Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 13:36, 15 lip 2016

Kuba napisał(a)
Dziękuję za top 10
Cieszę się że chociaż kilka pozycji z listy mam już u siebie a jeśli będę chciała dokupić będę się sugerować Twoją listą
Dobrze też że piszesz która pachnie bo w moich różach właśnie brakuje mi tego zapachu, następna musi pachnieć

A moze masz przewlekły katar?
Louis Odier pachnie aromatem historycznych róż na 100%. Artemis też trochę pachnie, tak ziołowo. Ale jak chcesz coś bardziej intensywnego, to na pewno to są te typy, przy których zaznaczyłam ze ładnie pachną.

Chandos beauty mocno pachnie bułgarskim różanym olejkiem
J.W.Goethe ma w aromacie nutki pieprzu
Celebrating Life pachnie miodem
Tranquillity i Cinderella zielonym jabłuszkiem
Falstaff wg mnie pachnie bananem
A Jan Paweł II latolistkiem cytrynkiem
Zagajanka 13:39, 15 lip 2016

jolanka napisał(a)
Fajnie, że zrobilas taka listę Na pewno wiele osób z niej skorzysta. Dla mnie, ponieważ w tym roku dopiero zaczłam przygodę z różami - i jakoś tak zrobiło się już 20 - to ogromna pomoc w doborze. Dzieki

zobaczysz, jak za chwilę będzie ich 50, a potem 100...
"różyczka" niestety uzależnia i trudno sobie powiedzieć stop
Zagajanka 13:52, 15 lip 2016

_Martini_ napisał(a)
Stukam się palcem w czoło, że kiedyś mogłam nie lubić róż i zarzekalam się, że miec ich nie będę. Jako laik pojęcia nie miałam, że jest ich tak duzo pięknych. Dzisiaj juz wiem, że nie sposób wybrać kilka, za dużo jest chciejstwa na mojej liście. Po czterech sezonach tworzenia amatorszczyzny w swoim ogrodzie wiem, ze będą głownie hortensje i róże.
Mam przy okazji pytanie: mam Edenkę jeszcze w pojemniku. Na razie nie kwitnie, choc ma zielone przyrosty, zastanawiam się dlaczego? Myślę, czy puścić ją po pergoli czy w obelisk.
Janko, zaraz mnie pewnie zaskoczysz ze to nie ta Edenka o ktorej myslałam

Będziesz się śmiała, ale Edenów też jest dwa Eden 85 i Eden 88 i ponoć to robi róznicę, chociaż osobiscie nie wiem jaką
Do tego istnieją wersje Mimi, Mini, White, Creamy, Red (u jego stwórcy, czyli Meillanda), Purple i Blue (u innych hodowców).
Bardzo pomocna w rozpoznaniu odmian jest stronka http://www.helpmefind.com/rose/plants.php

Ja próbuję moją puścić na ogrodzenie, ale nie wiem, czy się to sprawdzi, ponoć może wymarzać. Na pewno dobrze rośnie w obelisku u Kasi Robaczka i, z tego co pamiętam, jest to jej ulubiona róża.

Póki róża rośnie w pojemniku, moze mieć za mało składników odżywczych, by wykrztałcić kwiaty. Tym bardziej róża parkowa/pnąca. Sytuacja powinna się zmienić, jak wsadzisz ją do gruntu (nie zapomnij o dobrym przygotowaniu dołka i nawożeniu w kolejnych sezonach).
kamila66 13:52, 15 lip 2016

Witaj weszłam do Ciebie po raz pierwszy gdy byłam przy 15 stronie Twój ogród mnie tak zainspirował, że moje myśli biegły ku temu aby przenosić drzewa owocowe w inne miejsce w moim ogrodzie eM mnie chyba zabije jak mu o tym powiem Piękny ogród, plac dla dzieci pierwsza klasa
Zagajanka 14:08, 15 lip 2016

anna_t napisał(a)

super kolekcja! jestem pod ogromnym wrazeniem również Twojej wiedzy o różach..
coś niesamowitego
u mnie numerem jeden też pashmina - zwarty krzak, baaardzo dlugo i obficie kwietnie, nie śmieci jak artemis. za to za zapach kocham Munstead, nie mam bardziej pachnacej róży. moja kolekcja o wiele skromniejsza ale pewnie się powiększy czy któraś z róz które opisałaś "ładnie pachnie", pachnie równie intensywnie jak Mustead właśnie? bo tylko ja mam do porównania..
napewno będę na wiosnę tworzyła bordową różanke na którą przeniosę Munstead.

