Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 22:51, 08 wrz 2017

A propos batów i w ramach ciekawostek ogrodowych: moja Giardina ma obecnie z 230 cm wysokości i ściga się z Geoffem H..

W końcu widać kilka kwiatów dalii - ślimole nie wszystkie jednak zżarły:

Kwitnie różanecznik - czy to jesień, czy może wiosna?

A róże w wazoniku cieszą swoim zapachem póki za oknem smutno:

Kasia_CS 00:08, 09 wrz 2017

Zagajanka napisał(a)
wstaw u siebie zdjęcie - może coś podpowiemy

zapodałam zdjęcie z sierpnia, ale już widac długie pędy - jutro moze zrobię swieze
asiak 07:24, 09 wrz 2017

Janeczko u mnie Ascot jest wyższa ode mnie Ale mi to nie przeszkadza. Na końcach ma kwiaty
_Martini_ 17:20, 10 wrz 2017

Masz dobrze, że możesz te pędy ewentualnie podpiąć na płocie. Ja już myślę, co zrobić z Luizą.
A takie pędy wypuszcza mi co roku Leonardo. Teraz nawet na 140cm, ale lubię go w tej fazie. Niestety, u mnie zawsze choruje pod koniec lata i stoi łysy.
Kasiolaaa 20:11, 10 wrz 2017

Jejusku jakie roze.cudowne pieknie w tym wazoniku wygoadaja
Kasia_CS 20:17, 17 wrz 2017

Janeczko, planuje zakupy różane i mam dylematy co wybrać i gdzie posadzić, żeby miało ręce i nogi- między innymi pomyślałam o Playful rokoko (chyba jako jedyna ją masz). Ile zajmuje Ci krzaczek na ten moment? Będzie pasowal posadzony od frontu Goethe?

Spodobala mi się też Lovely rokoko, ale jest na Twoich fotkach dosc cukierkowa jak okreslisz jej kolor? Z tego co wyczytałam powinna być mniejsza od playful r? Chyba nie będzie pasowała do różanki wokoł czerpni gdzies mam Ascot i Munstead

Z kolejnych miliona pytan- czy Pashmina kolorystycznie będzie pasować przed Queen of sweden?

Później zaleję Cie kolejnymi pytaniami, jeśli będziesz mieć na to czas i chęci
Zagajanka 21:41, 18 wrz 2017

asiak napisał(a)
Janeczko u mnie Ascot jest wyższa ode mnie Ale mi to nie przeszkadza. Na końcach ma kwiaty

No widzisz, u mnie Goethe jest wysoki, a Ascot całkiem zwyczajnych rozmiarów

_Martini_ napisał(a)
Masz dobrze, że możesz te pędy ewentualnie podpiąć na płocie. Ja już myślę, co zrobić z Luizą.

Luizę też przypinam do płotu - rośnie u mnie w rogu działki.

Kasiolaaa napisał(a)
Jejusku jakie roze.cudowne pieknie w tym wazoniku wygoadaja

Dzięki, Kasiu
Zagajanka 22:12, 18 wrz 2017

Kasia_CS napisał(a)
Janeczko, planuje zakupy różane i mam dylematy co wybrać i gdzie posadzić, żeby miało ręce i nogi- między innymi pomyślałam o Playful rokoko (chyba jako jedyna ją masz). Ile zajmuje Ci krzaczek na ten moment? Będzie pasowal posadzony od frontu Goethe?

Spodobala mi się też Lovely rokoko, ale jest na Twoich fotkach dosc cukierkowa jak okreslisz jej kolor? Z tego co wyczytałam powinna być mniejsza od playful r? Chyba nie będzie pasowała do różanki wokoł czerpni gdzies mam Ascot i Munstead

Z kolejnych miliona pytan- czy Pashmina kolorystycznie będzie pasować przed Queen of sweden?

Później zaleję Cie kolejnymi pytaniami, jeśli będziesz mieć na to czas i chęci

Na wszelkie różane pytania zawsze chętnie odpowiem

Playful Rokoko jest przyjemną zdrową różyczką. Pod koniec tego sezonu ma ok 70 cm wysokosci, ale tworzy na razie niezbyt zgrabny krzaczek - będę ją na wiosnę ścinać, by się zagęściła. Kwiatuszki ma drobne, kuliste. Kwitnie na końcach pedów gronami pąków. Kolor jest dosyć zdecydowany róż, w cieplejszym odcieniu. Coś w stylu Leonardo da Vinci.

Nie do końca pasuje mi do Goethe, widziałabym obok niej coś jaśniejszego, no ale to pewnie kwestia gustu?

Lovely Rokoko jest taka bardziej cukierkowa, jak mówisz Nie była tak śliczna jak jej siostra - formowała niezbyt pełny kwiat, przekwitała długo, zmieniając kolory z jasno różowego na zielony, a potem na szary. Jest też sporo niższa od Playful. Pewnie pokaże na co ja stać dopiero w przyszłym roku. Kolorem może pasować do purpury MW czy Ascota, to jednak zimny odcień rożu.

Pashmina to biel z zimnym różem i zielenią, Queen of Sweden ma w sobie sporo ciepłego różu, chyba się nie zgrają. Poza tym rozmiarowo i kształtem są diametralnie różne.
_Martini_ 22:21, 18 wrz 2017

Och! Gdzie tam mój Goethe do Twojego...
A jaki wysoki jest na tym zdjęciu? Bo chcę przesadzić swojego do drugiego rzędu, za piwonią.
Pszczelarnia 22:28, 18 wrz 2017

Zagajanka napisał(a)

W końcu widać kilka kwiatów dalii - ślimole nie wszystkie jednak zżarły:

A czy ta fioletowa to Franz Kafka? Kupiłam kiedyś i okazała się nie tą.

Ale nie ustaję w poszukiwaniach i zapamiętuję jej wygląd.