Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Toszka 11:03, 08 sie 2016

a nie możesz trzmielin w rozplenicy albo lawendzie utopić? Hortki zjedzą trzmieliny
Mira104 11:19, 08 sie 2016

No jasne, że można
No nie paszą mi tam róże, chyba, że ja się mylę, przyznaję się nie mam zmysłu i przestrzeni wizyjnej ogrodniczej.
Sadzę coś wydaje mi się, że będzie git, a potem no nie pasi mi. Do hortek coś chyba trza dać no wiosną będzie łyso? Mam sporo już czosnków 50 szt i tulipanów. No chyba, że co innego to dokupię.
hindsight 11:43, 08 sie 2016

Ja to chyba powinnam mieć jednak tylko trawnik i tuje bo też mi się zmienia, jak w kalejdoskopie. Gdyby nie fakt, że wymaga to niesamowitych nakładów czasowych, wysiłkowych i finansowych, to bym najchętniej wszystko zaorała i posadziła od nowa... Taki dziś dzień mam...

Mira, nie musisz przecież tam mieć róż. Rozplenice ok, trochę łyso będzie w zimie, to fakt. Lawendę trochę jednak widać w zimie, choć ten kolor ma niewyjściowy, ale większość zimozielonych wyglada znacznie gorzej w zimie, niż w sezonie.

A na przykład taki dereń Kelseyi, który naturalnie rośnie w kulę, ma bardzo ładny żywozielony kolor liści i czerwone pędy zimą? Cięcie wiosenne powinno załatwić sprawę. U mnie na poletku żwirowym bardzo urósł w tym roku i musiałam podciąć trochę boki, ale to przez za gęste sadzenie i fakt, że derenie rosną tam jak głupie. W gruncie myślę, że nie będzie tak szalał. Zresztą jego się łatwo tnie, bo nie trzeba tak uważać, jak przy bukszpanach.

Co by nie mówić, trawy mi tam pasują... Jeżówki można wcisnąć
Toszka 11:59, 08 sie 2016

Rozplenicę jak się zimą rozklapcia można w styczniu ostrzyc na ok.40cm w słomianą kulę. Pięknie to wygląda. Potem w drugiej połowie kwietnia zestrzyc na 10cm.
Trzeba tylko uważać by pieńków trzmielin nie ciachnąć.
Mira104 12:01, 08 sie 2016

Ale mamy zielona i brązową rozplenice to teraz jaką?
Toszka 12:02, 08 sie 2016

brązowa rozplenica? Z turzyca pomyliłaś?
rozplenica to ta z kotkami. A na wiosnę czosnki
Mira104 12:21, 08 sie 2016

Ta jest brązowa
rozplenica japońska - Pennisetum sataceum "Rubrum"
Mira104 12:30, 08 sie 2016

Toszka jeszcze jedno, bo robię ocet jabłkowy. Wodę dajesz przegotowaną ostudzoną, czy może być przefiltrowana?
hindsight 13:43, 08 sie 2016

Rubrum nie zimuje.
Toszka 18:01, 08 sie 2016

Dominika dobrze mówi - rubrum jest jednoroczna niestety...

woda może byc filtrowana, gotowana, mineralna - zależy do czego będziesz potrzebować. Jesli kosmetycznie (super działa na trądzik i jako płukanka do włosów, do dressingu) to może być i mineralna bez gazu, wersja full-wypas
byle jabłka niepryskane i niekupne (bo te są gazowane w silosach)