Aniu, lista Twoich ulubienic będzie sie zmieniać z roku na rok, ponieważ róże "dojrzewają", zmieniają się też warunki pogodowe, istotna jest kwestia nawozenia.
U mnie z ulubienic wyleciały w tym roku Karen Blixen i Wedgwood Rose (zbyt wiotkie pędy, rozpadający się krzak), Stephanie Baronin zu Guttenberg i Morden Blush (za śmiecenie i brzydkie przekwitanie), czego w zeszłym roku nie zaobserwowałam, wyszło to dopiero w tym sezonie. Daje im szansę w przyszłym sezonie i zobaczę co będzie z nimi dalej.
Munstead Wood prawie ze wyleciała z ulubienic: w tym sezonie poprzez wiosenne anomalie pogodowe kwitła brzydko (była strasznie wypłowiała i miała nietrwały kwiat) i aromat zrobił się naprawdę słabo wyczuwalny. Przy drugim tłoczeniu wzieła się za siebie i nabrała koloru. Zapach też sie wzmocnił (na jej i moje szczęście )

Co do innych pachnących, to polecam, jak już pisałam wcześniej:
Chandos beauty, J.W.Goethe, Celebrating Life, Tranquillity, Falstaff, Jan Paweł II i do tego Herzogin Cristiana.
anna_t 14:31, 15 lip 2016

dzięki
a powiedz mi j.w.goethe bedzie pasować do falstaffa i munstead? i ascot może jeszcze do tego..
Anna_ogrodni... 14:33, 15 lip 2016

Witam
Wpadłam na chwilkę a zostałam dłużej..... przy różach piękności masz cudowne i nie tylko róże
Ja tez uwielbiam róże ale uważam ze one wymagają dużej pielęgnacji wiec walczę z ta miłością ale gdy zobaczyłam twoje róże to moja miłość odżyła. Są cudowne i zastanawiam się czy nie kupić Wrócę jeszcze do Ciebie aby doczytać gdzie i jakie zamówić Pięknie je przedstawiasz
Pozdrawiam miłego dnia
Margarete 14:47, 15 lip 2016

Zagajanka napisał(a)
No i oczywiście (ba!) różowo

Artemis

Aspirin

Viridiflora

Pashmina

Cudne, wszystkie 3 tu pokazane mam ale moje tak nie wygladaja, albo ich nie umiem tak pokazać
Mój Artemis ma przerwę w tłoczeniu...
Aspirin mam w pojemniku na tarasie - kwitnie ale bez szału
Pashmina - swiezynka - u mnie od kwietnia ma 1 kwiat...ale jakis taki bury w kolorze scierki....

U ciebie Janka bosssko, zostaje tutaj ...
Margarete 14:51, 15 lip 2016

Kuba napisał(a)
Dziękuję za top 10
Cieszę się że chociaż kilka pozycji z listy mam już u siebie a jeśli będę chciała dokupić będę się sugerować Twoją listą
Dobrze też że piszesz która pachnie bo w moich różach właśnie brakuje mi tego zapachu, następna musi pachnieć

Ja też dziekuje i też mam 4 z wymienionych w TOP10...Hurra
Zagajanka 14:56, 15 lip 2016

kamila66 napisał(a)
Witaj weszłam do Ciebie po raz pierwszy gdy byłam przy 15 stronie Twój ogród mnie tak zainspirował, że moje myśli biegły ku temu aby przenosić drzewa owocowe w inne miejsce w moim ogrodzie eM mnie chyba zabije jak mu o tym powiem Piękny ogród, plac dla dzieci pierwsza klasa

Cześć, Kamilko. Dziękuję za miłe słowo.
Plac zabaw fajny, ale ciagle myślę co z nim zrobić w przyszłości, kiedy już zniknie miłość do piaskownicy u dzieciaków. Basen? Dodatkowy Trawnik? - pomysłu na razie brak...