Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Kuba 08:41, 15 lip 2016

Dziękuję za top 10
Cieszę się że chociaż kilka pozycji z listy mam już u siebie a jeśli będę chciała dokupić będę się sugerować Twoją listą
Dobrze też że piszesz która pachnie bo w moich różach właśnie brakuje mi tego zapachu, następna musi pachnieć
Zagajanka 09:24, 15 lip 2016

_Martini_ napisał(a)
Witaj Janka! Podczytuje Twój temat od jakiegoś czasu, pięknynmasz ogród.

Wow, lista robi wrażenie! Bardzo mi się przyda i bardzo się cieszę, że nr 1 i 9 są na Twojej liście top 10. Dzięki za ten spis.
Pozdrawiam!

Milo mi, ze mnie odwiedzasz
Lista, jak widzisz, jest dluga. Ale tak sobie siedzialam i myslalam, jak wybrac najlepsze 10. Doszlam do wniosku, ze to beda te roze, ktore nawet jak cos im sie stanie, to posadze ponownie, bo nie moglabym sie z nimi rozstac
jolanka 09:35, 15 lip 2016

Fajnie, że zrobilas taka listę Na pewno wiele osób z niej skorzysta. Dla mnie, ponieważ w tym roku dopiero zaczłam przygodę z różami - i jakoś tak zrobiło się już 20 - to ogromna pomoc w doborze. Dzieki
_Martini_ 09:51, 15 lip 2016

Stukam się palcem w czoło, że kiedyś mogłam nie lubić róż i zarzekalam się, że miec ich nie będę. Jako laik pojęcia nie miałam, że jest ich tak duzo pięknych. Dzisiaj juz wiem, że nie sposób wybrać kilka, za dużo jest chciejstwa na mojej liście. Po czterech sezonach tworzenia amatorszczyzny w swoim ogrodzie wiem, ze będą głownie hortensje i róże.
Mam przy okazji pytanie: mam Edenkę jeszcze w pojemniku. Na razie nie kwitnie, choc ma zielone przyrosty, zastanawiam się dlaczego? Myślę, czy puścić ją po pergoli czy w obelisk.
Janko, zaraz mnie pewnie zaskoczysz ze to nie ta Edenka o ktorej myslałam
anna_t 12:57, 15 lip 2016

Zagajanka napisał(a)
Jak już znowu mowa o różach, to czas na moją subjektywną Różaną Top-Listę sezonu 2016 i małe podsumowanie dlaczego ta lub inna róża tu się znalazła.

Słowem wstępu: obecnie mam coś około 112 róż w 106 gatunkach. Prawie połowa to są róże sadzone jesienią zeszłego roku i wiosną 2016, więc obserwowane przeze mnie krótko. Dlatego znalazły się one na razie w drugiej części listy pod tytułem "Kochane, ale mniej". Natomiast nominantki z TOP-10 rosną u mnie od pary lat, oceniane były za całokształt i raczej to są "twarde" typy. Zasłużyły swoje miejsce w dziesiątce najlepszych i zostaną w niej w większości na dłużej.

TOP-10:
1. Pashmina (piękny kwiat i kolor, wcześnie zakwita, długo kwitnie, obfite kwitnienie)
2. Queen of Sweden (wcześnie zakwita, piękny kwiat, obfite kwitnienie)
3. Artemis (wcześnie zakwita, długo kwitnie, piękny kwiat, obfite kwitnienie)
4. Falstaff (wcześnie zakwita, długo kwitnie, piękny kwiat, ładnie pachnie)
5. J.W.Goethe (piękny kwiat, długo kwitnie, ładnie pachnie)
6. Roberto Capucci (piękny kwiat, długo kwitnie, ładnie pachnie)
7. Munstead Wood (piękny kwiat i kolor, obfite kwitnienie, ładnie pachnie)
8. Aphrodite (piękny kwiat w rozkwicie, długo kwitnie, obfite kwitnienie)
9. Herzogin Christiana (piękny kwiat, obfite kwitnienie, ładnie pachnie)
10. Chandos Beauty (piękny kwiat, długo kwitnie, ładnie pachnie)

