Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 23:50, 17 sie 2016

Filemon24 napisał(a)

Moje różowe się rozsiały i wyrosły identyczne jak rośliny mateczne, ale z własnej autopsji wiem, że niektóre z nasion nie powtarzają cech rośliny matecznej. Jak chcesz mogę ci podesłać nasionka

Dziękuję Anita za propozycję, ale po tegorocznych siewach już mi się odechciało w to bawić.
Takie roślinki trzeba codziennie zraszać i nawet kilkodniowy wyjazd był problemem, no chyba, że zabierałabym je ze sobą, a to już by zakrawało o szaleństwo

Mam 4 różowe szałwie, które teraz mają wielkie kępy to na wiosnę je podzielę.
Tej wiosny dzieliłam niebieskie i nawet 4 szt. z jednej dało radę zrobić to i z różowymi pewnie tak będzie.
lindsay80 23:51, 17 sie 2016

eee_taam napisał(a)
juz tu byłam z tym pytaniem ...ale znowu wracam bo nie pamietam i nie umiem znależć "gdzie kupiłas jeżówki Geen Envy?" i kiedy to było?

odpowiedz u mnie bo znowu sie zgubie

no to lecę odpowiedzieć do Ciebie
lindsay80 23:52, 17 sie 2016

ren133 napisał(a)
Edytko Zmierzyłam - 75cm od tujek do środka hortensji.

Dziękuję Reniu, w takim razie mamy bardzo podobnie. Jak myślisz nie za blisko tuji?
Iwk4 01:24, 18 sie 2016

Chyba za blisko...
Madzenka 06:51, 18 sie 2016

Po co chcecie przesadzac hortensje? Ja ma posadzone co 80 cm i po 5 latach wcale nie uwazam ze za gesto, bo limki rosna pionowo do gory a je je kazdej wiosny mocno tnę. Przesadzanie spowoduje, ze zakwitna słabiej, odchorują, poświęca kolejny rok na odbudowanie korzeni.
Przesadzałam jedna limelight bo miałam ja pod koroną pissardi i podsychala z pwoodu niedoborow wody ale kwitła, to w tym roku ma jeden kwiat i mam dziurę w szpalerze.
Przesadzac aby zmienić rozstaw o 10 czy 20 cm wg mnie nie ma sensu i szkoda jednego sezonu hortensji. Zawsze mozna przyciąć badyle, ktore są niezsubordynowane,
Danusia nieraz pisała o raozstawie 80 cm, więc czy 80 czy 120 cm to zalezy jaki chcesz meic efekt lub jak duzy masz ogród lub finanse do dyspozycji.
nawigatorka 08:13, 18 sie 2016

Ja jedną ze swoich pierwszych dwóch hortek przesarzałam dwukrotnie i niczym nie odbiega rozmiarem od swojej nieruszanej koleżanki.
Moje posadzone co 1,6 metra też już stykają się kwiatami
kasja83 08:57, 18 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Po co chcecie przesadzac hortensje? Ja ma posadzone co 80 cm i po 5 latach wcale nie uwazam ze za gesto, bo limki rosna pionowo do gory a je je kazdej wiosny mocno tnę. Przesadzanie spowoduje, ze zakwitna słabiej, odchorują, poświęca kolejny rok na odbudowanie korzeni.
Przesadzałam jedna limelight bo miałam ja pod koroną pissardi i podsychala z pwoodu niedoborow wody ale kwitła, to w tym roku ma jeden kwiat i mam dziurę w szpalerze.
Przesadzac aby zmienić rozstaw o 10 czy 20 cm wg mnie nie ma sensu i szkoda jednego sezonu hortensji. Zawsze mozna przyciąć badyle, ktore są niezsubordynowane,
Danusia nieraz pisała o raozstawie 80 cm, więc czy 80 czy 120 cm to zalezy jaki chcesz meic efekt lub jak duzy masz ogród lub finanse do dyspozycji.

Madzen a Vanilki myślisz też możnaby tak blisko sadzić??Zastanawiam się czy u siebie na jednej rabacie obok garażu nie szurnąć sobie Vanilek zamiast Limelight.
Filemon24 10:50, 18 sie 2016

to wszystko zależy kiedy się przesadza hortki które rosły od dwóch lat w jednym miejscu i zostały przeze mnie przesadzone bardzo dotkliwie odczuły zmianę miejsca natomiast hortensje które rosły w danym miejscu zaledwie kilka miesięcy i je przesadziłam w inne w ogóle nie odczuły zmiany
ren133 12:57, 18 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

Dziękuję Reniu, w takim razie mamy bardzo podobnie. Jak myślisz nie za blisko tuji?

Nie miałam wyjścia Ale myślę, że nie za blisko Nie mam aż tak urodzajnej ziemi żeby wybujały nie wiem jak mocno ... za to miscant z tyłu za nimi już na pewno nie będzie dobrze rósł dlatego wysadziłam ... żeby choć hortensje dobrze miały
lindsay80 08:57, 19 sie 2016

Iwk4 napisał(a)
Chyba za blisko...

też mi się tak wydaje.