Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

hindsight 06:43, 14 sie 2016

Aaaa.... To jesienią sadziłaś, no to co innego. Jak wrażenia? Czy Senga faktycznie taka wrażliwa? Smakowo jakbyś porównała te dwie odmiany?

Słuchaj, skoro tyś taka owocowa (jak ja ), to mam dobrą wiśnię poniemiecką. Dostałam od koleżanki, wypuszcza co roku ze 2-3 odrosty korzeniowe, więc powtarzalność cech drzewa 100%. Jest to oczywiście też wada, ale ja je wykopuję i idą w świat nie jest to jakieś upierdliwe. Moja koleżanka je kosi po prostu, bo ma trawę wokół drzew. Ja teraz przenoszę drzewa na koniec ogrodu, więc jeden jest mi potrzebny (wiosną posadziłam jeden, ale eM go skosił).
Drzewo rośnie szybko, niecięte jest spore, ale nie tak wielkie, jak czereśnie. Ja sporo tnę, znaczy cięłam, bo teraz to trochę samopas puściłam, za 3 lata zamierzam wyciąć, jak małe urośnie.

Zalety: drzewo nie choruje, nie ma plamistości i nie zauważyłam moniliozy (jak Kelleris, którą chyba wytnę). Dobrze owocuje i chyba jest samopylna. Owoce ciemne, przetrzymane na drzewie robią się naprawdę słodkie, jak na wiśnię, a nawet na początku nie są tak kwaśne, jak łutówka, której nie jestem w stanie zjeść. Doskonale na soki i na surowo. Mają smak prawdziwej wiśni, intensywny.
anabuko1 14:46, 14 sie 2016

No pracusiu,wykonałaś kawał ogrodowej, dobrej roboty
Fajnie to już wygląda.Brawo!!!
pozdrówki przesyłam
hindsight 08:11, 15 sie 2016

Mira, tutaj Ewa zrobiła porównanie MC z Diamantino, nie wiem, czy widziałaś https://www.ogrodowisko.pl/watek/4855-do-raju-daleko-u-ewy?page=737
kasja83 12:48, 17 sie 2016

Mira104 napisał(a)
Ania od kilku dni trąbię, że zaczynają się wyprzedaże w budowlanych sklepach, u mnie ziemia fatalna, a na wyprzedaży kupiłam torf kwaśny, odkwaszony, torf 3 w 1(torf, nawóz, kora), ziemię ogrodową, ziemię do trawników, korę w sumie 12 worków za 32 zł. Zawsze się przyda ziemia

Szkoda, że nie mam u siebie Praktikera.Ciekawe czy Casto też rozdaje.
Mira104 12:56, 17 sie 2016

Patrz się w każdym budowlanym sklepie, bo przecież oni nie będą trzymać przez zimę worków. Plastik pod wpływem mrozu lubi pękać. Wczoraj znowu kupiłam worek kory 80l za 2 zł.
anbu 13:01, 17 sie 2016

Teraz w sumie we wszystkich marketach budowlanych w dziale Ogród są wyprzedaże
kasja83 09:31, 18 sie 2016

anbu napisał(a)
Teraz w sumie we wszystkich marketach budowlanych w dziale Ogród są wyprzedaże

To chyba wiem co będę robić w najbliższy wolny dzień...
MirellaB 07:09, 20 sie 2016

Torf, nawóz, kora to fajne zestawienie. Udały Ci się zakupy.
Masz bardzo ładne hortensje
MirellaB 07:13, 20 sie 2016

Mira104 napisał(a)
Patrz się w każdym budowlanym sklepie, bo przecież oni nie będą trzymać przez zimę worków. Plastik pod wpływem mrozu lubi pękać. Wczoraj znowu kupiłam worek kory 80l za 2 zł.

Takich przecen to nie widziałam.
Drobna ta kora czy średnia?
Kory potrzebuję dużo,a to okazyjna cena. Napisz mi na priv konkretnie w jakim markecie budowlanym.
Mira104 11:53, 20 sie 2016

Mirella zobacz u mnie na str 140 jak te worki wyglądają. Kora sosnowa frakcji 0-60