Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 08:59, 19 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Po co chcecie przesadzac hortensje? Ja ma posadzone co 80 cm i po 5 latach wcale nie uwazam ze za gesto, bo limki rosna pionowo do gory a je je kazdej wiosny mocno tnę. Przesadzanie spowoduje, ze zakwitna słabiej, odchorują, poświęca kolejny rok na odbudowanie korzeni.
Przesadzałam jedna limelight bo miałam ja pod koroną pissardi i podsychala z pwoodu niedoborow wody ale kwitła, to w tym roku ma jeden kwiat i mam dziurę w szpalerze.
Przesadzac aby zmienić rozstaw o 10 czy 20 cm wg mnie nie ma sensu i szkoda jednego sezonu hortensji. Zawsze mozna przyciąć badyle, ktore są niezsubordynowane,
Danusia nieraz pisała o raozstawie 80 cm, więc czy 80 czy 120 cm to zalezy jaki chcesz meic efekt lub jak duzy masz ogród lub finanse do dyspozycji.

Myślę o tym bo i tak ta rabata do przeróbki idzie, a rośliny w rok tak urosły, że aż się boję co dalej będzie.
lindsay80 09:02, 19 sie 2016

nawigatorka napisał(a)
Ja jedną ze swoich pierwszych dwóch hortek przesarzałam dwukrotnie i niczym nie odbiega rozmiarem od swojej nieruszanej koleżanki.
Moje posadzone co 1,6 metra też już stykają się kwiatami

Jakbym rok temu miała wolną rękę i eM nie broniłby każdego centymetra trawnika, to też bym wtedy odstępy większe porobiła.
Dziś sytuacja się zmieniła, sam mi każe powierzchnię trawnika ograniczać i rośliny można porozsuwać.
lindsay80 09:03, 19 sie 2016

kasja83 napisał(a)

Madzen a Vanilki myślisz też możnaby tak blisko sadzić??Zastanawiam się czy u siebie na jednej rabacie obok garażu nie szurnąć sobie Vanilek zamiast Limelight.

mi się w ubiegłym roku Vanilki nie podobały, teraz mi się odmieniło i też myślę gdzie by je wcisnąć.
lindsay80 09:04, 19 sie 2016

Filemon24 napisał(a)
to wszystko zależy kiedy się przesadza hortki które rosły od dwóch lat w jednym miejscu i zostały przeze mnie przesadzone bardzo dotkliwie odczuły zmianę miejsca natomiast hortensje które rosły w danym miejscu zaledwie kilka miesięcy i je przesadziłam w inne w ogóle nie odczuły zmiany

no to moje niewiele ponad rok rosną na dotychczasowym miejscu.
lindsay80 09:09, 19 sie 2016

ren133 napisał(a)

Nie miałam wyjścia Ale myślę, że nie za blisko Nie mam aż tak urodzajnej ziemi żeby wybujały nie wiem jak mocno ... za to miscant z tyłu za nimi już na pewno nie będzie dobrze rósł dlatego wysadziłam ... żeby choć hortensje dobrze miały

a u mnie ziemia dobra, aż się boję tempa przyrastania roślin.
kasja83 09:30, 19 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

mi się w ubiegłym roku Vanilki nie podobały, teraz mi się odmieniło i też myślę gdzie by je wcisnąć.

Dokładnie. Zastanawiam się czy jakichś bieluchnych hortensji nie dać-bo limki to takie zielonkawo-różowe.
anulajda 10:32, 19 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

Myślę o tym bo i tak ta rabata do przeróbki idzie, a rośliny w rok tak urosły, że aż się boję co dalej będzie.

Zrób tak co by hortensji nie przesadzać bo odchorują u mnie tak było aż w końcu wywaliłam,ja mam hortensje posadzone nawet bliżej, w końcu po coś nożyce są
lindsay80 15:12, 19 sie 2016

kasja83 napisał(a)

Dokładnie. Zastanawiam się czy jakichś bieluchnych hortensji nie dać-bo limki to takie zielonkawo-różowe.

No to może Polar Bear? one właśnie białe się szybko robią i Ci co mają to je bardzo chwalą, mi też się podobają, ale za króko je mam, żeby tak kompleksowo podjąć się oceniania tej odmiany.
lindsay80 15:13, 19 sie 2016

anulajda napisał(a)

Zrób tak co by hortensji nie przesadzać bo odchorują u mnie tak było aż w końcu wywaliłam,ja mam hortensje posadzone nawet bliżej, w końcu po coś nożyce są

No to mnie nastraszyłaś Aniu, eksmisji bym nie chciała.
Mimo wszystko 5 szt. na pewno musi zmienić miejsce i jakoś je będę musiała zaklinać, żeby po przeprowadzce dały radę.
anulajda 15:19, 19 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

a u mnie ziemia dobra, aż się boję tempa przyrastania roślin.

Edyto wyluzuj bo się zajedziesz z przesadzanie lepiej wypoczywać w swoim ogrodzie a nigdy nie będzie tak jak chcesz-książkowo ,bo to natura jest coś wypada coś nie rośnie tak jak chcemy albo inaczej bo inna ziemia,sadzonka, stanowisko. Przystosój,dobierz rośliny do siebie do swoich możliwości na przyszłość tak żeby ogród był da Ciebie a nie Ty dla ogrodu-D