Z grzybem też nie jest chyba najgorzej, ale jest... Raz w tygodniu u podstawy krzaków zrywam po kilka żółknących liści. Wydaje mi się, że od spodu liścia są zarodniki grzyba, taki białawy nalot.
Przepiękne zdjęcie. I te z różami też, ale już nie cytuję, bo nie będę zaśmiecać.
Co do robali różanych nie wypowiem się, bo nie wiem, ale chętnie czytam edukacyjnie
to Bonica, akurat nie zrobiłam dobrego zdjęcia kwiatom... mam tylko to
Studnia bez róży szpetna w tym roku, ale będzie róża i obsadzę ją lawendą dookoła, żeby była ciągłość z tym szpalerem wzdłuż ścieżki. Darmowa woda wiadomo jest super, choć w tamtym roku studnia wyschła. Może pomyśl o jakimś zbiorniku na deszczówkę?
Zdjęcia piękne, jak zawsze. Zastanawia mnie ten Twój bodziszek. Liście ma jak Renarda a kwiatki jak korzeniasty. Ciekawy. Zawsze był taki różowy? Mój Renarda niedawno kupiony miał innego koloru kwiatki-białe z fioletowymi nerwami. Pozdrawiam
Pięknie. Lawenda, bukszpan i róże - to jest klasyka!
Są różne rodzaje mszyc. Nie znam się kompletnie. Na skoczkach w ogóle. Jak jest coś do ściągnięcia to ściągam od razu nawet gołą ręką, robaki (chrząszcze) też (refleksja, że może jakiś robak ma jakiś uczulający jad przychodzi potem).
Zdobniczka bukowa to mszyca i też jest biała. Wełnowce są białe .... .
Ale czy skoczek czy mszyca to ten sam oprysk? Tylko albo czosnek albo cebula. 2 substancje w niedalekim odstępie czasowym to już za dużo, tak mi intuicja podpowiada.
Reniu, jak kupiłam go w tamtym roku jako b. Renarda, kwiat był biały z żyłkami właśnie... dałabym sobie rękę obciąć. Zbieram się, żeby odgrzebać zdjęcia z ubiegłego roku do porównania, ale mi sie nie chce...
Pierwszy kwiat Pastella
Po tym incydencie z różą przy studni, może lekko spanikowałam Tak mnie naszło ostatnio, że to mszyca, ale potrzebowałam potwierdzenia
Ale równie dobrze może być tak, że te wszystkie eko-opryski i gnojówki powstrzymały rozwój choroby...
Renatko skoczek to pluskwiak i mszyca to pluskwiak...mączlik i zdobniczka też
To myślę, że środki te same zadziałają.
Skoczek inaczej wygląda...jest bardziej podłużny i żeruje na spodniej stronie liści.
Na pąkach to mszyca na bank. Czy biała, czy zielona, czy czarna.... są jeszcze inne kolory