Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 15:04, 15 lip 2016

anna_t napisał(a)
dzięki
a powiedz mi j.w.goethe bedzie pasować do falstaffa i munstead? i ascot może jeszcze do tego..

Aniu,
MW (rośnie do 100 cm) i Falstaff (do 150 cm) to podobny odcień, ale Falstaff jaśniejszy.
Ascot (do 100 cm) i Goethe (do 130 cm) mozna powiedzieć że też podobne między sobą - taka malinka, czasem buraczek
Różnią się pokrojem krzaczka - Goethe jest bardzo wyprostowany, MW gęsty i strasznie kujący, Falstaff wyrzuca długie pędy i ponoć nadaje się do kulkowania (będę próbowac w przyszłym roku), Ascot u mnie pierwszy sezon i na razie słabo się zagęścił i urósł moze do 70 cm.

Wg mnie nadają się do sadzenia razem, ale warto pomiedzy nimi dać albo inne kremowe róże, albo jś białe byliny (a moze i fioletowe), by podkreślić ich urodę.
Milka 15:05, 15 lip 2016

Jaak u ciebie różano
Zagajanka 15:33, 15 lip 2016

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Witam
Wpadłam na chwilkę a zostałam dłużej..... przy różach piękności masz cudowne i nie tylko róże
Ja tez uwielbiam róże ale uważam ze one wymagają dużej pielęgnacji wiec walczę z ta miłością ale gdy zobaczyłam twoje róże to moja miłość odżyła. Są cudowne i zastanawiam się czy nie kupić Wrócę jeszcze do Ciebie aby doczytać gdzie i jakie zamówić Pięknie je przedstawiasz
Pozdrawiam miłego dnia

Czesc, Aniu i dziękuję że mnie odwiedzasz.
Rzeczywiscie róże wymagają trochę uwagi, ale tak cieszą, że tego poświeconego im czasu mi osobiscie nie szkoda
Ja zamawiam większość przez net w znanych wszystkim szkółkach, czasem kupuję coś na miejscu, czasem ściągam rzadkości z zagranicy, a wiosną też dobry wybór róż był np w OBI.
Zagajanka 15:37, 15 lip 2016

Margarete napisał(a)

Cudne, wszystkie 3 tu pokazane mam ale moje tak nie wygladaja, albo ich nie umiem tak pokazać
Mój Artemis ma przerwę w tłoczeniu...
Aspirin mam w pojemniku na tarasie - kwitnie ale bez szału
Pashmina - swiezynka - u mnie od kwietnia ma 1 kwiat...ale jakis taki bury w kolorze scierki....

U ciebie Janka bosssko, zostaje tutaj ...

Gosiu, świeżo sadzone róże potrzebują trochę czasu, by nabrać masy.
Artemis w zeszłym roku u mnie też miał przerwę, w tym nadal tłoczy.
Aspirin średnio mi się podobała w poprzednich sezonach, teraz dopiero robi wrażenie i widac te jej kwiatki-cukiereczki.
Pashmina co prawda już w pierwszym sezonie pokazała swoje piękno, ale teraz jest naprawdę boska i nadal kwitnie. Daj jej szansę, a jak w przyszłym sezonie nie będzie ładna, to moze wymień sadzonkę.
Zagajanka 15:40, 15 lip 2016

Margarete napisał(a)

Ja też dziekuje i też mam 4 z wymienionych w TOP10...Hurra

Podkreślam, to są tylko moje typy. Każdy dla siebie określa swój TOP-10 i wcale nie musi się ze mna zgadzać
Poza tym jest wiele innych róż, których nie mam, bo ograniczam kolorystykę do białych, blado różowych i purpurowych, a które u kogo innego będą zasługiwały na bycie number one
Zagajanka 15:41, 15 lip 2016

Milka napisał(a)
Jaak u ciebie różano

Nooo się porobiłooo
Margarete 15:45, 15 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

Gosiu, świeżo sadzone róże potrzebują trochę czasu, by nabrać masy.
Artemis w zeszłym roku u mnie też miał przerwę, w tym nadal tłoczy.
Aspirin średnio mi się podobała w poprzednich sezonach, teraz dopiero robi wrażenie i widac te jej kwiatki-cukiereczki.
Pashmina co prawda już w pierwszym sezonie pokazała swoje piękno, ale teraz jest naprawdę boska i nadal kwitnie. Daj jej szansę, a jak w przyszłym sezonie nie będzie ładna, to moze wymień sadzonkę.

Ja wiem, cierpliwośc to pierwsza cecha ogrodnika...tak sobie tylko "mędzę" jak widze takie piekne obrazki jak u ciebie i porównuje z moimi, ale póki co cierpliwie czekam...
_Martini_ 17:21, 15 lip 2016

Janka, dzięki za wskazówki! Czytam czytam czytam, próbuje to wszystko ogarnąć i juz mi się mózg lasuje. Ale co tam, takiego dobra nigdy za wiele
Ja również gustuję w bialych, bladorozach i purpurze.
Zostaję u Ciebie. Będę pilną uczennicą
Mala_Mi 19:34, 15 lip 2016

Zaglądam za różaną listą od Madżen.. .. nie jestem fanką róż, ale też ich uzbierałam sporo.

Z topu te co mam, też się tam znalazły i tez mam takie same odczucia.
Z tych co mam do topu wrzucam Nostalgię i Lavender Flaver Circus (jakoś tak się pisze). Za długość kwitnienia.. te dwie u mnie kwitną najdłużej....

Cofnęłam trochę do tyłu i bardzo podobają mi się zdjęcia.... miło oko zawiesić
Wrócę popatrzeć jeszcze na cały ogród.. ale innym razem, bo teraz czas mam ograniczony..
Mala_Mi 19:39, 15 lip 2016

Natomiast nominantki z TOP-10 rosną u mnie od pary lat,

Oj kiedyś tu zaglądałam Bardzo podobał mi się układ ogrodu i murek
Ogród zakładałaś w zeszłym roku.. wiec jakim cudem masz róże od kilku lat?? W pierwszym ogrodzie?? Sorki za pytanie ale niedoczytałam.....na razie początek i koniec obejrzałam Ale wrócę.. bo widzę fajne to i owo