Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 09:05, 13 cze 2016

Juzia napisał(a)
Zimną...tak napisane było

Daj znać czy działa!
Ale....oby zadziałało!!!!

Nie mam cebuli... Jak zrobię to dopiero pod koniec tygodnia popsikam... ale jestem na skraju, żeby sięgnąć po chemie do tych Bonic....

Zastanawiam się, czy przy takiej trudnej miejscówie (bezwietrznie i gorąco) da się róże hodować ekologicznie. Czy nie lepiej zdrobić oprysk profilaktyczny 2x w sezonie jak radzą hodowcy?

Mam już kilkanaście róż, a tylko z Bonikami wiecznie coś.... albo mszyca, albo skoczek, albo liście żółkną, a to przecież żelazna odmiana.

Różowy irys bardzo długo trzyma kwiaty...
07_Rene 09:12, 13 cze 2016

babka napisał(a)

Mnie też kostrzewa wwnerwia, jakaś sianowata od spodu, już cztery razy ją strzygłam i stale wyrastają źdźbła jak szalone ale nic ich nie przybywa. Wygląda jak taki nastroszony, wyleniały jeż

Róże masz piękne !
Walka ze skoczkiem potrafi być uciążliwa, pamiętam w ubiegłym roku jak mnie wnerwiał. Oby mikstura Juzi skuteczna była !

U mnie tylko 3 szt są w miarę ładne....
No sama nie wiem.... W tym roku Bonikom poświęcam naprawdę sporo czasu... Co tydzień robię opryski i podlewam gnojówką z żywokostu... Chodzę, chucham, dmucham.... żeby czasem liści nie pomoczyć... i ciągle cos nie tak...

Juzia 09:16, 13 cze 2016

Też mam takie dylematy...
07_Rene 09:18, 13 cze 2016

katel napisał(a)
To jest stipa Sirocco i ja taką w tym roku kupiłam - jak zimuje to się okaże.
Fotki piękne - jak zawsze

Nawet się nie spodziewałam, że w mojej mieścinie na targu na takie trawy można trafić

U mnie glina, mogą mieć ciężko, ale dodałam sporo piachu (podbieram z piaskownicy) a na spód gruz.

U mnie żywokost wszędzie rośnie... Sądząc po chwastach u mnie ciężka, ale mokra gleba...

Bodziszki, które miały być Renarda

07_Rene 09:25, 13 cze 2016

Juzia napisał(a)
Też mam takie dylematy...

Juzia, tak sobie siedzę i czasem myślę, że jak róże się już pochorują to można lać chemią... lać i wszystko pomaga na tydzień, góra dwa (tak miałam w ubiegłym roku). To może lepiej faktycznie 2x już tej chemii użyć i zwalczyć problemy w zarodku? A gnojówkami i ekologią oczywiście wspomagać

Pierwsza dalia

Juzia 09:44, 13 cze 2016

07_Rene napisał(a)

Juzia, tak sobie siedzę i czasem myślę, że jak róże się już pochorują to można lać chemią... lać i wszystko pomaga na tydzień, góra dwa (tak miałam w ubiegłym roku). To może lepiej faktycznie 2x już tej chemii użyć i zwalczyć problemy w zarodku? A gnojówkami i ekologią oczywiście wspomagać

Pierwsza dalia

A ja odwrotnie.... chemią się wpomagać tylko w podbramkowych sytuacjach....a przede wszystkim eko.
Myślę, że tego eko to musi być parę lat stosowania zanim rośliny się wzmocnią....dlatego na ciężkie sytuacje trzymam jeszcze wszystkie brzydkie środki

Anda 10:05, 13 cze 2016

Reniu, skoczek trudna sprawa, bo pod liściem siedzi i szybko ucieka. Poza tym jajeczka pod korą róży składa i w przyszłym roku może go być jeszcze więcej. Naturalnymi wrogami są pająki, chrząszcze i inne owady. Jednak żeby przyszły, to populacja skoczka musi być duża. Nie wiem, czy to wytrzymasz psychicznie Ja nie wytrzymałam. Z ekologicznych środków możesz wypróbować neem. Pisałaś że jeszcze nie ma przebarwień na liściach, więc nie masz go dużo. Wysyłałam Ci już linka na temat neemu? Bo nie pamietam. Chemicznym środkiem najlepiej zwalczać systemicznym. Wtedy trucizna krąży w roślinie i dosięgnie nawet najbardziej schowane osobniki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 10:37, 13 cze 2016

Ślicznie
AgataBC 12:24, 13 cze 2016

U mnie również skoczek szaleje a raczej szalał bo go zredukowałam. Wyciągiem z wrotyczau. 100% skuteczności. Trzeba z tym uważać bo zabija też owady pożyteczne w tym pszczoły, ale jest jest eko i skuteczny. Dobrze pryskać wieczorem trzy dni pod rząd pod liść i całą roślinę zamgławić to wtedy te co odskoczą też dostaną. Używałam naprzemiennie mydła potasowego z czosnkiem i piołunem to też podobnie działa (tym opryskiwałam rano i w ciągu dnia). Tylko trzeba powtarzać aż znikną. U mnie trwało to około dwa tygodnie. Teraz mam spokój. Myszce też tym w całości wybiłam. Choć planowałam zostawić trochę dla biedronek i złotooków.
A trzy Sirocco u mnie nie przezimowały. Miały zimą sucho i zacisznie. Turzyce Everillo przezimowały(a one nie zimują normalnie u nas) a te ostnice nie. Ale ma piękny kolor to fakt. Powodzenia w uprawie
anka_ 12:47, 13 cze 2016

Renato pięknie kwitnie ci stipa. Na jakim stanowisku rośnie twoja? Bo może muszę moją przesadzić, bo stoi jak zaklęta.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies