Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w duszy mi gra...

Ogród w duszy mi gra...

Mazan 14:05, 26 paź 2014

Rozbawiacie mnie, a tak chciałem zachować powagę i być "przeciętnym zjadaczem chleba".
Teraz na poważnie. Mixturkę trzeba chować przed dziećmi - mogą wziąć co najmniej za syrop oraz przed palaczami - uciszą kaszel i staną się 'tajniakami'. A ponadto w dużych dawkach szkodzi. W domu używałem tego kilkanaście lat temu do aromatyzowania powietrza, gdy wnuki spały. Przynajmniej komarów nie było. Zapach się kończył i znów było ich pełno /oczko wodne za oknem/. Dlatego proponuję uważać.

Pozdrawiam
18:12, 29 paź 2014
Co tu tak cicho? Wszystko ok? Macham! : )
gardney 21:47, 29 paź 2014

Witam kochani!
Mazan jeszcze raz dzięki za rady
Moniu jestem zaglądam z braku czasu nawet nie odpowiadam... Okazało się ze będę pracować w Opolu czyli czeka mnie dojeżdżanie. Mam w związku z tym dużo załatwiania wczoraj kurs do Opola, dziś do Częstochowy i Katowic. Szaleństwo
I w dodatku permanentne niedospanie moje dziecko zabkuje na okrągło. Zęby nie odpuszczają. Jeden się wybije to drugi zaczyna. Już od miesiąca nie miałam nocy przespanej całkowicie. Jestem pogryziona i zmęczona.
I zła bo jak miałam czas żeby działać na ogrodzie nie było pogody. A teraz pogoda jest to nie mam czasu. Ot taka frustracja mnie dopada. Zostało mi jeszcze jedno pole pod warzywnik do przekopania no i rabata... Czy ja zdążę? Pytanie retoryczne
Jutro myślę zjawie się na dłużej poodwiedzam, poogladam, będę dalej tlumaczyc
Buziaki posyłam!
gardney 16:20, 30 paź 2014

Witam! Trochę dziś się u mnie działo

I z innego miejsca w domu

Moja córka była łaskawa i sobie dłużej pospala to polecialam kopać
16:34, 30 paź 2014
Mmm mniamniuśnie! Co tam będzie rosło?
07_Rene 21:38, 30 paź 2014

Robota nie zająć nie ucieknie Ale wiem co czujesz...
Grunt, że idzie do przodu
Zielona 21:44, 30 paź 2014

Magda - zaglądam i jestem pełna podziwu. Kawał dobrej roboty. Znam ból zrywania darni. Wiem, ile pracy kosztuje przygotowanie jednego metra takiej nowej rabaty. Tym bardziej chylę czoła. Pozdrawiam.
gardney 22:10, 30 paź 2014

Moniu odpisałam post godzinę temu ale się nie zapisał nie mm pojęcia czemu. te prostokąty to warzywnik pewnie wiesz. Chcę osłonić warzywnik od części wypoczynkowej, reprezentacyjnej dlatego na tej rabacie na linii prostej będzie ekran cisowy niezbyt wysoki na samej rabacie na pewno hortensje limelight chciałabym żeby kontrastowała biel kwiatów z ciemną zielenią cisów. Między nimi również dl kontrastu buk rohan obelisk. Zakochałam się w tym drzewie ale myślę nad innymi sztandarowymi ogrodowiskowymi drzewami
no i jutro dalsze przekopywanie bo robię rabatę pod tujami na metr szerokości co prawda nie za dużo, ale nie mogę zrobić zbyt szerokiej rabaty bo tam jest tylko kawałeczek gdzie jest słońce. Niestety mam niekorzystne położenie domu. Część wypoczynkowa jest od strony pn i jest to strasznie głupie ułożenie domu. Nie wiadomo jak co zrobić żeby było dobrze... taras który mi się marzy też musiałby być od pn...

Martusia ja nie rwałam jednak trawy tylko przekopywałam. Nie będę sadzić teraz roślin tylko na wiosnę i lato dlatego pozwoliłam sobie na kopanie. Oczywiście czeka mnie wybieranie chwastów na wiosnę, przekopywanie widłami, mam masę perzu w ziemi. Przekopałam ziemię i zostawiłam w ostrej skibie. Trawa wygnije i trochę użyźni ziemię. Jeszcze będę rozrzucać obornik na to przed zimą. Chciałam przekopać już z obornikiem ale mi go brakło. Będę musiała na czasie sobie załatwić jeszcze trochę dobrodziejstwa zwierzęcego.Trochę boję się o jakość tej ziemi - jest zwieziona na wiosnę tego roku i trawa nie rośnie na niej jakoś oszałamiająco, raczej koniczyna co pozwala mi myśleć że to niezbyt udany zakup muszę robić co mogę żeby ją użyźnić.
Gdyby była wiosna to pewnie zdzierałabym darń bo chciałabym od razu sadzić ale teraz spieszę się powoli bo tak naprawdę do końca nie wiem jeszcze co będzie na tych rabatach. Nawet rabata z hortensjami trochę stanęła pod znakiem zapytania jak zobaczylam twoje koło pod placyk żwirkowy to taki mi się zamarzył mam duuużo do myślenia jeszcze

Renatka tak się pocieszam ale w moim przypdku im więcej zrobię jeszcze teraz tym mniej się będę męczyć w przyszłym roku, co więcej mniemam że w przyszłym nie dam rady dlatego się tak frustruję Dziś córka na szczęście zechciała pospać dłużej w dzień

Zielona 22:19, 30 paź 2014

Hahaha! Magda. Jestem z Ciebie dumna! Bardzo szybko doszłaś do bardzo mądrych wniosków. Pośpiech to naturalny odruch, kiedy odkrywasz forum i już-teraz chcesz mieć tak, jak na zdjęciach w najpiękniejszych ogrodach. Ale to, co napisałaś, jest mądrzejszym harmonogramem. Pomyśl, daj sobie czas... a jeśli przy okazji dasz czas rabatom... będziesz zbierać piękne plony. Ja też w niektórych miejscach odwracałam darń. Wiedząc, że nic na nich nie posadzę, wolałam zadbać o polepszenie struktury ziemi. Masz zimę na planowanie. A koło żwirkowe - jeśli masz ochotę - rób podobne
gardney 22:32, 30 paź 2014

Hihi dzięki, twoja szkoła
Koło - chciałabym, tylko czy ono mi się tam wciśnie może zrobię po drugiej stronie bo tam jest bliżej drzwi domu. Albo coś takiego jak u Anety ona na takim kwadratowym podwyższeniu prostokątny placyk z meblami ogrodowymi, placyk wkomponowany w rabaty o kształtach takich jak moje ciągle się zastanawiam, na razie zrobię rabatę i będę myśleć dalej. Fajnie byłoby mieć placyk żwirkowy, mamy huśtawkę i ją przesuwamy do koszenia. Poza tym mamy też basen dla synka i zniszczył trawę - została dziura