Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

adkawi 20:16, 01 paź 2018

Janko tak zrobię dam im papu na wiosne .W zasadzie ta kora mi zwiewa na trawę i za niedługo już jej nie będzie ,a na pewno nie będę jej uzupełniać bo mnie to wkurza.
GorAna 08:17, 02 paź 2018

Janko, trafiłam na Twój wątek ucząc sie od paru tygodni róż
Masz ich niezmiernie dużo, ale Twoja wiedza na ich temat wprawia mnie w najwyższy zachwyt
Mam zatem pytanie. Chcę zrobić szpaler z Pomponelli lub Playfull Rokoko, a przed nimi Pashminę Pompon Flauer Circus.
Zastanawiam się, która lepsza Pomponella czy Playfull Rokoko?
Zagajanka 20:06, 02 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
Wiesz co Janko? Ja wiosną miedzianem pryskałam a rdza mi zaatakowała różę, ktorej do tej pory nic a nic nie tykało.. zresztą wszystkie psikałam i niestety rdza dopadła sporo z nich ;(

Kasiu, czyli ty też myślisz, ze to taki sezon nieudany? Oby tak było.
Ale z innej strony, nawet jeżeli na rdzę miedzian słabo pomoże, to na mączniaka na pewno - przynajmniej u siebie to przetestowałam i było dobrze, czyli nie miałam
Zagajanka 20:08, 02 paź 2018

adkawi napisał(a)
Janko tak zrobię dam im papu na wiosne .W zasadzie ta kora mi zwiewa na trawę i za niedługo już jej nie będzie ,a na pewno nie będę jej uzupełniać bo mnie to wkurza.

No widzisz: nie ma tego złego...

Ja też na samym początku miałam korę na prawie wszystkich rabatach. Teraz została mi tylko na kwaśnej - rodkowej. Tam dzielnie dosypuję.
Reszta - rozłożyła się, odleciała, poszła do ziemi przy kolejnych rewolucjach... Nie uzupełniałam, a teraz jest taki busz, ze w sumie nie ma w niej potrzeby.
Zagajanka 20:45, 02 paź 2018

GorAna napisał(a)
Janko, trafiłam na Twój wątek ucząc sie od paru tygodni róż
Masz ich niezmiernie dużo, ale Twoja wiedza na ich temat wprawia mnie w najwyższy zachwyt
Mam zatem pytanie. Chcę zrobić szpaler z Pomponelli lub Playfull Rokoko, a przed nimi Pashminę Pompon Flauer Circus.
Zastanawiam się, która lepsza Pomponella czy Playfull Rokoko?

Cześć, Aniu. Jakimś wielkim ekspertem nie jestem, bazuję na tym co się dzieje u mnie w ogrodzie, no i popularnych źródłach wiedzy różanej Ale mogę próbować podpowiadać, jak coś wiem.

Playful Rokoko nie tworzy gęstego krzaczka u mnie - do połowy lata ma wyskość około 80 cm, a potem wyrzuca pojedyńcze baty na ok 130 cm i kwitnie jakby na dwóch pietrach. Nie będzie to wyglądało najładniej w szpalerze jednogatunkowym. Pomponella ma o wiele bardziej równy, gęsty krzaczek. Więc raczej optuję za nią. Chyba że posadzisz na przemian Pomponellę i Playful R., a do tego na przód Pashminę.
GorAna 21:41, 02 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Cześć, Aniu. Jakimś wielkim ekspertem nie jestem, bazuję na tym co się dzieje u mnie w ogrodzie, no i popularnych źródłach wiedzy różanej Ale mogę próbować podpowiadać, jak coś wiem.

Playful Rokoko nie tworzy gęstego krzaczka u mnie - do połowy lata ma wyskość około 80 cm, a potem wyrzuca pojedyńcze baty na ok 130 cm i kwitnie jakby na dwóch pietrach. Nie będzie to wyglądało najładniej w szpalerze jednogatunkowym. Pomponella ma o wiele bardziej równy, gęsty krzaczek. Więc raczej optuję za nią. Chyba że posadzisz na przemian Pomponellę i Playful R., a do tego na przód Pashminę.

Janko, dziękuje bardzo
Wybieram Pomponellę, wystarczy mi już, ze niedaleko na rabacie, baty będzie wystawiała Eden Rose i Herzogin Christiana
Pozdrawiam
mira 22:03, 02 paź 2018

Zrobiłam zamówienie róż co nie jest takie u mnie oczywiste.

Zaraz potem przypomniałam sobie Twój cudowny wątek z portretami róż i obejrzałam kolejny raz po całości - jest wspaniały !!!!! i mam nadzieję, że coś jeszcze dodasz.
Moich zamówionych nie znalazłam /Open Armas, Cornelia, Kazanik-rugosa i Papa Meiland/ - to moje od dawna chciane róże i widziane w realu.

pozdrawiam
Kasia_CS 08:55, 03 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Kasiu, czyli ty też myślisz, ze to taki sezon nieudany? Oby tak było.
Ale z innej strony, nawet jeżeli na rdzę miedzian słabo pomoże, to na mączniaka na pewno - przynajmniej u siebie to przetestowałam i było dobrze, czyli nie miałam

No to i u siebie w tym roku mączniaka nie widzę (no dobra, rosnący w dość zacienionym kącie doktorek parę listków miał zainfekowanych). Ale rdza jak szalona jest..i czarna plamistość też w tym roku jest uciążliwa na kilku różach (ascot, MW, mloda aphrodite, clair renaissance i Heidi klum)
Balea 22:16, 03 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Witaj,
jeżeli nie brać pod uwagę tego, ze wspomniane dwie róże osiągają zupełnie różne rozmiary i kwiaty mają w innym odcieniu, to dłużej i obficiej kwitnie Aspirin Rose, więc wg twoich kryteriów wybrałabym w tym przypadku ją. U mnie też okazała się być zdrowsza, niż Artemis.

Dziekuje bardzo za odpowiedz.

A czy moglabys mi jeszcze powiedziec, jaka wysokosc mniejwiecej osicagaja te 2 roze, jesli bym je co rok scinala tak jak ty to robisz?

inka74 23:53, 03 paź 2018

Ja też myślę, że ciężki to był sezon dla róż. U mnie czarna plamistość królowała. Mączniaka miała jedna róża. Zbieram porażone liście. Tyle ile mi się uda.
Zastanawiam się także nad eksmisją Schone Maid. Wkurza mnie badyl łysy i słabo kwitnący. Dam jej szansę ostatnią.