Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 23:23, 05 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
O tez miałam o konwalniku napisac z fioletowych żurawek polecam forever purple, u mnie na słońcu bardzo fajny kolor utrzymuje, kwiaty niewysokie, rozowe. Nawet zimą nie wygląda jakoś źle

Oooo, Kasiu, śliczna ta żurawka. Można by ją zamiast planowanej lawendy dać.
Tak ze trzy w rzędzie.

Konwalnik, cholerstwo jedno, sie rozłazi.
Kasia_CS 23:29, 05 lut 2018

Ja na konwalnika się ładnego nigdy nie doczekam - mam 5 listkow na krzyż w kępkach ale u innych osób zawsze fajny bujny i tak mi wpadl do głowy Czyżby lubił glinę?

Żurawkę gdzieś tez u siebie w wątku pokazywałam, to Ci mogę poszukać jeszcze. U mnie pierwszy sezon dopiero, ale bardzo mnie kolorem urzekła.
tulucy 23:30, 05 lut 2018

Jakiś rozchodnik z ciemnymi liśćmi? Łatwo utrzymać w ryzach. Chocolate drop, Jose Aubergine...
tulucy 23:32, 05 lut 2018

Konwalnika ładnego bardzo to jeszcze nie mam, ale fakt, rozłażą się. I kwitnie mi od początku w sumie. Inna rzecz, że podgryzany był przez nornice...
AgataM 23:35, 05 lut 2018

Witaj JaneczkoAleż TY masz dopieszczony ogród.... Tu nic nie ma z przypadku.Pozdrawiam gorąco
Joku 11:00, 06 lut 2018

Witam, zazwyczaj czytam po cichu nie wpisując się. Czytam że szukasz czego niebieskiego na rabatę. Może bodziszek Rozanne cię zainteresuje? Kwitnie na niebiesko, bardzo długo. Tworzy sporą kępę (ponad 0,5 m w przekroju), wysokość ok. 30 - 40 cm. Nie rozłazi się na boki rozłogami, ale wypuszcza dość długie pędy które można przyciąć utrzymując zgrabną kopułkę. Minusem jest to że zanika na zimę i wiosną trzeba poczekać trochę na efekt. Można jednak posadzić jakieś cebulowe żeby nie było pusto wiosną. Wytrzymuje zarówno słońce jak i półcień, suszę też. Przynajmniej u mnie.
Zagajanka 12:17, 06 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ja na konwalnika się ładnego nigdy nie doczekam - mam 5 listkow na krzyż w kępkach ale u innych osób zawsze fajny bujny i tak mi wpadl do głowy Czyżby lubił glinę?

tulucy napisał(a)
Konwalnika ładnego bardzo to jeszcze nie mam, ale fakt, rozłażą się. I kwitnie mi od początku w sumie. Inna rzecz, że podgryzany był przez nornice...

Dziewczyny, konwalnik potrzebuje czasu - dopiero w 3-4 sezonie jako tako zagęszcza się (w tym tez rozłogowo) i zaczyna tworzyć widoczny kobierzec. Można go na wiosnę podsypać lub podlać jś azofoską.
Zagajanka 12:23, 06 lut 2018

tulucy napisał(a)
Jakiś rozchodnik z ciemnymi liśćmi? Łatwo utrzymać w ryzach. Chocolate drop, Jose Aubergine...

Rozchodnik ciemny niewysoki - może i tak, ale wtedy by żurawka musiała by być w stylu Marmalade, by się nie powtarzać kolorami.
Zagajanka 12:34, 06 lut 2018

AgataM napisał(a)
Witaj JaneczkoAleż TY masz dopieszczony ogród.... Tu nic nie ma z przypadku.Pozdrawiam gorąco

Cześć Agatko. Przypadkowych roślin w większości już się pozbyłam teraz mnożę te co się sprawdziły i zachwyciły.
Czy mój ogród jest dopieszczony? Sądząc po ilości czasu, spędzanego przy pracach ogrodniczych, chciało by się rzec, że tak... ale nieprzycięte kanciki, niewyrwane chwasty, nie zebrane z rabat liście mówią coś innego - że trzeba pracować dalej i to ciężko
Ale dzięki w każdym razie za miłe słowo.
Zagajanka 12:42, 06 lut 2018

Joku napisał(a)
Witam, zazwyczaj czytam po cichu nie wpisując się. Czytam że szukasz czego niebieskiego na rabatę. Może bodziszek Rozanne cię zainteresuje? Kwitnie na niebiesko, bardzo długo. Tworzy sporą kępę (ponad 0,5 m w przekroju), wysokość ok. 30 - 40 cm. Nie rozłazi się na boki rozłogami, ale wypuszcza dość długie pędy które można przyciąć utrzymując zgrabną kopułkę. Minusem jest to że zanika na zimę i wiosną trzeba poczekać trochę na efekt. Można jednak posadzić jakieś cebulowe żeby nie było pusto wiosną. Wytrzymuje zarówno słońce jak i półcień, suszę też. Przynajmniej u mnie.

Jolu, miło mi, że jednak się ujawniasz i bierzesz udział w dyskusji
Cebulowe już tam rosną - jest cała łączka krokusowa i posadziłam na jesieni jś czosnki. Krokusiki już wyłażą na całego, jeden nawet próbuje kwitnąć.

Co do bodziszków, wydają mi się jednak rośliną nadającą się do wypełnień na rabatach, a nie do prezentowania się solo w kompozycji geometrycznej. Poza tym wolałabym tam jednak mieć coś zimozielonego (chociażby warunkowo), ponieważ miałam już tam szałwię, zamierającą na zimę i nie wygląda to jednak ponętnie.