Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 15:23, 13 sie 2016

Ania od kilku dni trąbię, że zaczynają się wyprzedaże w budowlanych sklepach, u mnie ziemia fatalna, a na wyprzedaży kupiłam torf kwaśny, odkwaszony, torf 3 w 1(torf, nawóz, kora), ziemię ogrodową, ziemię do trawników, korę w sumie 12 worków za 32 zł. Zawsze się przyda ziemia
Mira104 15:25, 13 sie 2016

Domi jak mówisz, że masz smaczne, to chętnie wezmę 2 dni temu syn pojechał kupić maliny do ciasta, z wierzchu ładne, a jak wysypałam z pudełka, to w środku pleśń
To żeś się napracowała, fotki wstaw A co dasz za obwódkę?
hindsight 16:54, 13 sie 2016

Mira, Polka to jedna ze smaczniejszych odmian, naprawdę. Pokusa trochę mniej soczysta, za to ma ogromne, długie owoce. Miałam jeszcze żółtą, też bardzo fajna, ale ja maliny wyrywam, więc ciężko powiedzieć, co zostało. Jak owoce dojrzeją, to się okaże

Fotki, no mało reprezentacyjnie to wygląda, bo jeszcze nieogarnięte, a buksiki malutkie, ale proszę:

Tu ściąganie darni, jakieś krzywe te linie tu wyszły, ale są proste:

Wczoraj wieczorem było tak:

A dziś tak:

Jak eM wywiezie te kamienie, to pozgrabiam ziemię na rabatę. Na razie nie ściągamy tej darni (tam, gdzie worki z kamieniami), bo jednak łatwiej kosić, niż pielić a nie mogę teraz zasypać trawą - jest mi potrzebna w innych miejscach.

Myślę, że zakryję to wkrótce czarną folią i tak sobie poleży do wiosny, a docelowo będą tam 3-4 sztuki hortensji SF.

Czyli:

B Truskawki
U. Truskawki
K Truskawki
S
I
K Hortensje
I
B U K S I K I

Za truskawkami będą skrzynie z warzywami, w sumie 4, po 2 w rzędzie.
danuta_szwajcer 17:53, 13 sie 2016

Mira104 napisał(a)
Danusiu, tylko, że bobo jest niska, a te moje to już mają 80 cm, fakt, że posadziłam ja w oborniku końskim, torfie, podsypałam mączką bazaltowa i kilka razy podlałam magiczna siłą do hortensji i 1 raz florovitem, ale nawet kwiatostan u bobo jest inny.
Danusia, czy masz jakieś fajne maliny? Słodkie

No ale one dorastają na taką wysokość popatrz sobie u mnie, dałam ich zdjęcia. No a jak dałam tyle dobroci im to mają duże liscie, u mnie dam za chwile zdjęcia z innymi hortkami jakie mogą być roznice w jednym ogrodzie. A maliny ma sąsiadka i zawsze ma tych sadzonek pełno wiec jak chcesz to nie ma sprawy, ma dobre malinyA jeżeli nawet to nie Bobo to jest piękna a co z tą wanilka tez myślisz, ze to nie ona? bo nie zrozumiałam
Mira104 20:21, 13 sie 2016

Vanilkę kupiłam w Lidlu, 1 raz kwitnie, zobaczymy jak się wybarwi. Ostatnio kupowałam w Lidlu białe róże na pniu, a okazały się ciemny róż-łosoś. Różnie to bywa z zakupami. Maliny chętnie biore, bo mam zrobiony szpaler i nawet podpórki już są
Mira104 21:42, 13 sie 2016

Domi, to będzie taki "płotek" bukszpanowy przy warzywniaku?
Kamyków w ziemi to Ci nie zazdroszczę, się urobisz
Skrzynie to dobra sprawa, bo chwasty nie zarastają tak warzywniaka, po 2 lepiej się sadzi, czy pieli, bo wyżej, a jeszcze jak dasz pod skrzynie siatkę, agrowłókninę, to nornice, czy krety ryć Ci nie będą.
hindsight 22:24, 13 sie 2016

Tak, w warzywniako-truskawkowniku no i jeszcze tam te hortensje, żeby nie było zbyt przyziemnie, dosłownie i w przenośni. Ale tylko z dwóch stron i tylko w części, bo przyskrzyniach już nie będzie. Choć dziś eM namawiał mnie, żeby porobić te płotki dookoła i jeszcze gdzie indziej. Ale się nie dałam i trzymam się swojej koncepcji.

Warzywniak w skrzyniach ma wiele zalet i jedną wadę - ograniczoną pojemność. Ale ja nie mam wielkich ambicji, potrzebuję spore ilości kopru i natki, jedna skrzynia będzie przeznaczona na szparagi, jedna na pomidory i ostatnia na cukinie.

Aaa, jeśli możesz, to porób mi sadzonki z Polki, 10'sztuk, dosadzę rządek.

Aaa, kamienie już wywiezione, worki wywalone, ziemia zgrabiona, narzędzia zabrane wykopałam też kilka chwastów z tej darni na granicy z truskawkami, jakąś cholerną płaska trawę i moje "ulubione" osty.
Mira104 22:28, 13 sie 2016

ok nie ma problemu puszczają wąsy na całego
hindsight 22:34, 13 sie 2016

Owocowały ci w tym roku, czy oberwałaś kwiaty?
Mira104 23:29, 13 sie 2016

owocowały i nawet jak na posadzone jesienią było sporo owoców