Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 22:29, 18 wrz 2017

Marti, Moj Goethe ma obecnie ok 180 cm wysokosci.
Drugi rząd to dobry pomysł
Kasia_CS 22:32, 18 wrz 2017

Kurcze, dobrze, że Cie zapytałam, bo trochę to mi zmienia postać rzeczy i wszystko co wstępnie sobie rozrysowałam idzie do kosza Ale lepiej tak, niż mam mieć zgrzyt jak zakwitną... chyba się odezwę na priv z listą planowanych róż - może coś innego mi podsuniesz, bo większość z tych róż powinnas mieć u siebie i na żywca znasz ich kolorystykę... mogę mogę mogę?

Playful pokrojem krzaka trochę mnie zaskoczył
Kasia_CS 22:34, 18 wrz 2017

Aaaa i jeszcze chciałam się zapytać o cięcie róż - czy na jesieni teraz robi się jakieś zabiegi z różami typu cięcie, czy już nic?
Zagajanka 22:35, 18 wrz 2017

Pszczelarnia napisał(a)

A czy ta fioletowa to Franz Kafka? Kupiłam kiedyś i okazała się nie tą.

Ale nie ustaję w poszukiwaniach i zapamiętuję jej wygląd.

Ewuś, tak, to Franz Kafka, bardzo mi się podobają te fioletowe kuleczki.
Kupowałam na all, a wiosną widziałam też w Leroyu, ale nie wiem czy tam akurat byłą zgodność gatunkowa.
Zagajanka 22:47, 18 wrz 2017

Kasia_CS napisał(a)
Kurcze, dobrze, że Cie zapytałam, bo trochę to mi zmienia postać rzeczy i wszystko co wstępnie sobie rozrysowałam idzie do kosza Ale lepiej tak, niż mam mieć zgrzyt jak zakwitną... chyba się odezwę na priv z listą planowanych róż - może coś innego mi podsuniesz, bo większość z tych róż powinnas mieć u siebie i na żywca znasz ich kolorystykę... mogę mogę mogę?

Dawaj

Kasia_CS napisał(a)
Aaaa i jeszcze chciałam się zapytać o cięcie róż - czy na jesieni teraz robi się jakieś zabiegi z różami typu cięcie, czy już nic?

Cięcia teraz nie robimy. Czekamy na wiosnę.
Obrywaj i zbieraj chore liście spod krzewów, by zarodniki grzybów nie zostały w glebie.
Jak będzie dobra aura w pazdzierniku-listopadzie (sucho i >5C), można wtedy popryskać róże miedzianem.
Kopczykujemy młode i wrażliwe róże jak zapowiadają z -5C w dzień (warto mieć ziemię do kopczykowania schowaną np w garażu, by nie zamarzła).
Kasia_CS 00:00, 19 wrz 2017

Kochana, wyprodukowałam się na priva... zabijesz mnie
Zagajanka 16:16, 19 wrz 2017

Kasiu, spoko, co wiedziałam, to odpowiedziałam
_Martini_ 17:25, 20 wrz 2017

Zagajanka napisał(a)
Marti, Moj Goethe ma obecnie ok 180 cm wysokosci.
Drugi rząd to dobry pomysł

E tam, widzę, że nie ma co precyzyjnie planować tych wysokości. I tak wyjdzie w praniu, jak sobie róża radzi na swoim miejscu. Przesadzam go w lekki półcień, tzn. słońce dopiero od 13, dobry pomysł? Liczę, że poradzi sobie z ewentualną poranną rosą.
oliwka 14:57, 22 wrz 2017

Hej Janko. Moja róże na pniu złapał mączak. Pleśń pojawiła się na młodych pędach. Myślisz że powinnam je ściąć? Zrobi się łyso. Czy wystarczy spryskać środkiem przecowgrzybowym ?
Zagajanka 21:07, 23 wrz 2017

_Martini_ napisał(a)

E tam, widzę, że nie ma co precyzyjnie planować tych wysokości. I tak wyjdzie w praniu, jak sobie róża radzi na swoim miejscu. Przesadzam go w lekki półcień, tzn. słońce dopiero od 13, dobry pomysł? Liczę, że poradzi sobie z ewentualną poranną rosą.

U mnie daje radę w pełnym słońcu. Nie wiem jak z nia bedzie w lekkim półcieniu. Może urośnie trochę niższa? Albo kwiaty bedą mniejsze?