Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Pszczelarnia 08:34, 12 cze 2015

07_Rene napisał(a)
Może ciut przegiełam, że na jesieni z jednej doniczki zrobiłam cały szpaler....

.

Wyszło dobrze. Piwniczka w różanecznikach - bomba! A ścieżka z lawendą i bonicą i tym purpurowym (jak to się nazywa?) - klasyka.
07_Rene 22:46, 12 cze 2015

Olu-babko
Dzięki za miłe słowa Podoba mi się taki lekko surowy klimat. Przy studni właśnie chciałam przełamać zielenią te betonowe kręgi. Nie jest jeszcze tak jak ma być, bo przywrotnik musi sie rozrosnąć... Czasami ciężko wyrazić, co widzi się oczami wyobraźni

Te zdjęcie syna trochę pozowane. Na razie nie wpada w zachwyt nad kwiatami, ale często przeżywa, że "ale dzis ładna pogoda". Dobry z niego pomocnik Ma swój sprzęt: taczki, konewkę, ciężarówę, sekator więc robota idzie Tylko nożem do kancików musimy sie dzielić. Ale żeby nie było też psoci... Ostatnio wychodzi na dach piwniczki i zbiega, skacząc przez roślinki... temu mi ziemia się obsunęła i muszę uzupełnić braki...

kwitnie macierzanka od ciebie, zbiera się hosta

Agnieszko W
Miło że zajrzałaś Również pozdrawiam

Kamilo,
Z różami dużo zachodu, ale warto... Chyba Ciebie też dopadnie choroba zwana różyczką

Pszczółko
Bardzo sie cieszę, że podoba Ci się piwniczka Twoje zdanie bardzo się dla mnie liczy, bo szczególnie lubię klimat ponujący u Ciebie w ogrodzie.
Ta roślina, o która pytasz to jakiś czyściec wełnisty - zdobyczny, ale niestety nie wiem jaka to odmiana. Nie znalazłam nic podobnego w necie.

W całej okazałości...

Znalazłam jeszcze zdjęcie z tamtego roku, tu z kostrzewą w postaci "podstawowej". To chyba czyścieć, prawda?

babka 22:55, 12 cze 2015

Cieszę się, że macierzanka przeżyła i daje radę, za rok będzie już dywan
Nie będzie Ci przeszkadzał jej ostry kolor ?
07_Rene 23:03, 12 cze 2015

Liczę na dywan Kolor orzeźwiający... pasuje do różu, jest ok.
LewOgrodowy 23:47, 12 cze 2015

07_Rene napisał(a)

Ta roślina, o która pytasz to jakiś czyściec wełnisty - zdobyczny, ale niestety nie wiem jaka to odmiana. Nie znalazłam nic podobnego w necie.

W całej okazałości...

Renatko, to jest firletka omszona. Ma ją moja babcia, chciałam posadzić ją koło róży, ale wyczytałam, że łapie mączniaka i jestem w kropce. Czyściec tak kwitnie.
Zdjęcia niezmiennie megaklimatyczne. Z doskoku zerkam, mało czasu jakoś mam. Włączę komputer na wieczór i zaraz przy nim zasypiam.
babka 23:53, 12 cze 2015

07_Rene napisał(a)
Olu-babko
zbiera się hosta

ciachnij jej kwiatostan, szybciej się rozrośnie
babka 23:53, 12 cze 2015

no i dubel. przepraszam
07_Rene 09:24, 13 cze 2015

LewOgrodowy napisał(a)

Renatko, to jest firletka omszona. Ma ją moja babcia, chciałam posadzić ją koło róży, ale wyczytałam, że łapie mączniaka i jestem w kropce. Czyściec tak kwitnie.
Zdjęcia niezmiennie megaklimatyczne. Z doskoku zerkam, mało czasu jakoś mam. Włączę komputer na wieczór i zaraz przy nim zasypiam.

a ja wyszperalam że to firletka kwiecista. Muszę sprawdzić jaka jest różnica z tą omszona o ktorej piszesz. Dzięki.
LewOgrodowy 11:36, 13 cze 2015

Pod jedną i drugą nazwą wyskakuje ta sama roślina. Myślę, że kwiecista to nazwa oficjalna, a omszona to chyba taka zwyczajowa. Ale roślina jest piękna, mało jest bylin o kwiatach w takim kolorze, potrzebuję towarzystwa dla białych róż.
Bogdzia 10:48, 14 cze 2015

Bonica z lawenda cudne. Pozdrówka.