Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 21:36, 10 sie 2016

Bo przynajmniej ja tak mam, że jak wezmę za późno, to mogiła nie działa. A jak wezmę tabletkę na początku nazwijmy to fali migrenowej, to zastopuje.
Mira104 21:38, 10 sie 2016

Wiesz co u Bożenki widziałam tą hortensję SF, ale moja nie ma tyle różu, bardziej w zieleń się przebarwia i dosłownie muśnięta delikatnie różem. Jutro ją pooglądam.
hindsight 22:23, 10 sie 2016

Jak nic muszę ją u siebie uhodować i porównać ze swoją

Moja się przebarwiała na róż, a potem przypalała niestety. Za rok powinno być lepiej, tylko będzie przesadzana. Jeszcze nie wiem, gdzie, ale przesadzić muszę, bo tak wetknęłam byle gdzie, żeby w donicy nie męczyć.
anbu 08:58, 11 sie 2016

Mira104 napisał(a)
U nas pada cały czas, od rana, ale to dobrze zapełniłam lodówkę w jedzenie, dokończyłam porządki (łazienka, przedpokój) jutro jeszcze piwnice i pokój gościnny obrobię

Jak skończysz to zapraszam do mnie
Jest co ogarniać tym bardziej, że całą wiosnę i lato to w ogródku dłubaliśmy

Miruś przylazłam do Cię i odświeżyłam wiedzę zapodaną przez Mazana o buksach. Masz buksiki własnej hodowli, tak? Ja chyba też jakąś hodowle własną założę ale doprowadza mnie do szału to, że trzeba tak długo czekać zanim fajne kulaski się z nich porobią
Mira104 11:29, 11 sie 2016

Mi się wydaje, że buksy szybko rosną one maja małe listeczki i wydaje się, że to długo. Jak puszczą przyrosty to się zdziwisz, ja do formowania kulki dawałam po 3 sadzonki razem. Wiosna kupiłam też sadzonki od pana z Rybnika, takie hmmm pupy nie urywały, ale jak zaczęłam przycinać, to zaczynają się nawet, nawet robić.
W warzywniaku z ogórkami mam sadzonki buksów rosną sobie może na jesień je gdzieś dam
hindsight 13:30, 11 sie 2016

Ja też dołączam do uprawiających bukszpany dzis zamierzam posadzić ok. 40 sadzonek przed truskawki. Mam jeszcze 25 sadzonek w doniczkach.
kasja83 14:23, 11 sie 2016

Mira104 napisał(a)
Mi się wydaje, że buksy szybko rosną one maja małe listeczki i wydaje się, że to długo. Jak puszczą przyrosty to się zdziwisz, ja do formowania kulki dawałam po 3 sadzonki razem. Wiosna kupiłam też sadzonki od pana z Rybnika, takie hmmm pupy nie urywały, ale jak zaczęłam przycinać, to zaczynają się nawet, nawet robić.
W warzywniaku z ogórkami mam sadzonki buksów rosną sobie może na jesień je gdzie dam

U mnie sadzone w tym roku-takie maleństwa-też uważam mają fajne przyrosty.
Mira104 15:03, 11 sie 2016

Domi, a jaką masz odmianę truskawek? Ja kupowałam u niewczasa (odm. polka i senga), jak chcesz to dam Ci sadzonki jesienią.
Sporo masz tych sadzonek buksów, ja to kilka
hindsight 16:51, 11 sie 2016

Mira, mam właśnie Polkę, Dukata i Koronę. Przynajmniej jako te kupowałam. Polkę miałam wcześniej, od Niewczasa i byłam bardzo zadowolona. Elkat jest bardzo fajny, ogromne pierwsze owoce, bardzo przyjemne w smaku. Ale nie widziałam tu, kupowałam takie w wielopakach po 10, a u Niewczasa trzeba 25, z tego, co kojarzę. Zmierzę, czy mi się zmieści jeszcze jeden rządek i w razie czego wzięłabym 10. Moje sadzone niedawno, dziadowały w doniczkach, a Dukat w tym multiplancie, bo już nie miałam siły (i doniczek). Ale żyją i rosną nieżle, ze 3 tygodnie już w gruncie. Tylko muszę obcinać te wąsy, bo jednak nie powinny się wysilać, co innego z sadzonymi wiosną.

Kiedyś miałam jeszcze Kamę - nie polecam, choć pyszna, to okropnie miękka i gniła na potęgę. Hanoye do kitu, mogła wisieć, to fakt, wczesna bardzo, ale kwaśna, czy mokro, czy sucho, czy słońce, czy deszcz, nikt nie chciał jej jeść. Kent - nad tą się zastanawiałam, bo jest wczesna i bardzo słodka, jedyne moje zastrzeżenie to brak aromatu. Ale jak spotkam gdzieś przyzwoite sadzonki, to może kupię, bo nie mam żadnej wczesnej. Elsanta też jest kwaśna.

Aaaa... Buksy mam z rozdzielonych sadzonek. Sadzili po 4, dla mnie bez sensu, bo korzenie mają mniej miejsca. Te co rozdzielałam w lipcu super się przyjęły, jedna wypadła i jeszcze jedna jest pod znakiem zapytania. Teraz nie ma już upałów, więc lepsze warunki.
hindsight 21:18, 11 sie 2016

Buksy nie posadzone. Zaczęłam ściągać darń, ale stwierdziłam, że lepiej porządnie wyznaczę sznurkiem linie, a do tego eM potrzebny. Jutro ma mi pomóc. Za to powyrywałam chwasty spod płotu. Garściami fajnie wychodziły po tych dwóch dniach deszczu, nawet podważane grabiami osty i mlecze wyciągałam z dużymi korzeniami.

Przed truskawkami będą hortensje Sundae Fraise, bo Little Lime są jednak za duże i by wchodziły i na truskawki, i na bukszpany.

Mira, co z tą Limką? Nawet moje młode dwupędowe kwitną już!