Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

laurowisnia 09:38, 16 kwi 2015

Z Pastellą dobrze zrobiłaś, prace cieszą, dziś pewnie c.d.
Czy te irysy to z nasion siałaś?
LewOgrodowy 10:12, 16 kwi 2015

Tez mam Pastellę, sadziłam teraz wiosną.
A mój wątek - nie umiałam, nie zdołałam mojego ogródka przeprojektować, to po co wciąż fotki tego samego nieudanego chaosu... Całkiem bez sensu.
Ale ważne, że oglądam Wasze ogródki, dużo czerpię dla siebie. Tak jest dobrze. Nadal ogrodniczkuję, robię fotki, cieszę się każdym nowym listkiem, kwiatkiem i kiełkiem. Pasja nie umarła.
07_Rene 21:06, 16 kwi 2015

babka napisał(a)
Ręce pełne roboty
Róże już ładnie rozwinęły listki, nie mam porównania bo moje jeż ulistnione przyszły Magnolę udało się wykopać bez uszkadzania korzeni ? Z magnoliami to wielka niewiadoma jest, oby tej Twojej wreszcie się zachciało

myślę, że nie naruszyłam jej zbytnio korzeni, ale to się dopiero okaże. Przy okazji sprawdziłam czy faktycznie jest szczepiona. Wiem że ryzykuje ale miejsce ktore jej wybrałam kilka lat temu nie było zbyt udane.
07_Rene 21:16, 16 kwi 2015

laurowisnia napisał(a)
Z Pastellą dobrze zrobiłaś, prace cieszą, dziś pewnie c.d.
Czy te irysy to z nasion siałaś?

dziś m.in. bylo tworzenie mini warzywnika. Dosłownie 5 grzadek. Mam nadzieje doczekac sie rukoli, rzodkiewki, marchewki, kalarepy i salaty.

Irysy sialam z nasion zebranych w moim ogrodzie w ub. r. Ciekawa jestem barwy kwiatów moich siewek bo ponoć nie powielaja cech rodziny matecznej.

07_Rene 21:28, 16 kwi 2015

LewOgrodowy napisał(a)
Tez mam Pastellę, sadziłam teraz wiosną.
A mój wątek - nie umiałam, nie zdołałam mojego ogródka przeprojektować, to po co wciąż fotki tego samego nieudanego chaosu... Całkiem bez sensu.
Ale ważne, że oglądam Wasze ogródki, dużo czerpię dla siebie. Tak jest dobrze. Nadal ogrodniczkuję, robię fotki, cieszę się każdym nowym listkiem, kwiatkiem i kiełkiem. Pasja nie umarła.

no właśnie zaluje że ni3 mogę zobaczyć tych Twoich róż i Twojego chaosu. Bylam, a w sumie jestem w podobnej sytuacji jak Ty i powiem Ci, że ciężka sprawa.
Laptop mi padl i korzystam z tableta corki co mi nie ułatwia pisania, wiec jak tylko dorwe sie do komputera to ci cos napiszę.
laurowisnia 09:42, 17 kwi 2015

Rukolę bardzo lubię, zawsze siałam, teraz też posieję ale czy ślimaki jej pozwolą rosnąć to nie wiem.
Pytałam bo one szybko się rozrastają, jeśli miałaś dużo różnych to będzie kolorowo.
07_Rene 12:17, 17 kwi 2015

laurowisnia napisał(a)
Rukolę bardzo lubię, zawsze siałam, teraz też posieję ale czy ślimaki jej pozwolą rosnąć to nie wiem.
Pytałam bo one szybko się rozrastają, jeśli miałaś dużo różnych to będzie kolorowo.

U mnie warzywnik też eksperymentalnie. Ślimaków nie mam aż tak wiele, gorzej z nornicami. Nie wiem, czy doczekam plonów.

Irysy faktycznie szybko się rozrastają. Bardzo lubię wysiewy i wiele nasion wysiewam dla czystego eksperymentu, z ciekawości, by zdobyć doświadczenie. Tak też było z irysami Wysiewałam przykładowo też petunie, choć jej wcale nie potrzebuje
margaretka3 12:57, 17 kwi 2015

Cześć, Reniu!
Ja też mam problem z sarenkami (może nawet to te same), długo żyliśmy w obopólnej zgodzie, ale gdy w jesieni zostawiłam jarmuż i brokuły szparagowe w warzywniaku na zimę, oskubały mi je do cna. Mogłam się tylko oblizać na wspomnienie czipsów jarmużowych...
Ale dzięki temu zapadła decyzja, że skoro nie środków ma na ogrodzenie, to trzeba posadzić żywopłot. Ja już dawno chciałam żywopłot, teraz wreszcie i mąż się przekonał, że trzeba to zmienić. I właśnie jestem w trakcie sadzenia grabów.
Rzeczywiście, ciężko coś robić, gdy za chwilę są straty.
07_Rene 13:06, 17 kwi 2015

margaretka3 napisał(a)
Cześć, Reniu!
Ja też mam problem z sarenkami (może nawet to te same), długo żyliśmy w obopólnej zgodzie, ale gdy w jesieni zostawiłam jarmuż i brokuły szparagowe w warzywniaku na zimę, oskubały mi je do cna. Mogłam się tylko oblizać na wspomnienie czipsów jarmużowych...
Ale dzięki temu zapadła decyzja, że skoro nie środków ma na ogrodzenie, to trzeba posadzić żywopłot. Ja już dawno chciałam żywopłot, teraz wreszcie i mąż się przekonał, że trzeba to zmienić. I właśnie jestem w trakcie sadzenia grabów.
Rzeczywiście, ciężko coś robić, gdy za chwilę są straty.

Witaj margaretko
A z których to okolic Krakowa jesteś?

Ja żywopłot grabowy na jesieni w ub. r. sadziłam, ale na razie tylko tak z 25 metrów mam, czyli połowę działki. Reszta czeka na kolejną jesień. Z tego co widzę to wszystkie się przyjęły

Na razie nasadzenia w "polu" odpuszczam i będę dopieszczać bliższe okolice domu, nawet eliminując chwasty z trawnika na klęczkach jak będzie potrzeba. Jest co robić.
margaretka3 13:14, 17 kwi 2015

Reniu, z Twoich Z mojej górki mam widok na Lanckoronę i nieco dalej Kalwarię.
Ja właśnie 25 m obsadziłam, jutro dalszą część, zostało mi jeszcze 50 m.