Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 19:48, 27 paź 2017

frezja napisał(a)

Ach te brzozy za mało mam miejsca a obrazki kuszą.

rzeczywiście mają swój urok.
lindsay80 19:50, 27 paź 2017

iwka napisał(a)
Nalewka: 2 kg owocu zasypać kilogramem cukru na kilka dni, pilnować żeby nie doszło do fermentacji. Następnie zalać po pół litra spirytusu, wody i wódki. Zimą dodać pół litra miodu i jak ktoś lubi przyprawy korzenne goździk, cynamon itp. ale nie za dużo. Na wiosnę można zlewać, ale ja czekam z tym do jesieni kolejnego roku

Edytko, nalewka pyszna, osobiście nie robiłam ale kosztowałam. Przepis mojej koleżanki, która dyktowała mi go właśnie przez telefon jeszcze wspomniała o tym że na bimberku lepsza jak ktoś lubi ja nie lubię więc nie wspominam

Dzięki serdeczne, lubię takie z przyprawami korzennymi - zaraz zabieram się za obieranie owoców, chyba będę to zajęcie przeklinać.

Do bimberku nie mam dostępu - może to i lepiej
lindsay80 19:58, 27 paź 2017

Wykopywałam w lecie z jednej rabaty tulipany bo ją przerabiałam i oprócz normalnej wielkości cebul oddzieliło się całe pudło takich malutkich, co z tym zrobić - wywalić?

I pytanko do dziewczyn, które mają kilkuletnie doświadczenie z tulipanami, czy te pełne zakwitają w kolejnym roku?

Jest szansa na powtórzenie tego efektu co w ubiegłym roku?

Ostatnio nawet zdjęcie wygrało w konkursiku - w nagrodę dostałam 50 cebulek tulipanów, miło - szkoda tylko, że w kolorze żółtym

frezja 20:05, 27 paź 2017

Zdanie Danusi: " W jednym sezonie obok cebuli matecznej powstają nowe cebulki, a w miejscu starej cebuli wyrasta cebula zastępcza. Stara cebula natomiast ginie. Młode cebulki również przechowujemy i wysadzamy w innym miejscu nazwijmy je zagonem zastępczym".

Tak robię i prawie 60% zakwita
lindsay80 20:09, 27 paź 2017

frezja napisał(a)
Zdanie Danusi: " W jednym sezonie obok cebuli matecznej powstają nowe cebulki, a w miejscu starej cebuli wyrasta cebula zastępcza. Stara cebula natomiast ginie. Młode cebulki również przechowujemy i wysadzamy w innym miejscu nazwijmy je zagonem zastępczym".

Tak robię i prawie 60% zakwita

Ewa, ale te cebulki to nawet wielkości ząbka czosnku są - i tego pewnie z 1000 szt będzie - strach się bać, ale jeśli jest tak jak piszesz to wykopię rydlem jakąś dużych rozmiarów dziurę i je posadzę
frezja 20:18, 27 paź 2017

lindsay80 napisał(a)

Ewa, ale te cebulki to nawet wielkości ząbka czosnku są - i tego pewnie z 1000 szt będzie - strach się bać, ale jeśli jest tak jak piszesz to wykopię rydlem jakąś dużych rozmiarów dziurę i je posadzę

Noo...masz tego sporo. Wykop coś w stylu rowu Zrób tulipanowe przedszkole.
frezja 20:19, 27 paź 2017

Fotka, która wstawiłaś cuuuudo.
Kasia_CS 20:34, 27 paź 2017

Ja też trochę takich małych cebulek miałam i te najmniejsze odrzucilam (wielkości małego paznokcia ), resztę wsadziłam do doniczki i zadolowalam obok tych tulipanów, których się te cebulki podzielily, zeby potem nie mieć problemów z kolorystyką. Bardzo jestem ciekawa czy z tych małych coś będzie kwitło. A te cebulki po prostu przez przyszły sezon zmężnieją?
ren133 21:58, 27 paź 2017

lindsay80 napisał(a)

Mam nadzieję

Reniu, mam seslerię jesienną 1,5 roku i jak na razie bardzo dobrą opinię mogłabym jej wydać - na wiosnę obcięłam i tyle było z nią roboty.

Ten murek ma wysokość 45 cm. Liście seslerii mają wysokość max 40 cm, a kwiatostany max 75 cm - tu rosną w słońcu

Mam kilka w przechowalniku gdzie jest trochę cienia, rosną znacznie wolniej i są żywo zielone.

Dziękuję Ci bardzo
A masz jakieś zdjęcia z początku wiosny?
Magleska 22:09, 27 paź 2017

lindsay80 napisał(a)

To będzie Twoja pierwsza róża?

Mi wczoraj doszły róże Princess Anne, wiosną przysłali mi Marry Ann zamiast nich i reklamowałam - tylko jak je teraz posadzić jak leje i w prognozach dnia bez deszczu nie widać?

Pogoda ochydna ,a ja cisy wkopywałam ,ale to wiesz ,bo byłaś u mnie
Odnośnie róż ...
mam cały szpaler róż w rabacie tzw. różano -serbowej .....są tam serby ,Ml,róże 12 szt różnych odmian ( nie pamietam teraz nazw ,ale wstawiałam fotki jakiś czas temu ) i przed różami sesleria jesienna .... to też tegoroczna rabata ,wiec jeszcze jej dobrze nie widać
Ale po Twojej pięknej brzozowej teraz nie zasnę ...... cudowna ..... i teraz wiem ,że moja za wąska , mus na wiosnę poszerzyć ....