Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

_Martini_ 22:52, 17 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

Nie martw się, nawet nietrafiony wybór którejś rosliny nie jest przecież końcem świata (no chyba że sadzisz dziesiatki w jednym gatunku). Zawsze mozna ją przesadzić albo komuś oddać i szukać dalej

Właśnie zwykle tak sadzę po kilka. Jak dwa lata temu zrobiłam sobie różankę z "markietowych" NN to dopiero była rozpacz. Z wszystkiego jednak wyciąga się wnioski. Róże poszły aut do tesciowej i pół rabaty przekopałam, żeby teraz cieszyć się szpalerem limek
Zagajanka 22:56, 17 lip 2016

kamila66 napisał(a)

Trawnik bym wykreśliła, poszłabym w tę stronę, miejsce pod leżanki już masz http://www.dobrzemieszkaj.pl/otoczenie_domu/nawierzchnie_elewacje_dachy/153/woda_w_ogrodzie_ciekawe_pomysly_na_aranzacje,103377-155440.html
http://www.domowladni.pl/trend/341-domowe-spa-dla-kazdego
instrukcja gdyby były takie myśli, w jednym z odcinków 3 sezonu
http://odlotowyogrod.tvn.pl/aktualnosci,2935,n/jak-zmienic-ogrod-w-trzy-dni,158119.html

Nooo, jakoś rzeczywiście nie pomyślałam o oczku wodnym, to jest ciekawy pomysł
Dzięki za linki!
Zagajanka 22:58, 17 lip 2016

Madzenka napisał(a)
Twoje Top 10 spójne z moim, pewnie bym tylko kolejność zmieniła. Ale na moje podsumowanie przyjdzie czas we wrześniu po drugim tłoczeniu
Ja cenie róze przede wszystkim za długość i obfitość kwitnienia
Pashmina sadzona jesienia 2015 kwitła u mnie jak szalona. Znajdzie się w Top 5 na pewno

To z niecierpliwoscią będę czekać na Twoje typy
Zagajanka 23:12, 17 lip 2016

carolina01 napisał(a)
Cześć. Na ogeodowisku jestem nowa i przegladakC ogrody natrafilam na piekny twoj ogrod z różami. Jestem pod wrażeniem tak ogromnej kolekcji. Sama jestem na etapie planowania nowego przedogrodka i bedzoe tam miejssce na rabate różaną. Planowałam Larisse kilka sztuk i do niej dołożyć róże, ktore już posiadam, niestety nazwe znam tylko jednej. Ale muszę przeanalizować twoja liste top 10 i upewnic sie w moim wyborze. Zapraszam do mojego ogrodu. Dziś zrobie plan frontu i wskaże miejsce planowanej różanki.

Karolinko, dzięki, ze zajrzałaś do mnie.
Larisska jest fajną rózyczką, niewysoką, ale rosnącą wszerz (poniekad to róża okrywowa), więc do przedogródka nadaje się dosyć dobrze, ale zaplanuj pod nią trochę miejsca. Z tego co widziałąm masz Gloria Dei (żólto-różową) i dwie NN (czerwoną i jaskrawo różową). Jeżeli połączysz je z Larisską (blady róż w ciepłym odcieniu) będzie trochę zbyt kolorowo, musisz chyba zmniejszyć ilosć kolorów róż na rabacie. W tym przypadku na pewno dałabym gdzie indziej czerwień, a może i tę jaskrawy róż też.
Madzenka 02:40, 18 lip 2016

Ciagle pada?
tulucy 08:04, 18 lip 2016

Cześć kiedyś byłam po cichu, a teraz zajrzałam z powodu TOP-10
Piękne masz róże i cały ogród
Znowu mi się chciejstwa na liście wydłużają... a miejsca już nie mam prawie wcale.
Zagajanka 10:05, 18 lip 2016

Madzenka napisał(a)
Ciagle pada?

Popaduje... Wczoraj i dzis rowniez... Ale juz tak nie wieje jak w zeszlym tygodniu
Ewik 10:27, 18 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

A wg mnie mozesz spróbować właśnie z Larissą Wydaje się, że bedzie pasowała do Leonarda (którego nawiasem mówiac nie mam, ale oceniam ze zdjeć ) zarówno odcieniem, jak i kształtem kwiatka. Tyle że ona to jest taka dosyć drobna, kwiatek ma z 3-5 cm, ale cała nimi usypana.
Ewentualnie zastanów się nad Mariatheresią (u mnie jej na razie nie ma na liście wyróznionych, ponieważ trochę mi się nie podoba jak przekwita, ale Ewik chwali )

Tereskę i Leonarda polecam większość róż ścięta a ona mają jeszcze pojedynczę kiście , które kwitną i masę młodych pączków , które wróżą kolejne udane kwitnienie

Z Pashminą masz rację , może spróbuję na jesieni z nową sadzonką , aczkolwiek jestem też ciekawa innych z tej serii, mam Lavender, Jasminę i Larisse i jestem zadowolona z nich , Lavender i Jasmina są chętne do powtórki kwitnienia larissa narazie odpoczywa
Zagajanka 10:29, 18 lip 2016

tulucy napisał(a)
Cześć kiedyś byłam po cichu, a teraz zajrzałam z powodu TOP-10
Piękne masz róże i cały ogród
Znowu mi się chciejstwa na liście wydłużają... a miejsca już nie mam prawie wcale.

dziekuje za mile slowo od rana w poniedzialek
Jak zagladam do innych rozanych ogrodow, to i moja lista chciejstw wciaz rośnie
Ewik 10:32, 18 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

Nostalgie nie mam, chcociaż do poniekąd klasyk różany, - nie moje kolory.
A długo już masz Lavender Flower Circus?

Moja, która rośnie u mnie od zeszłego roku, kwitnie rzeczywiscie do tej pory, ale w tym przypadku ani kolor (za zimny dla mnie), ani jej pokrój krzaczka (miniaturka) mnie jakoś nie podnieca

Ha i bądz tu mądry , mi Lavender FC bardzo sie podoba , podobnie jak i Stephanie , ze jak co chętnie je przygarne Jaki rzeczywiśty kolor ma gemma ? zdrowa jest ?