Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 21:44, 16 paź 2016

Ewik napisał(a)
no, poszalałaś z cebulkami , wiosną bedzie sie działo.
Letnie wspomnienia jak najbardziej poproszę , najlepiej przez całą zimę

Sadzenie cebulek uczy pokory... efekt sobie trzeba wyobrażać, a i skorygować niedociągnięć zbyt szybko się nie da dlatego też liczę, że ten jesienny wysiłek się opłaci wniosną
Zagajanka 21:47, 16 paź 2016

inka74 napisał(a)
Czemu 8 róż wyeksmitowałaś? I gdzie - za płot czy na inny miejsca?

Eksmitowałam, by cos mi w nich nie pasowało A teraz będą cieszyć w innych ogrodach.
No poza Swany, którą definitywnie wywalam i poza Mme Hardy, która idzie za płot i dołączy do innych historycznych.
Zagajanka 21:50, 16 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
Co do dziczkow...mam graba a pod nim róże.ostatnio stojac na tarasie patrzę na graba.mój wzrok jest wtedy na ok 3 metrach wysokości graba. Widzę dziwna gałąź...to właśnie był wspinających się dziczek róży

która róza to u Ciebie takie dziczki puszcza? Chyba nie Artemis?

U mnie dzikie odrosty głównie mają niemki Kordesa, rzadziej Tantau. Tylko raz u którejś Angielki wycinałam.
nawigatorka 21:52, 16 paź 2016

Zagajanka napisał(a)

która róza to u Ciebie takie dziczki puszcza? Chyba nie Artemis?

U mnie dzikie odrosty głównie mają niemki Kordesa, rzadziej Tantau. Tylko raz u którejś Angielki wycinałam.
okrywowa.alba mediland.tak wplotla się w pędy graba że nie było łatwo ją wyciągnąć
Zagajanka 21:58, 16 paź 2016

I kontynuując różane pismo odbrazkowe:

Barbados - klasyczny mieszaniec herbatni o łososiowym odcieniu bladego różu, w zależnosci od pogody ma bardziej szpiczaste płatki lub mniej. Kwiaty sa ogromne i gałazki nie dają rady ich trzymać pionowo, więc często patrzą w dół. Była u mnie przesadzana w zeszłym roku, ale ładnie się pozbierała i długo oraz obficie kwitła. Niestety jest podatna na plamistość.

Granny - pół rabatowa, pół okrywowa różyczka. Niewielki kwiat ma bardzo ładny układ płatków w kolorze nasyconego zimnego różu. Niestety bardzo chorowała u mnie w tym roku (plamistość), więc trudno było o jś ładne zdjęcia. W tym sezonie przeniosłąm ją w inne miejsce na przód rabaty, bo u mnie nie osiąga więcej niz 80 cm wysokosci.

jolanka 22:04, 16 paź 2016

Janeczko, czy jakos spesjalnie zabezpieczalaś od chorob Louisa Odier? - u mnie od wiosny bez przerwy cos mu było - opryski niewiele dawały - plamistość, skoczek - u Ciebie ma takie zdrowe liście, że aż zazdroszczę
mam wrażenie, że plamistość niektore róże zlapaly wlasnie od niego
Zagajanka 22:18, 16 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
okrywowa.alba mediland.tak wplotla się w pędy graba że nie było łatwo ją wyciągnąć

Heh nieźle, w sumie jeżeli róża była szczepiona na r. canina, to ta dziczka mogłą nawet 5 m osiągnać. Dobrze że zawczasu ją zauwazyłaś
inka74 22:20, 16 paź 2016

Ja Swany też eksmitowałam, na razie do donicy. Jak przeżyje to zostawię ją w donicy. Jak przemarźnie to nie będę żałować. Nie byłam w stanie nad nią zapanować. Jakie inne jeszcze oddałaś?

Barbados bardzo klasyczna. Coraz bardziej podoba mi się Eden Rose tylko miejsca dla niej nie mam ;(
Zagajanka 22:26, 16 paź 2016

jolanka napisał(a)
Janeczko, czy jakos spesjalnie zabezpieczalaś od chorob Louisa Odier? - u mnie od wiosny bez przerwy cos mu było - opryski niewiele dawały - plamistość, skoczek - u Ciebie ma takie zdrowe liście, że aż zazdroszczę
mam wrażenie, że plamistość niektore róże zlapaly wlasnie od niego

Jolu, zdjęcia LO są z końca lipca. Od tamtego czasu też zdążył podłapać plamistosć i co najgorsze mączniaka. Nie walczyłam jakos specjalnie z jego chorobami, tylko obrywałam chore liscie i wybierałąm je spod krzaczka. Zobaczę jak bedzie dawał radę w przyszłym roku.
Na skoczka to chyba mospilan? tym też za mocno się nie przejmowałam. Jak się ma ponad setkę róż, z niektórymi rzeczami trzeba się pogodzić, bo nie ma się tyle czasu, by zwalczać wszystko. Ale na pewno będę pryskać miedzianem (przy temperaturze nie mniej niz +6C) wszystkie krzaczki, oberwe wszystkie liście i wyrzucę to co już spadło. Ponowny miedzian wiosną, po czym promanal. Dorywczo będzie mospilan na ssące i mszyce.
Kasia_CS 22:30, 16 paź 2016

Janka, jesteś moją Różaną Dobrą Wróżką :* dziękuję!!