Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Ewik 12:55, 24 paź 2016

Dzików nie zazdroszczę, U mojej mamy na osiedlu potrafią buszowac.
Krakus 12:57, 24 paź 2016

07_Rene napisał(a)
KRAKUS
Myśliwi są, ale polować im się nie chce. Ostatnio obserwowałam ich przez lornetkę... postali przy kukurydzy, podłubali w nosie i na tym się skończyło. Musiałabym sama wstąpić do koła łowieckiego, co przyznam - a akcie desperacji - też rozważałam

Myśliwych w rodzinie mam i taka scena to dla mnie szok...tylko oni zza Sandomierza więc tam może inne kultura łowiecka pisałas oficjalne skargi?
Też jakieś odszkodowanie chyba od nich możesz się starać ...

co do zapisów do koła łowieckiego to jako wstępne trzeba się zasłużyć i pewnie jaką ambonę wybudować gra niewarta świeczki bo za to ogrodzenie postawisz
07_Rene 13:22, 24 paź 2016

Krakus napisał(a)

Myśliwych w rodzinie mam i taka scena to dla mnie szok...tylko oni zza Sandomierza więc tam może inne kultura łowiecka pisałas oficjalne skargi?
Też jakieś odszkodowanie chyba od nich możesz się starać ...

co do zapisów do koła łowieckiego to jako wstępne trzeba się zasłużyć i pewnie jaką ambonę wybudować gra niewarta świeczki bo za to ogrodzenie postawisz

Skargi? A do kogo mam pisać?
Z tego co wiem (czytałam różne fora internetowe na ten temat), to jako osoba prywatna (nie jestem rolnikiem) nie mogę liczyć na odszkodowanie. Koła łowieckie wypłacają tylko rolnikom za szkody w uprawach.
Czytałam też, że jest sporo kruczków przy odszkodowaniach przyznawanych przez koła łowieckie. Moja działka jest niby zakwalifikowana jako grunt rolny (bo to jeden z warunków koniecznych), ale nie prowadziłam upraw. Poza tym przelicznik stosowany do wyceny jest tak niski, że szkoda zachodu.

Ale możesz popytać myśliwych w rodzinie. Może się mylę

U nas w polach są dwie ambony, a najczęściej to na bażanty panowie polują...

Widzę, że z roku na rok zwierzyny jest coraz więcej. W to lato nawet kilka razy lisa widziałam.

edit:
Dla mnie to też jest szok... Z tym, że już trochę to przebolałam...
sylwia_slomc... 13:38, 24 paź 2016

O matko jedyna.
Jakbym rano taki widok zobaczyła to bym siadła płakała i przestać płakać nie mogła
Współczuję Renia bo to wygląda ciut podobnie do tego jak mi grad w drugim roku w przydomowym wszystko strzaskał
Bez ogrodzenia nie dasz rady nijak niestety......tylko się zastanawiam czy taka siatka leśna to w ogóle dzika powstrzyma? Trzeba by pewnie na noc elektrycznego pastucha włączać
Juzia 14:46, 24 paź 2016

O rany....

To czekamy do wiosny i ruszamy do dzieła czy już zimą coś będziemy projektować?

15:22, 24 paź 2016
zamarłam na widok dzikowiska ....u nas tez sa dziki ale z takim widokiem sie nie spotkałam.

a co do stolika z wierzby ...albo z innego atrakcyjnego pieńka.... zamarzył mi się ...ale nie jest to dla mnie priorytetem po prostu pomysł Asi wart odgapieniazwłaszcza ze był to ciekawy zbieg okoliczności ja u niej pytam o stolik a ty u mnie piszesz o wierzbach

życzę wierzbowego szczęścia oby ci się udało wierzbę na stoliki pociąć bez dodatkowych zawyżonych kosztów (przy jednej robocie ...jak to mówią
laurowisnia 16:07, 24 paź 2016

Widok okropny, dobrze, że nie poniszczyły rabat.
Może by tą darń zgarnąć na kupkę i by się już przerabiało.
Marta 22:34, 24 paź 2016

Współczuję!
tulucy 00:22, 25 paź 2016

A mnie się bardzo pozytywy spodobały piękny trawnik marzenie... No i chwastów dobroczynne działanie
anka_ 08:13, 25 paź 2016

07_Rene napisał(a)
...Teraz już wiem, że nie ma innego wyjścia, dlatego wszystkie inne plany przesuwają się w czasie, bo ogrodzenie musi być.

Współczuję Renato, bo wiem jak takie sprawy bolą. Choć u mnie nie dziki, ale sarny i zajączki buszują. Czasami jeszcze jakiś łoś się zdarzy. A ogrodzenie to niestety nie mały wydatek. Ale ważny.... bardzo ważny... zwłaszcza na terenach rolniczych.
A co do myśliwych, praktyk z odszkodowaniami to masz rację... aż szkoda gadać...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies