Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 09:07, 16 cze 2016

Z grzybem też nie jest chyba najgorzej, ale jest... Raz w tygodniu u podstawy krzaków zrywam po kilka żółknących liści. Wydaje mi się, że od spodu liścia są zarodniki grzyba, taki białawy nalot.

Zana 09:08, 16 cze 2016

07_Rene napisał(a)

Przepiękne zdjęcie. I te z różami też, ale już nie cytuję, bo nie będę zaśmiecać.
Co do robali różanych nie wypowiem się, bo nie wiem, ale chętnie czytam edukacyjnie
Konieczki 09:30, 16 cze 2016

07_Rene napisał(a)

widok ogólny

Reniu co to za róża (już skradła moje serce), a tej studni w drugim planie Ci zazdroszczę - mi już przychodzą rachunki z mpwik
07_Rene 09:42, 16 cze 2016

Konieczki napisał(a)

Reniu co to za róża (już skradła moje serce), a tej studni w drugim planie Ci zazdroszczę - mi już przychodzą rachunki z mpwik

to Bonica, akurat nie zrobiłam dobrego zdjęcia kwiatom... mam tylko to

Studnia bez róży szpetna w tym roku, ale będzie róża i obsadzę ją lawendą dookoła, żeby była ciągłość z tym szpalerem wzdłuż ścieżki. Darmowa woda wiadomo jest super, choć w tamtym roku studnia wyschła. Może pomyśl o jakimś zbiorniku na deszczówkę?

ryska 09:46, 16 cze 2016

Zdjęcia piękne, jak zawsze. Zastanawia mnie ten Twój bodziszek. Liście ma jak Renarda a kwiatki jak korzeniasty. Ciekawy. Zawsze był taki różowy? Mój Renarda niedawno kupiony miał innego koloru kwiatki-białe z fioletowymi nerwami. Pozdrawiam
Juzia 09:48, 16 cze 2016

Te białe to też mszyca!
To może skoczka nie masz?

Takie pojedycze żółte liście to chyba na wszystkich różach są.
Gorzej z nalotami...
Obrywać i obserwować.

Coś chyba za dużo się przejmujesz tymi różami

Pszczelarnia 09:55, 16 cze 2016

07_Rene napisał(a)

widok ogólny

Pięknie. Lawenda, bukszpan i róże - to jest klasyka!

Są różne rodzaje mszyc. Nie znam się kompletnie. Na skoczkach w ogóle. Jak jest coś do ściągnięcia to ściągam od razu nawet gołą ręką, robaki (chrząszcze) też (refleksja, że może jakiś robak ma jakiś uczulający jad przychodzi potem).
Zdobniczka bukowa to mszyca i też jest biała. Wełnowce są białe .... .

Ale czy skoczek czy mszyca to ten sam oprysk? Tylko albo czosnek albo cebula. 2 substancje w niedalekim odstępie czasowym to już za dużo, tak mi intuicja podpowiada.
Pszczelarnia 09:56, 16 cze 2016

Aj tam, zaraz szpetna.
07_Rene 10:00, 16 cze 2016

ryska napisał(a)
Zdjęcia piękne, jak zawsze. Zastanawia mnie ten Twój bodziszek. Liście ma jak Renarda a kwiatki jak korzeniasty. Ciekawy. Zawsze był taki różowy? Mój Renarda niedawno kupiony miał innego koloru kwiatki-białe z fioletowymi nerwami. Pozdrawiam

Reniu, jak kupiłam go w tamtym roku jako b. Renarda, kwiat był biały z żyłkami właśnie... dałabym sobie rękę obciąć. Zbieram się, żeby odgrzebać zdjęcia z ubiegłego roku do porównania, ale mi sie nie chce...

Pierwszy kwiat Pastella

Juzia napisał(a)
Te białe to też mszyca!
To może skoczka nie masz?

Takie pojedycze żółte liście to chyba na wszystkich różach są.
Gorzej z nalotami...
Obrywać i obserwować.

Coś chyba za dużo się przejmujesz tymi różami

Po tym incydencie z różą przy studni, może lekko spanikowałam Tak mnie naszło ostatnio, że to mszyca, ale potrzebowałam potwierdzenia
Ale równie dobrze może być tak, że te wszystkie eko-opryski i gnojówki powstrzymały rozwój choroby...

Double Delight

Juzia 10:03, 16 cze 2016

Renatko skoczek to pluskwiak i mszyca to pluskwiak...mączlik i zdobniczka też
To myślę, że środki te same zadziałają.

Skoczek inaczej wygląda...jest bardziej podłużny i żeruje na spodniej stronie liści.
Na pąkach to mszyca na bank. Czy biała, czy zielona, czy czarna.... są jeszcze inne kolory