Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 10:22, 16 cze 2016

eee_taam napisał(a)
Reniu kupiłam kolejne bodziszki na allegro drogie (niecałe 11zł) bo jakaś odmiana niska do 20cm ...ale ładne geste sadzonki ...zaraz wstawię zdjęcie.

mam faze na nie i jeszcze kocimiętkę pozamawiam

Byłam u Ciebie

Jana napisał(a)
muszę zobaczyć co to skoczek, bo wiesz, że nie wiem jak wygląda?

Ja do końca właśnie też

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pięknie Ci te brzózki wyrosły. Fotki zapierają dech w piersi
Problemów z Bonicą współczuję. Też nie lubię, kiedy coś zaczyna chorować. Zmagam się z mączniakiem na 3 jabłoniach.

U mnie zawsze brzoskwinie chorują

Juzia napisał(a)
Renatko skoczek to pluskwiak i mszyca to pluskwiak...mączlik i zdobniczka też
To myślę, że środki te same zadziałają.

Skoczek inaczej wygląda...jest bardziej podłużny i żeruje na spodniej stronie liści.
Na pąkach to mszyca na bank. Czy biała, czy zielona, czy czarna.... są jeszcze inne kolory

Właśnie wiedziałam, że skoczek pod liściem siedzi i raczej go nie widać. To mnie naprowadziło na dobry trop. Mszyca to się nie przejmuje.... to niegroźny przeciwnik

Pszczelarnia napisał(a)
Moje cynie też biedne. Potrzebują jeszcze ciepła.

Ja mam je pierwszy rok. Oczekiwałam takich pomponików jak było zdjęcie na opakowaniu nasion Na razie mam fazę na dalię.

07_Rene 10:35, 16 cze 2016

Kawa napisał(a)
Reniu super te ostróżki
ja też wysieję

Dosyć szybko się rozrastają (jak to byliby), potem zawsze możesz podzielić albo sadzonkować konkretne kolory, których chcesz więcej. Wysiewy to dobry sposób na darmowe rośliny

Marzenaka napisał(a)
Widok ogólny - czyli zdjęcie z lawendą, bukszpanem i różą - pięknie! Dokładnie to samo zaplanowałam u siebie. A powiedz mi, bo piszę z telefonu i nie do końca mi się otwiera zdjęcie, czym masz tam podsypane? Korą? Nie widzę na telefonie.

Mam korę, w sumie to resztki kory, bo w tym roku nie dosypywałam. Niby są opinie, że róże nie lubią kory, tym bardziej lawenda, ale przy małych dzieciach żwirek się po prostu nie nadaje. A południowa wystawa wymusza zastosowanie ściółki, żeby chociaż trochę ograniczyć parowanie wody.

Ta przytargałam wczoraj Ma niesamowity, purpurowy kolor i zielone oczko.

Zana 10:38, 16 cze 2016

Reniu, na pracy się skupić dzięki Tobie nie mogę
laurowisnia 10:43, 16 cze 2016

Piękna, może moja sadzona wiosną zakwitnie podobnie.
Te białe mszyce suche, to już albo działalność biedronek albo oprysków.
Widziałam wcześniej ten bodziszek, Ryska dobrze pisze, to ten, mam go właśnie w tym kolorze i nie wiem czy nie z Krzywaczki.
Marzenaka 10:56, 16 cze 2016

Renia, dzięki. Mi bardziej rabaty z korą się podobają. Żwirek mam tylko w jednym miejscu pod ławką. Ale już mnie denerwuje, bo dzieci tam jednak ryją i w dodatku każdy śmieć widać.
Anda 11:18, 16 cze 2016

07_Rene napisał(a)

Dziewczyny, naszły mnie wątpliwości, że u mnie skoczek rzeczywiście, czy aby to nie jest tylko biała mszyca.

Na niektórych pędach razem z zielona mszycą są takie białe robaczki. Czy to jest skoczek?

To raczej nie jest skoczek. Skoczek jest bardziej podluzny i siedzi pod spodem liscia. To chyba jakis rodzaj mszycy. U mnie obserwuje takie cos na rozach przewaznie jak jest goraco. Latwo "schodzi" pod ostrym strumieniem wody. W tym roku nie robilam z tym nic, bo zaczely sie pare tygodni temu opady. Teraz tego juz nie mam, wiec albo opady pomogly albo ptaki i pozyteczne owady Jesli chcesz czyms pryskac, to wystarczy jakis srodek oleisty zatykajacy drogi oddechowe. Zaraz bede czytac, co stosujesz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 11:19, 16 cze 2016

śliczna ta dalia
Anda 11:22, 16 cze 2016

Piekne fotki i widoki Pisze troche krotko, ale cos mnie dopadlo i kiepska dzis jestem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anka_ 11:59, 16 cze 2016

Mi to na wciornastki wygląda.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
sylwia_slomc... 12:14, 16 cze 2016

a nie mączlik?