Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 11:14, 28 kwi 2015

LewOgrodowy napisał(a)
U mnie też teraz białe tulipany w rozkwicie. Wiem jedno - jesienią sadzę je w każde wolne miejsce.
Kły - a jednak to było coś kokoryczkowatego!
Co do kompostu, to się nie wypowiem. Wiem, co bym zrobiła, ale może to nieprawidłowo, zatem poczekam na zdanie bardziej doświadczonych.

Ja kupowałam tulipany biało-zielone, ale wyrosły takie, też śliczne

Co do kompostu.... Ja chyba bym jednak przekopała, ale liczę po cichu, że ktoś mi odejmie trochę pracy i powie, że wystarczy tylko rozłożyć)))
kosolka 11:21, 28 kwi 2015

Reniu, nie chciałabym czasem wprowadzić Cię w błąd, bo nie jestem znawcą,ale z tego co czytam, wystarczy wiosną sciolkowanie kompostem.. Ja teraz sciolkowalam przekompostowanym obornikiem..Pozdrawiam!
babka 19:24, 28 kwi 2015

Też myślę, że ściółkowanie wystarczy ale ja się nie znam Chociaż przekopanie pewnie poprawiłaby samą strukturę gleby
Pamiętaj o zdjęciach kokoryczki, jestem ciekawa tej niskiej odmiany
Śliczne, takie subtelne masz tulipany, aż chęć dostałam na dokupienie białych tylko gdzie je wsadzę
monteverde 22:00, 28 kwi 2015

Lepiej jest przekopać ale jesienią a teraz to jak rozłożysz to wymieszaj wierzchnią warstwę, po prostu zrusz glebępozdrówka
07_Rene 22:18, 28 kwi 2015

Dzięki dziewczyny

Ola, niską kokoryczkę widziałam w dużych łanach pod drzewami w ogrodach pokazowych w Goczałkowicach i na początku nie wiedziałam co to jest, wygladała nieco jak konwalie, ale bardziej egzotycznie. Przegrzebałam archiwum, ale niestety część zdjęć mi przepadło przy awarii kompa. Z tego co pamiętam to powinna kwitnąć w II połowie maja, więc na pewno wrzucę fotki mojej skromnej kepki

Tulipany trochę dają po oczach ale bardzo mi się podobają. Pewnie dokupię ich więcej jesienią.

Moje siewki się hartują od kilku dni i dosłownie szaleją.
werbena

petunia
07_Rene 22:29, 28 kwi 2015

monteverde napisał(a)
Lepiej jest przekopać ale jesienią a teraz to jak rozłożysz to wymieszaj wierzchnią warstwę, po prostu zrusz glebępozdrówka

Dzięki Aniu
Co jakiś czas spulchniam ziemię taką potrójną kopaczką co mi po dziadku została Super sprawa. Jesienią planuje rozłożyć na tą rabatę jeszcze zleżały obornik koński.
Akurat w tym miejscu idzie nitka kanalizacji i niestety okropnej ziemi nam nawieźli Rosliny były sadzone w dołki zaprawione ziemią i kompostem więc dadzą radę jakiś czas.
Dziwię się nawet, że trawa nam rośnie, bo w niektóre miejsca nie jestem nawet w stanie wideł wbić, co taka twarda glina
babka 23:56, 28 kwi 2015

No i zabiłaś mnie tą werbeną Moje cipki jak były tak są a najśmieszniejsze jest to, ze te których już nie miałam w co przepikować i zostały w zbiorczym pojemniku teraz wystartowały jak szalone. Chyba wyciepię te mikrusy i przepikuję ponownie
sylwia_slomc... 00:59, 29 kwi 2015

Witaj, ja też jestem z pod Krakowa i cieszę się, że tak wielu z Was jest z Małopolski. Mój ogród to też 1/2 ha. Ha ha ha, a już myślałam, że mi odbiło i porwałam się z motyką na słońce. Cieszę się, że nie ja jedna.
07_Rene 19:56, 29 kwi 2015

babka napisał(a)
No i zabiłaś mnie tą werbeną Moje cipki jak były tak są a najśmieszniejsze jest to, ze te których już nie miałam w co przepikować i zostały w zbiorczym pojemniku teraz wystartowały jak szalone. Chyba wyciepię te mikrusy i przepikuję ponownie

Ola, ja też mam takie cipki Na fotce są te po pikowaniu, a cześć której nie pikowałam nadal w fazie liścienia. Chyba je wywalę, bo mam sporo tych chętnych do wzrostu.
07_Rene 19:58, 29 kwi 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Witaj, ja też jestem z pod Krakowa i cieszę się, że tak wielu z Was jest z Małopolski. Mój ogród to też 1/2 ha. Ha ha ha, a już myślałam, że mi odbiło i porwałam się z motyką na słońce. Cieszę się, że nie ja jedna.

Witaj,

Moje pół hektara pewnie będę zagospodarowywać do emerytury
Byłam u Ciebie Twój teren wydaje się znacznie większy od mojej działki.
Pozdrawiam