Kochane, ale mniej:

1. Pride and Prejudice (piękny kwiat, obfite kwitnienie, minusik za późne kwitnienie)
2. Celebrating Life (piękny kolor, ładnie pachnie, obficie kwitnie, minusik za nieładne przekwitanie)
3. Larissa (piękny kwiat w rozkwicie, obfite kwitnienie, minusik za późne kwitnienie)
4. Bremer Stadtmusikanten (piękny kwiat, obfite kwitnienie)
5. Mme F.Graindorge (piękny kwiat, długo kwitnie, obfite kwitnienie, minusik za podłapanie plamistości)
6. Gemma (piękny kwiat, długo kwitnie, obfite kwitnienie, minusik za kolor nie do końca w moim typie)
7. Tranquillity (piękny kwiat, ładnie pachnie)
8. Jan Paweł II (piękny kwiat, obfite kwitnienie, ładnie pachnie)
9. Eden Rose (piękny kwiat, obfite kwitnienie)
10. Sneprinsesse / Snow White (długo kwitnie, obfite kwitnienie, piękny kwiat)
11. Scepter’d Isle (wcześnie zakwita, piękny kwiat, obfite kwitnienie)
12. Charming Piano (piękny kwiat, obfite kwitnienie)
13. Patricia Flower Circus (piękny kwiat, długo kwitnie, obfite kwitnienie, minusik za podłapanie plamistości)
14. Dieter Muller (piękny kwiat w rozkwicie i kolor, wcześnie zakwita, minusik za nietrwały kwiat i podłapanie plamistości)
15. Claude Brasseur (piękny kwiat i kolor, ładnie pachnie, minusik za późne kwitnienie i podłapanie plamistości)
16. Miss Dior (piękny kwiat, obfite kwitnienie, długo kwitnie, minusik za podłapanie plamistości i niski krzaczek)
17. Great North Eastern Rose (piękny kwiat, obfite kwitnienie, minusik za podłapanie plamistości i niski krzaczek)
18. Moonstone (piękny kwiat i kolor)

19. Old Port (piękny kwiat i kolor)
20. Ancient Mariner (piękny kwiat i kolor)

super kolekcja! jestem pod ogromnym wrazeniem również Twojej wiedzy o różach..
coś niesamowitego
u mnie numerem jeden też pashmina - zwarty krzak, baaardzo dlugo i obficie kwietnie, nie śmieci jak artemis. za to za zapach kocham Munstead, nie mam bardziej pachnacej róży. moja kolekcja o wiele skromniejsza ale pewnie się powiększy czy któraś z róz które opisałaś "ładnie pachnie", pachnie równie intensywnie jak Mustead właśnie? bo tylko ja mam do porównania..
napewno będę na wiosnę tworzyła bordową różanke na którą przeniosę Munstead.
Zagajanka 13:04, 15 lip 2016

Ewik napisał(a)
Top 10 prezentuje sie ciekawie
Z niektórymi sie zgodzę , inne do mnie nie trafiły a niektórych nie mam , nie znam

Afrodyta piękna jak rozkwita ale potem ta bombka , poza tym zdrowa , chetnie kwitnąca - moja wyjechała do kuzynki razem z 2 larissami . Kwiatki ma śliczne , tez na początku , potem mniej ale najbardziej irytuje mnie zrzucanie paków , w zeszłym roku troche , ale w tym to przesadziła .
Pashmina , to wiesz, ze moja nie rzuca - trefna sadzonka mi sie trafiła i tyle.Ciekawa jestem czy powtórzy
Quuen chciałam ale w wielu miejscach czytałam, ze szybko przekwita- jak jest u ciebie ?
z purpur mam młodego MW i juz go lubię
Artemis wiadomo
Herzogin chcę i Rosengrafin tez

Mhh, a może by tak jeszcze zrobić w odwrotną stronę - najmniej lubiane / trafione itp

