Moniu odpisałam post godzinę temu ale się nie zapisał

nie mm pojęcia czemu. te prostokąty to warzywnik pewnie wiesz. Chcę osłonić warzywnik od części wypoczynkowej, reprezentacyjnej dlatego na tej rabacie na linii prostej będzie ekran cisowy niezbyt wysoki na samej rabacie na pewno hortensje limelight chciałabym żeby kontrastowała biel kwiatów z ciemną zielenią cisów. Między nimi również dl kontrastu buk rohan obelisk. Zakochałam się w tym drzewie ale myślę nad innymi sztandarowymi ogrodowiskowymi drzewami
no i jutro dalsze przekopywanie bo robię rabatę pod tujami na metr szerokości co prawda nie za dużo, ale nie mogę zrobić zbyt szerokiej rabaty bo tam jest tylko kawałeczek gdzie jest słońce. Niestety mam niekorzystne położenie domu. Część wypoczynkowa jest od strony pn i jest to strasznie głupie ułożenie domu. Nie wiadomo jak co zrobić żeby było dobrze... taras który mi się marzy też musiałby być od pn...
Martusia ja nie rwałam jednak trawy tylko przekopywałam. Nie będę sadzić teraz roślin tylko na wiosnę i lato dlatego pozwoliłam sobie na kopanie. Oczywiście czeka mnie wybieranie chwastów na wiosnę, przekopywanie widłami, mam masę perzu w ziemi. Przekopałam ziemię i zostawiłam w ostrej skibie. Trawa wygnije i trochę użyźni ziemię. Jeszcze będę rozrzucać obornik na to przed zimą. Chciałam przekopać już z obornikiem ale mi go brakło. Będę musiała na czasie sobie załatwić jeszcze trochę dobrodziejstwa zwierzęcego.Trochę boję się o jakość tej ziemi - jest zwieziona na wiosnę tego roku i trawa nie rośnie na niej jakoś oszałamiająco, raczej koniczyna co pozwala mi myśleć że to niezbyt udany zakup

muszę robić co mogę żeby ją użyźnić.
Gdyby była wiosna to pewnie zdzierałabym darń bo chciałabym od razu sadzić ale teraz spieszę się powoli

bo tak naprawdę do końca nie wiem jeszcze co będzie na tych rabatach. Nawet rabata z hortensjami trochę stanęła pod znakiem zapytania jak zobaczylam twoje koło pod placyk żwirkowy to taki mi się zamarzył

mam duuużo do myślenia jeszcze
Renatka tak się pocieszam ale w moim przypdku im więcej zrobię jeszcze teraz tym mniej się będę męczyć w przyszłym roku, co więcej mniemam że w przyszłym nie dam rady dlatego się tak frustruję

Dziś córka na szczęście zechciała pospać dłużej w dzień