Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

jolanka 11:21, 14 lip 2016

Janeczko, dzięki O to mi chodziło
Kilka róż, o których mi napisałaś, mam już u siebie Abrahamka, Edenkę, Louis Odier.

Pooglądam sobie te, wymienione przez Ciebie
Całuski piekne
Zagajanka 12:08, 14 lip 2016

A proszę Cię bardzo Chętnie podpowiem, jeżeli mam tę czy ową u siebie i wiem o czym mówię.

Zagajanka 12:26, 14 lip 2016

Jak już znowu mowa o różach, to czas na moją subjektywną Różaną Top-Listę sezonu 2016 i małe podsumowanie dlaczego ta lub inna róża tu się znalazła.

Słowem wstępu: obecnie mam coś około 112 róż w 106 gatunkach. Prawie połowa to są róże sadzone jesienią zeszłego roku i wiosną 2016, więc obserwowane przeze mnie krótko. Dlatego znalazły się one na razie w drugiej części listy pod tytułem "Kochane, ale mniej". Natomiast nominantki z TOP-10 rosną u mnie od pary lat, oceniane były za całokształt i raczej to są "twarde" typy. Zasłużyły swoje miejsce w dziesiątce najlepszych i zostaną w niej w większości na dłużej.

TOP-10:
1. Pashmina (piękny kwiat i kolor, wcześnie zakwita, długo kwitnie, obfite kwitnienie)
2. Queen of Sweden (wcześnie zakwita, piękny kwiat, obfite kwitnienie)
3. Artemis (wcześnie zakwita, długo kwitnie, piękny kwiat, obfite kwitnienie)
4. Falstaff (wcześnie zakwita, długo kwitnie, piękny kwiat, ładnie pachnie)
5. J.W.Goethe (piękny kwiat, długo kwitnie, ładnie pachnie)
6. Roberto Capucci (piękny kwiat, długo kwitnie, ładnie pachnie)
7. Munstead Wood (piękny kwiat i kolor, obfite kwitnienie, ładnie pachnie)
8. Aphrodite (piękny kwiat w rozkwicie, długo kwitnie, obfite kwitnienie)
9. Herzogin Christiana (piękny kwiat, obfite kwitnienie, ładnie pachnie)
10. Chandos Beauty (piękny kwiat, długo kwitnie, ładnie pachnie)

Kochane, ale mniej:

1. Pride and Prejudice (piękny kwiat, obfite kwitnienie, minusik za późne kwitnienie)
2. Celebrating Life (piękny kolor, ładnie pachnie, obficie kwitnie, minusik za nieładne przekwitanie)
3. Larissa (piękny kwiat w rozkwicie, obfite kwitnienie, minusik za późne kwitnienie)
4. Bremer Stadtmusikanten (piękny kwiat, obfite kwitnienie)
5. Mme F.Graindorge (piękny kwiat, długo kwitnie, obfite kwitnienie, minusik za podłapanie plamistości)
6. Gemma (piękny kwiat, długo kwitnie, obfite kwitnienie, minusik za kolor nie do końca w moim typie)
7. Tranquillity (piękny kwiat, ładnie pachnie)
8. Jan Paweł II (piękny kwiat, obfite kwitnienie, ładnie pachnie)
9. Eden Rose (piękny kwiat, obfite kwitnienie)
10. Sneprinsesse / Snow White (długo kwitnie, obfite kwitnienie, piękny kwiat)
11. Scepter’d Isle (wcześnie zakwita, piękny kwiat, obfite kwitnienie)
12. Charming Piano (piękny kwiat, obfite kwitnienie)
13. Patricia Flower Circus (piękny kwiat, długo kwitnie, obfite kwitnienie, minusik za podłapanie plamistości)
14. Dieter Muller (piękny kwiat w rozkwicie i kolor, wcześnie zakwita, minusik za nietrwały kwiat i podłapanie plamistości)
15. Claude Brasseur (piękny kwiat i kolor, ładnie pachnie, minusik za późne kwitnienie i podłapanie plamistości)
16. Miss Dior (piękny kwiat, obfite kwitnienie, długo kwitnie, minusik za podłapanie plamistości i niski krzaczek)
17. Great North Eastern Rose (piękny kwiat, obfite kwitnienie, minusik za podłapanie plamistości i niski krzaczek)
18. Moonstone (piękny kwiat i kolor)
19. Old Port (piękny kwiat i kolor)
20. Ancient Mariner (piękny kwiat i kolor)
_Martini_ 21:17, 14 lip 2016

Witaj Janka! Podczytuje Twój temat od jakiegoś czasu, pięknynmasz ogród.

Wow, lista robi wrażenie! Bardzo mi się przyda i bardzo się cieszę, że nr 1 i 9 są na Twojej liście top 10. Dzięki za ten spis.
Pozdrawiam!
Ewik 22:29, 14 lip 2016

Top 10 prezentuje sie ciekawie
Z niektórymi sie zgodzę , inne do mnie nie trafiły a niektórych nie mam , nie znam

Afrodyta piękna jak rozkwita ale potem ta bombka , poza tym zdrowa , chetnie kwitnąca - moja wyjechała do kuzynki razem z 2 larissami . Kwiatki ma śliczne , tez na początku , potem mniej ale najbardziej irytuje mnie zrzucanie paków , w zeszłym roku troche , ale w tym to przesadziła .
Pashmina , to wiesz, ze moja nie rzuca - trefna sadzonka mi sie trafiła i tyle.Ciekawa jestem czy powtórzy
Quuen chciałam ale w wielu miejscach czytałam, ze szybko przekwita- jak jest u ciebie ?
z purpur mam młodego MW i juz go lubię
Artemis wiadomo
Herzogin chcę i Rosegrafin tez

Mhh, a może by tak jeszcze zrobić w odwrotną stronę - najmniej lubiane / trafione itp
Ewik 22:34, 14 lip 2016

Z Twoich mniej kochanych to urzekł mnie Mariner, Tranquelity, oczywiście edenka , charmin piano jest śliczny , ale do konca nie moja bajka.Dieter kwitł dosłownie 2 dni i sie usmazył, old port kolor śliczny ale przy tych deszczał złapał plamki . o moonstone i isle myslałam .

Napisz , które z pozostałych mają bardziej trwałe kwiaty .
_Martini_ 22:37, 14 lip 2016

Ewik napisał(a)
... moja wyjechała do kuzynki razem z 2 larissami .

A co nie tak z larissą?
Ewik 23:00, 14 lip 2016

_Martini_ napisał(a)

A co nie tak z larissą?

Tworzy masę pąków kwiatowych , po czym część zrzuca , sam kwiatek nie jest duży .
_Martini_ 23:15, 14 lip 2016

Hm, zatem muszę ją przemyśleć jeszcze raz. Sporo róż mi się podoba, nie wiadomo na co się zdecydować. Chciałam dosadzić coś do Leonarda.
anulajda 23:17, 14 lip 2016

Janko piękną masz kolekcję róż,wielki podziw poczytuję nieustannie i łaknę wiedzę o nich jaką dajesz.Twoja top lista daje dużo cennych informacji,bo każda lista jaką stworzymy jest Nasza zależy to od wielu czynników i czego oczekujemy od nich jak i stanowiska sadzenia itd.i nie ma się co łudzić zawsze będą się różnić.
Ja też zaczęłam pisać swoją ale zwątpiłam bo się to ciągle zmienia...