Na temat Aphrodite zgadzam się z Tobą, dlatego zaznaczam, ze lubię ją w fazie rozkwitu, ale chyba mało która róża tak dłuuugo trzyma kwiat jak ona. No i cudownie wyglada, jak jest usypana kwieciem - z daleka ją widać, te wielkie kwiaty.
Pashminę koniecznie musisz kupić sobie nową, by pokazała Ci na co ją stać.
Queen of S. faktycznie kwiat ma niezbyt trwały (ale nie tragicznie, jak Wisley, Cinderella czy Kosmos), ale poraża wyobraźnię zarówno kształtem swoich "filizanek", jak i obfitością kwitnienia. Bardzo fajnie też się "czyści" - nie widać przekwitłych kwiatów, bo same się osypują. Również jej wyprostowany pokrój jest dosyć rzadko spotykany i urozmaica nieco różankę. Ja, w każdym razie, polecam.
Co do Larisski - może i sypie się (jak każda, która kwitnie obficie), ale te różyczki są tak cudownie ukształtowane (zwłaszcza przy otwieraniu się) i jest ich takie mnóstwo, że jej to wybaczam. Plusem w jej przypadku jest to, ze przekwitłe paki odpadają same i nie trzeba ich obrywać. No i zdrowa jest

Rosengrafin też chcę

Co do listy nietrafionych typów: spróbuję taką też stworzyć.
Zagajanka 13:14, 15 lip 2016

Ewik napisał(a)
Z Twoich mniej kochanych to urzekł mnie Mariner, Tranquelity, oczywiście edenka , charmin piano jest śliczny , ale do konca nie moja bajka.Dieter kwitł dosłownie 2 dni i sie usmazył, old port kolor śliczny ale przy tych deszczał złapał plamki . o moonstone i isle myslałam .

Napisz , które z pozostałych mają bardziej trwałe kwiaty .

Z tej drugiej części u mnie mają dosyć trwały kwiat:

Bremer Stadtmusikanten
Mme F.Graindorge
Gemma
Tranquillity
Eden Rose
Sneprinsesse / Snow White
Scepter’d Isle
Charming Piano (ale może się nie otworzyć do końca)
Patricia Flower Circus
Miss Dior
Moonstone
Ancient Mariner
Zagajanka 13:20, 15 lip 2016

_Martini_ napisał(a)
Hm, zatem muszę ją przemyśleć jeszcze raz. Sporo róż mi się podoba, nie wiadomo na co się zdecydować. Chciałam dosadzić coś do Leonarda.

A wg mnie mozesz spróbować właśnie z Larissą Wydaje się, że bedzie pasowała do Leonarda (którego nawiasem mówiac nie mam, ale oceniam ze zdjeć ) zarówno odcieniem, jak i kształtem kwiatka. Tyle że ona to jest taka dosyć drobna, kwiatek ma z 3-5 cm, ale cała nimi usypana.
Ewentualnie zastanów się nad Mariatheresią (u mnie jej na razie nie ma na liście wyróznionych, ponieważ trochę mi się nie podoba jak przekwita, ale Ewik chwali )
Dominika11 13:22, 15 lip 2016

jacie niezła lista - jestem pod ogromnym wrażeniem
Zagajanka 13:29, 15 lip 2016

anulajda napisał(a)
Janko piękną masz kolekcję róż,wielki podziw poczytuję nieustannie i łaknę wiedzę o nich jaką dajesz.Twoja top lista daje dużo cennych informacji,bo każda lista jaką stworzymy jest Nasza zależy to od wielu czynników i czego oczekujemy od nich jak i stanowiska sadzenia itd.i nie ma się co łudzić zawsze będą się różnić.
Ja też zaczęłam pisać swoją ale zwątpiłam bo się to ciągle zmienia...

Zgadzam się z Tobą - lista jest subiektywna (o czym na początku wspomniałam) i zależy od wielu rzeczy. Ale te już sprawdzone pozytywne charakterystyki danej róży są warte zaznaczenia, by inni też zwrócili na nią uwagę.

Lista się zmienia, to prawda, bo róże też się zmieniają wraz z dorastaniem i nie zawsze niestety na lepsze Dlatego warto je oceniać po co najmniej 2, a lepiej 3 sezonach.