Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

anabuko1 14:15, 16 cze 2016

WAW!!WAW!!
Ale cudne te dalijki.
Takie żywe kolorki.Swoje , tak szybko kwitną ?? Czy kupione???
Gruszka_na_w... 21:37, 16 cze 2016

Przepiękne dalie, rabata z bonicą świetnie się prezentuje, a do ostróżek wzdycham
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Marga 22:58, 16 cze 2016

Reniu, piękne kompozycje tworzysz
Takie białe robaczki znalazłam ostatnio na rodkach. Potraktowałam wszystkie rośliny jakimś ekologicznym preparatem na bazie oleju. Mam nadzieję, że pomoże.
Pozdrawiam
07_Rene 08:42, 17 cze 2016

Zana napisał(a)
Reniu, na pracy się skupić dzięki Tobie nie mogę

laurowisnia napisał(a)
Piękna, może moja sadzona wiosną zakwitnie podobnie.
Te białe mszyce suche, to już albo działalność biedronek albo oprysków.
Widziałam wcześniej ten bodziszek, Ryska dobrze pisze, to ten, mam go właśnie w tym kolorze i nie wiem czy nie z Krzywaczki.

Piękne odmiany dalii mają w tym roku w ofercie... chyba że to tej pory nie zwracałam na nie uwagi?
Bodziszek to będzie właśnie ten co piszecie.

Marzenaka napisał(a)
Renia, dzięki. Mi bardziej rabaty z korą się podobają. Żwirek mam tylko w jednym miejscu pod ławką. Ale już mnie denerwuje, bo dzieci tam jednak ryją i w dodatku każdy śmieć widać.

Żwirek jest solidniejszy, trwalszy, korę wiatr rozwiewa... Wszystko ma plusy i minusy. Musisz sama ocenić co będzie u Ciebie praktyczniejsze

Anda napisał(a)

To raczej nie jest skoczek. Skoczek jest bardziej podluzny i siedzi pod spodem liscia. To chyba jakis rodzaj mszycy. U mnie obserwuje takie cos na rozach przewaznie jak jest goraco. Latwo "schodzi" pod ostrym strumieniem wody. W tym roku nie robilam z tym nic, bo zaczely sie pare tygodni temu opady. Teraz tego juz nie mam, wiec albo opady pomogly albo ptaki i pozyteczne owady Jesli chcesz czyms pryskac, to wystarczy jakis srodek oleisty zatykajacy drogi oddechowe. Zaraz bede czytac, co stosujesz

Dzięki, że mimo gorszego samopoczucia uspokoiłaś mnie trochę Ogólnie na mszyce stosuje mydło potasowe, ale psikałam już wywarem z cebuli i czosnku, wyczytałam, że to też na skoczka ma działać (jak jeszcze byłam przekonana że to skoczek) i na razie z mydłem się wstrzymam.

Aniu, Sylwio,
Cokolwiek to jest, wynosi się.... Ostatnio trochę pada popołudniami, 2x pryskałam cebulą i widzę, że tylko pojedyncze sztuki zostały. Staram się teraz ręcznie wybić pozostałe.
07_Rene 08:51, 17 cze 2016

Kawa napisał(a)
śliczna ta dalia

Dalię są piękne, ale szkoda, że trzeba je wykopywać na zimę... To trochę kłopotliwe. Ale czego się nie robi...

anabuko1 napisał(a)
WAW!!WAW!!
Ale cudne te dalijki.
Takie żywe kolorki.Swoje , tak szybko kwitną ?? Czy kupione???

Aniu, to nowo kupione dalie, przy okazji zakupu warzyw na targu - jak Twoje dzwonki. Z poprzednich lat mam dwie...
Ta kwitnie już pojedynczymi kwiatami

Druga, pełna, postrzępiona dopiero pęka... ale mi ją ślimaki podżarły

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przepiękne dalie, rabata z bonicą świetnie się prezentuje, a do ostróżek wzdycham

Klasyka zawsze dobrze wygląda... Czasami się zastanawiam po co tak kombinować jak jest sporo własnie takich klasycznych, uniwersalnych zestawień roslin

Marga napisał(a)
Reniu, piękne kompozycje tworzysz
Takie białe robaczki znalazłam ostatnio na rodkach. Potraktowałam wszystkie rośliny jakimś ekologicznym preparatem na bazie oleju. Mam nadzieję, że pomoże.
Pozdrawiam

Powinno pomóc, ja z mydłem potasowym muszę się wstrzymać na razie, bo pryskałam innym wywarem na razie Ale jest lepiej...
Konieczki 09:58, 17 cze 2016

Zana napisał(a)
Reniu, na pracy się skupić dzięki Tobie nie mogę

Nie tylko Ty
Kawa 10:00, 17 cze 2016

macham cudne fociszcza
zazdraszczam wszystkiego po trochu
paniprzyroda 08:17, 18 cze 2016

Podczytuję po troszku, nie zawsze ślad zostawiając. Witaj w klubie daliowo zakręconych
babka 00:45, 19 cze 2016

Róże z lawendą, dalie - wszystko śliczne, podziwiam I widzę, że zainwestowałaś w podpórki dla piwonii, to mi przypomniało, że pod vanillki muszę je zainstalować. Chociaż jak narazie całkiem ładnie, sztywno się trzymają.
Z robalami też mam problem na bergenii. Dziś zauważyłam właśnie na spodniej stronie liści białe maleńkie przecinki. Liście od spodu całe pokąsane. Ślimaków i gąsienic też na nich plaga.
Jaką różę na studzienkę zamierzasz posadzić ?
margaretka3 11:23, 20 cze 2016

Reniu, skoczyłam w sobotę do Jawornika, zwróciłam uwagę, jakie mają bodziszki, bo się nad nimi zastanawiasz. Znalazłam tylko dwie odmiany, niskie z drobnymi liśćmi, na biało i ciemnoróżowo kwitnące. Takie białe mam u siebie.
I jeszcze Ci powiem, że ta ubiegłoroczna róża z Krzywaczki to na 99% Edenka. Fajnie