Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

_Martini_ 14:41, 30 sie 2017

Zagajanka napisał(a)

Natomiast jeżeli chodzi o Leonardo (w obu wersjach), to raczej nie masz czego się obawiać - połowa Ogrodowiska je ma i chwali. To raczej ładne i dosyć bezproblemowe róże. Mnie akurat nie pasowały kolorystycznie.

Wiesz, że ja dzisiaj też miałabym problem z posadzeniem jej między innymi różami. Dobrze, że u mnie rośnie osobno, dzięki czemu nie traci na uroku.

Wracam jednak z pytaniem. Jaki krzew zbudowała u Ciebie Kurfurstin? U mnie jest niziutka, choć ładnie zagęszczona, jednak zastanawiam się czy wyrośnie na metr jak w opisie. Podobnie zastanawia mnie Goethe. Czy ma pokrój bardziej pionowy czy rozłożysty?
Kasia_CS 15:43, 30 sie 2017

A mnie coś z jednego zdjęcia zaintrygowalo.. co to? (Zaraz wkleję)
Zagajanka 15:47, 30 sie 2017

Lucy, Kasiolaaa, AsiaK_Z, kasja83, asiak - dzięki ze zaglądacie i dziękuję za miłe słowa
Zagajanka 15:49, 30 sie 2017

jolanka napisał(a)
Janeczko, licencję A. ma o ile wiem Pruchniak. Byłam tam i ogladalam, kupowalam też

Jolu, może mieć licencję na sprzedaż, a nie koniecznie na rozmnażanie...
Kasia_CS 15:50, 30 sie 2017

A mnie coś z jednego zdjęcia zaintrygowalo.. co to? W piątym dolnym rogu pasy na przemian jasny i fioletowy

Zagajanka 15:54, 30 sie 2017

_Martini_ napisał(a)

Ale gwarno na Twoich rabatach Ja już tylko wypatruję pojedyncze kwiaty i pocieszam się, że "pierwszaki" tak mają. Ujęcie rabaty z kołem wzdłuż ścieżki jest świetne. Jak zawartość nabierze masy, to się będzie działo, choć i tak już teraz jest na czym oko zawiesić. Mam nadzieję, że za rok u mnie będzie choć trochę tak pięknie jak tutaj.
Dzisiaj jednak niespodziewanie zatrzymuję się u Ciebie przy hortensjach. W zasadzie, to czy mogę tak bezczelnie skopiować sobie ten fragment u siebie? Primo - bo brakuje mi traw przed hortkami; Secondo - bo przesadzałam przy hortkach wrzosy i jednak Twój układ bardziej mi się podoba.
Jaka to piękność purpurowa w tle? I która panna tak wystrzeliła pędami w górę?

No trochę się porobiło
po pierwsze primo: u Ciebie tez już coraz bardziej gęsto. Zobaczysz co będzie już w przyszłym roku! busz busz busz

po drugie primo: oczywiście, ze kopiuj do woli.

Ta piękna purpura to Munstead Wood.
A to gigantyczne nieporozumienie obok (ma chyba obecnie z 230 cm) - Geoff Hamilton. Będę znowu robić z niej pająka na wiosnę...
jolanka 15:57, 30 sie 2017

Zagajanka napisał(a)

Jolu, może mieć licencję na sprzedaż, a nie koniecznie na rozmnażanie...

O ile wiem, a mówiła sama właścicielka, to na rozmnażanie. Wiesz, może się chwaliła ale ....
Zagajanka 16:04, 30 sie 2017

_Martini_ napisał(a)
Jaki krzew zbudowała u Ciebie Kurfurstin? U mnie jest niziutka, choć ładnie zagęszczona, jednak zastanawiam się czy wyrośnie na metr jak w opisie. Podobnie zastanawia mnie Goethe. Czy ma pokrój bardziej pionowy czy rozłożysty?

u mnie Zoska jest niewielka, ma może z 60 cm - z tego co widzę, HMF tez podaje taką wysokość. Wg mnie, jest idealna na brzeg rabaty.

Goethe... Ma baaardzo pionowy pokrój. Jeżeli po pierwszym tłoczeniu krzaczek miał tak z 110 cm, to w drugim niestety wyrzuca pędy na ok 170-180 na końcach których kwitnie, co widać tu:

próbowałam ją mocniej przyciąć po 1. kwitnieniu, ale to nic nie dało - wypuściła kolejne dwa długie pędy...
Zagajanka 16:06, 30 sie 2017

Kasia_CS napisał(a)
A mnie coś z jednego zdjęcia zaintrygowalo.. co to? W piątym dolnym rogu pasy na przemian jasny i fioletowy

Kasiu, to sa wrzosy
Zagajanka 16:10, 30 sie 2017

jolanka napisał(a)

O ile wiem, a mówiła sama właścicielka, to na rozmnażanie. Wiesz, może się chwaliła ale ....

Może może... Z tego co rozumiem, ta szkółka zajmuje się głównie hurtową sprzedażą - w takim układzie mogło im się to opłacać.

W Rosarium (a to spora szkółka) natomiast mówili, ze to jest bardzo droga sprawa i się na to nie zdecydowali - są tylko dystrybutorem róż od A.