Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Urszulla 18:52, 29 kwi 2017

Przemyślenia co do skarpy trudne. Moim zdaniem na lepszy jałowiec nisko płożący.
Jana 19:43, 30 kwi 2017

chyba będziesz musiała dać tę szmatę, nie ma rady.....trzmieliny nie lubię i moim zdaniem kolorowa to zbyt pstrokata jest, suchodrzew nie znam i nie mam...mam dwa rodzaje irgi ale nie znam odmiany, jedna jest super - wsadziłam ją na skalniak bo wicznie kury od sąsiada wygrzebywały mi tam ziemię i co tylko wracałam z pracy to była czarna rozpacz, jest zielony, ma fajne czerwone kulki teraz mi troche przemarzł ale odrośnie, drugi nie jest już tak efektowny, a może coś niskiego w formie kobierca np. barwinek lub zwykły bluszcz, kopytnik ?
Filomena 10:09, 01 maj 2017

Czytam o planach dot. skarpy. To naprawdę trudny temat.
Suchodrzew u mnie w tym roku wymarzł - odbija wprawdzie ale o dywanie z pinteresta mowy nie ma, irga - bardzo lubię i mam różne, trzeba zadbać wiosną i przycinać przemarznięte łodyżki - pięknie prezentuje się jak kwitnie a jesienią daje prawdziwy spektakl czerwieni, zimą owoce - bardzo to lubię.
Do jałowców tracę sentyment - brzydkie robią się od środka, wymagają dobrego pomysłu bo ładne są tylko cięte i czyszczone na bieżąco.
Może coś połączyć, żeby było "coś" jak "coś inne" wypadnie?
Ciekawa jestem Twoich wyborów - to bardzo fajne planowanie!
babka 10:15, 01 maj 2017

Dobre rady dziewczyny dają. Jak się zastanowić to sama racja z jałowcami i trzmieliną. Brwinek, bluszcz, kopytnik to mi się podoba Tylko ten ostatni wolno się aklimatyzuje podobno. Chcesz bluszcza ??

Reniu czekam na Twoje tegoroczne tulipany
anabuko1 10:19, 01 maj 2017

Reniu, czytam o tych przemyśleniach i radach co do skarpy...
Trudne wybory.Ale dziewczyny dobrze radzą.
Pozdrawiam już majówkowo
Anda 10:31, 01 maj 2017

Masz zagwozdkę z tą skarpą. Pamiętam, jak w zeszłym roku już się nad nią głowiłaś.
Mi się podoba trzmielina Harlequin. Wiem, jest pstrokata, ale można by ją uspokoić jakimś bodziszkiem. Takie pasy przenikające wg mnie ładnie by wyglądały.
Padniesz od tych wszystkich propozycji
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Marta 07:56, 02 maj 2017

Piękna wiosna u Ciebie, inspiracje z suchodrzewem także. Mój w tym roku wymarzł, ale odbija. Suchą lawendę, taką jak na Twoich zdjęciach ciachnęłam prawie do ziemi i ładnie odbiła. Pozdrawiam
Filomena 08:03, 02 maj 2017

Bluszczem i ja mogę się podzielić - mam go duużżżżoooo
07_Rene 11:11, 04 maj 2017

Dziewczyny dziękuję za opinie. Otworzyłyście mi oczy, że jednak suchodrzew nie spełni moich oczekiwań, bo ja szukam roślin niezawodnych. O ofertach bluszczu pamiętam, będę się odzywać w razie czego

Wydawało mi się, że już mam koncept na piwniczkę, ale ciągle się waham, ktoś rzuci hasło i znowu się zastanawiam. Trochę utknęłam w takim swoim szablonie myślowym, muszę zrobić restart Dojrzewam, że róże Sally Holmes, nie są koncepcyjnie dobre na to miejsce...
Na pewno chce zostawić: rozchodniki, obwódkę z bodziszka.

Po ponownej analizie stwierdzam, że bluszcz może być dobrym rozwiązaniem: jest zadarniający, zimozielony, przeraża mnie tylko, że zanim się rozrośnie będę musiała pilnować chwastów.

Mam sporo bluszczu przy budynku gospodarczym, ale też nic się nie wspina, możliwe że to odmiana właśnie zadarniająca. Jest już dobrze ukorzeniony więc w ramach testów trafi na północne zbocze.

Rozważam też zastąpienie płożących jałowców na dachu irgą.... Oj, miotam się. Muzę dać sobie czas w tym temacie jeszcze.

Podsumowując majówkę udało się :
- opryskać tuje na grzyba
- odchwaścić i poszerzyć w nóżkach tujom - niestety nie wszystkim (teraz jeszcze dorzucę im kompostu i sypnę korą)
- wyznaczyć i w połowie ściągnąć darń przy poszerzeniu rabaty
- posadzić klony
- posadzić 7 szt. czarnych porzeczek
- odchwaścić 2 rabaty
- przesadzić siewki trawek na swoje miejsce o przesadzić żurawki

Ubolewam, że nie udało się ruszyć rekultywacji trawnika. Mamy tak mokro, że jak wykopałam dziurę przy sadzeniu drzew o głębokości szpadla to zebrała się tam woda

Zdjęć niestety nie mam Ale kwitną tulipany i magnolia

Kawa 12:14, 04 maj 2017

a ja drugi raz pryskałam topsinem moje tuje i na drugi dzień luneło
nie wiem czy to coś daje

co do hosty nie wiem u mnie to wiesz większość roślin nn