem że są u mnie w sporych ilościach. Zresztą ten incydent z kretem pod maską samochodu...
Staram się mieć równowagę na działce... Czytałam, że turkucie zjadają ślimaki, larwy i pędraki....
Ja nie mam problemu z chwastami, ale kiedyś miałam kompost spod pieczarek z nasionami chwastów to miałam tak samo
Ja na szczęście też jeszcze nie widziałam u siebie, ale obornik koński je przyciąga i można na jego bazie robić pułapki.
W końcu werbena mi wchodzi... w dużych ilościach ale troche w kijowym miejscu
Chyba mam siewki berberysa orange rocket Karol z "ogród tworzony z pasją", który rozmnaża berberberysu przez siew nasion, mówi że to raczej jego siewki
Fajne te poduchy na górze. Renatko wiesz może co tam rośnie? To twoja piwniczka?
W kwiatach go nie miałam, ale zawsze są u nas w warzywniku, podgryzają ogórki jak wzejdą i inne warzywa. Ale ślimaków nie ma, to prawda.
Obornik koński używam w duzych ilościach od 7 lat - turkucia nie mam. Mam nornice i krety. Ślimaki też
Obornik używam tylko przekompostowany. Nieprzekompostowany wpada do kompostownika.
Nieprzekompostowany obornik wydziela ciepło i na miejscu turkucia tez bym budowała dom w ciepełku.
W dziale 'ochrona przed chorobami i szkodnikami' wędkarz ogłasza się, że chętnie kupi turkucie...