Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 22:32, 16 paź 2016

inka74 napisał(a)
Ja Swany też eksmitowałam, na razie do donicy. Jak przeżyje to zostawię ją w donicy. Jak przemarźnie to nie będę żałować. Nie byłam w stanie nad nią zapanować. Jakie inne jeszcze oddałaś?

Barbados bardzo klasyczna. Coraz bardziej podoba mi się Eden Rose tylko miejsca dla niej nie mam ;(

Przed Edenką długo się wzbraniałam, ale w końcu się poddałam i mam Na razie niezbyt widowiskowa, ale ma potencjał

Wydałam kilka róż, które nie pasowały mi kolorem (np J. Strauss). Pożegnałam się z Wisley 2008 i Sebastianem Kneippem (bardzo nietrwały kwiat), Mme Figaro (za wiotkie pędy, nietrwały kwiat), oddaję też drugie egzemplarze Cinderelli i Balleriny - te obie lubię i zostawiam sobie po jednej, ale szukam miejsca dla nowych chciejstw i korzystam w okazji, że komuś mogę je oddać.
Kasia_CS 22:34, 16 paź 2016

Ale na pewno będę pryskać miedzianem (przy temperaturze nie mniej niz +6C)

A to teraz tez można miedzian? Chociaż ja to teraz zamierzam herbatkę tymiankowa spróbować powinno tak samo podzialać chyba.
Zagajanka 22:45, 16 paź 2016

Kasia_CS napisał(a)

A to teraz tez można miedzian? Chociaż ja to teraz zamierzam herbatkę tymiankowa spróbować powinno tak samo podzialać chyba.

Można, jak bez liści będą i jeszcze niezbyt zimno oraz nie będzie padało przez co najmniej 4 godziny po oprysku. Wiosną powtórka.
Z tymiankiem możesz zawsze spróbować też.
Zagajanka 22:54, 16 paź 2016

I ostatnie różyce na dzisiaj.

Margaret Merril - niestety jesienne przesadzenie w zeszłym roku jej nie posłużyło, bo kwitła marnie, w tym roku chyba niestety znowu będę musiała ją przesadzic Mam nadzieje, ze kiedyś odbije, bo chociaż niezbyt pełna, to jednak miła rózyczka

Nachtfalter - purpurowy "rarytas". Wygląd ma klasyczny herbatni, ale rośnie niewysoki, pod koniec sezonu ma z 50-60 cm, pędy na razie wiotkie, więc często kwiatki patrzyły w dół. Bardzo mocno i przyjemnie pachnie, trochę łąpał mączniaka, ale kwitnie do teraz.
Kolor na zdjęciach jak zawsze trochę przekłamany, ale jest zblizony odcieniem do Goethe, fioletu ma w sobie niewiele.

Madzenka 06:39, 17 paź 2016

Louis Odier u mnie calutki sezon choruje. Plamistość miał najgorsza ze wszystkich róż, a przez mączniaka musiałam mu przyciąc wiekszośc pedów. Po oprysku i obrywaniu lisci wiekszośc roz doszla do siebie za wyjatkiem LO. Jak tak sie dalej bedzie zachowywał czeka go eksmisja
Wendy79 10:48, 17 paź 2016

Janeczko, dzięki za podpowiedź, katalog dzisiaj doszedł. Cieszyłam się, jak dziecko, aż eM, patrzył na mnie podejrzanie (może dlatego, że choroba różana postępuje ). Austina jeszcze nie rozgryzłam, jak zamówić...
Tym miedzianem to zapobiegawczo? Na gołe pędy bez liści? Dobrze rozumiem? Chciałam też podpytać: moja Pink Peace wypuściła baciory na 1.30 tylko, że takie wiotkie, uginają się do ziemi. Co się z takimi robi?
Zagajanka 14:56, 17 paź 2016

Madzenka napisał(a)
Louis Odier u mnie calutki sezon choruje. Plamistość miał najgorsza ze wszystkich róż, a przez mączniaka musiałam mu przyciąc wiekszośc pedów. Po oprysku i obrywaniu lisci wiekszośc roz doszla do siebie za wyjatkiem LO. Jak tak sie dalej bedzie zachowywał czeka go eksmisja

No to ja swojego LO będę w przyszłym roku uważnie obserwować, na razie idzie daleko od innych różyc i zobaczymy jak będzie się sprawował dalej
Zagajanka 15:07, 17 paź 2016

Wendy79 napisał(a)
Janeczko, dzięki za podpowiedź, katalog dzisiaj doszedł. Cieszyłam się, jak dziecko, aż eM, patrzył na mnie podejrzanie (może dlatego, że choroba różana postępuje ). Austina jeszcze nie rozgryzłam, jak zamówić...
Tym miedzianem to zapobiegawczo? Na gołe pędy bez liści? Dobrze rozumiem? Chciałam też podpytać: moja Pink Peace wypuściła baciory na 1.30 tylko, że takie wiotkie, uginają się do ziemi. Co się z takimi robi?

Katalog Austina zamówisz tu

Miedzianem tak - zapobiegawczo na choroby grzybiczne, na gołe pędy bez liści

Pink Peace nie tnij już teraz - zostaw do wiosny. To jest róża wielkokwiatowa, u takich wiosną najgrubsze pędy skraca się zostawiając 4 — 6 oczek (ok. 15-25 cm od poziomu gruntu), a mniejsze na 2 — 4 oczka (10-15 cm), by ładnie się rozkrzewiła. W przyszłym roku jej pędy powinny już być sztywniejsze, więc nie powinna będzie tak się uginać. No i nawożenie nawozem długodziałającym wiosną (przy rozgarnieciu kopczykó) i w lipcu się przyda, to też się wzmocnią.
Anda 15:52, 17 paź 2016

Piękne róże Janko pokazujesz. Moja LO też dostała trochę plamistości, ale zrzuciła je a nowe jakoś już nie łapią tego grzyba.
A wiecie skąd pochodzi nazwa Louise Odier? Louise była córką bogatego i wpływowego francuskiego bankiera Jacquesa Odier, który był wielbicielem kwiatów. Louise wyszła za mąż za Louis-Eugene Cavaignac, który był znanym francuskim generałem, kontrkandydatem Napoleona. Margottin chętnie nazwał nową różę imieniem bogatej córki i żony wpływowych osobistości. Wtedy otwierało to drzwi do sprzedaży róży elicie i gwarantowało "wejście" róży do ogrodów botanicznych czy też rozariów.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zagajanka 16:16, 17 paź 2016

No prosze, a ja zawsze myslalam ze Louise to facet, a to facetka, tak samo jak Darcey Busell