Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Konieczki 22:04, 27 kwi 2017

A kiedy do Gosi jedziesz? Ja do szkolki Reni w sobote ale predziutko bede wracac bo to doladnie po drugiej stronie miasta
A na targi sie nie wybierasz?
Konieczki 22:04, 27 kwi 2017

Z racji dubelka pozdrawiam
Krakus 22:04, 27 kwi 2017

07_Rene napisał(a)
Ciekawe pytanie... jak rozmnażać bez czarny? Myślę, że w szkółce chyba się nie bawią z nasionami przy krzewach, bo wyhodowanie egzemplarza gotowego do sprzedaży trwałoby zbyt długo.

ogólnie bez czarny to taka popularna roślina na wsiach więc pewnie badyl do ziemi i będzie...
wiadomo ze te odmianowe to pewnie trudniej..może spróbuj jak z hortkami

a bez lilak to wyciąlem gałąź z kawałkiem korzenia i sie przyjeło...
babka 22:07, 27 kwi 2017

W pierwszej chwili miała myśl by zagłuszyć chwasty kartonami lub trocinami ale kiedy napisałaś jaki jest kąt nachylenia stoku to już się nie odzywam
Z tą rozciągniętą matą chyba będzie najlepszy pomysł, z irgą też fajny pomysł Jakie masz duże trzmieliny? to miałby być dywanik krótko cięty czy wyprowadzone w krzaczki ?
Krakus 22:09, 27 kwi 2017

Konieczki napisał(a)
Kiedys siedzialam na szkoleniu i ogrodnicy obsadzali rabate -chyba trzcinnik albo molinia, i duzo drogiej kory. Na wiosne scieli trawsko i zakwitlo multum czerwonych tulipow.cudnie to wyglada -marzylam sobie na tym szkoleniu coby te chlooaki do mojego ogrodu wpadli

widze że praktyki ze studiów stpsujesz ciekawe ile z szkolenia zostało
07_Rene 12:01, 28 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Renia, z tkaniny też Ci się zsunie ściółka i będziesz mieć powiewającą tu i ówdzie czarną flagę poderwaną przez wiatr.

Chyba żeby niczym nie ściółkować szmaty, mocno umocować ją w podłożu kołkami (czarne plastikowe długie) a w naciętych otworach posadzić rośliny. Znieść ten widok lat 3 i osiągnąć efekt pokrycia. U Gabrysi jałowce płożące i inne takie pokryły całkowicie materiał. Teraz nic nie widać, jest to na froncie.

Na ściółkowanie nie ma szans, wszystko wiatr porwie albo deszcz zmyje. Chyba będę musiała znieść ten widok Tylko muszę sobie dobrze obliczyć liczbę sadzonek, żeby się nie okazało, że mi braknie.

laurowisnia napisał(a)
Myslę, że tak jak Ewa pisze możesz zrobić, czy trzmieliny masz duże? Można je na przodzie bardziej zagęścić lub na jakiś czas posadzić coś innego bylinowego co zasłoni początek szmaty. Jak zacznie ładnie zarastać to wyciągniesz szmatę.

2 sztuki mam większe, reszta pojedyncze patyki. Miałam na myśli trzmielinę zielono-żółtą, z tymi większymi listkami. Ale po poniższym poście Justyny teraz znowu nie mam pewności... czy aby nie będzie zbyt pstrokato? A może irga lepsza?

eee_taam napisał(a)

no to kiepsko ...szmata tez kiepsko ...ale chyba bym juz kladla szmate i stopniowo ja usuwała .....a nawet może posadziłabym irgę bo ta robi ładne kobierce dość szybko

Oj, znowu dałaś mi do myślenia? A może faktycznie irga?

Juzia napisał(a)

NIeee....żwirek raczej działa na korzyść!
Chodzi tylko o to, że jak padną...to będę musiała w nim ryć...a tego nie lubię

Podziwiam za wszelkie pielęgnacje na rabatach żwirowych, bo wybieranie resztek z kamyków... Ciary przechadzą
07_Rene 12:05, 28 kwi 2017

Konieczki napisał(a)
Reniu nawet nie wierze ze to napisze, ale szmata bez sciolkowania. Ja przy nowym biurowcu mam mocna skarpe, na niej szmate na fragmencie z jakimis poprzeczkami majacymi przytrzymywac kore i po pol roku polowy kory nie ma a zrobione na bogato bylo. Kiedys siedzialam na szkoleniu i ogrodnicy obsadzali rabate -chyba trzcinnik albo molinia, i duzo drogiej kory. Na wiosne scieli trawsko i zakwitlo multum czerwonych tulipow.cudnie to wyglada -marzylam sobie na tym szkoleniu coby te chlooaki do mojego ogrodu wpadli

Trzeba było dać im jakiś znak

A molinia da radę na skarpie? Myślałam że ona lubi wilgoć.

Konieczki napisał(a)
A kiedy do Gosi jedziesz? Ja do szkolki Reni w sobote ale predziutko bede wracac bo to doladnie po drugiej stronie miasta
A na targi sie nie wybierasz?

Na targi nie jadę. Nawet nie wiem kiedy to jest?
Do Gosi jeszcze nie wiem, niby długi weekend się zaczyna, ale kalendarz pełny
margaretka3 12:12, 28 kwi 2017

Jakbyś chciała trzmielinę zielono-białą, płożącą, to mam na wydaniu. Zresztą, zobaczysz, to zdecydujesz.
Jakby co, to ja cały czas jestem i nie wyjeżdżam
sylwia_slomc... 12:15, 28 kwi 2017

Daj irgę dammera i po jednym dwóch zezonach pokryje wszystko, nie musi być dużo sadzonek, jak przyjedziesz to Ci utnę.
07_Rene 12:24, 28 kwi 2017

Krakus napisał(a)

ogólnie bez czarny to taka popularna roślina na wsiach więc pewnie badyl do ziemi i będzie...
wiadomo ze te odmianowe to pewnie trudniej..może spróbuj jak z hortkami

a bez lilak to wyciąlem gałąź z kawałkiem korzenia i sie przyjeło...

Mój bez na razie za mały żeby patyki odcinać Ale pewnie kiedyś spróbuję.

babka napisał(a)
W pierwszej chwili miała myśl by zagłuszyć chwasty kartonami lub trocinami ale kiedy napisałaś jaki jest kąt nachylenia stoku to już się nie odzywam
Z tą rozciągniętą matą chyba będzie najlepszy pomysł, z irgą też fajny pomysł Jakie masz duże trzmieliny? to miałby być dywanik krótko cięty czy wyprowadzone w krzaczki ?

Pisałam wyżej... Trzmieliny 2 większe sadzonki, reszta pojedyncze ukorzenione gałązki. Raczej dywany

Oczami wyobraźni widzę suchodrzew z trzmieliną takimi pasami ale bardziej pionowymi lub skośnymi...

suchodrzew pasami

Albo coś takie.... dywan z suchodrzewu i między tym jakieś niskie pokrzywione drzewko

suchodrzew jako dywan

suchodrzew wśród drzew

Suchodrzew świetnie się formuje, więc jak się rozrośnie zawsze mogę puścić wodzę fantazji

suchodrzew formowany