Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 13:02, 04 maj 2025

Kasya napisał(a)
Miejsce pracy przyzwoite, widac ze uzywane
Magnolia ogromna !
Trawniczek, katalogowy, przepiekny i kipiace kolorami rabaty

Kasiu, moja Sunsation ma 4 pąki kwiatowe, ciągle jeszcze nie rozwinięte, ale cieszę się ogromnie, wreszcie zobaczę jak kwitnie
mirkaka 13:05, 04 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
To samo zdjęcie miałam zacytować. A porządek wzorcowy.
Czy onoklea jest u Ciebie od dłuższego czasu, czy to świeży nabytek? Pytam bo w tamtym roku na mojej grasował jakiś grzyb, liście ciemniały i zasychały. Nowe wyrastały zdrowe, ale za chwilę się zarażały. Myślałam, że paprocie nie łapią niczego. Teraz się zastanawiam czy muszę je czymś opryskać.

Zdjęcia najlepiej robić po skoszeniu, wtedy ogród zawsze wygląda estetyczniej
Onokela jest u mnie zeszłego sezonu, chyba też starsze liście zasychały, nie pamiętam dobrze, myślałam że to normalne, zaobserwuję w tym roku, trzeba trochę poczytać o tym, może to faktycznie grzyb
mirkaka 13:07, 04 maj 2025

Roocika napisał(a)

Uwielbiam te pastorały paproci wychodzące z kokonów, jak obcy. Dywanik roślinny świetnie się tam prezentuje.

Ogólny widok robi niesamowite wrażenie.

Ja też uwielbiam je w tej postaci, jak zrobię zdjęcie i sobie powiększę, to wyglądają jak faktycznie jak Obcy Mnie kojarzą się z wielkimi pająkami
mirkaka 13:12, 04 maj 2025

Joku napisał(a)
Mogłabym zacytować to co napisała Asia. Pięknie i baaardzo wypielęgnowane.
Jaką masz podporę do fasoli? Myślę czym zastąpić moja prowizorkę.

Co się kryje pod kawałkami drewna?

Podporę mam mocną, z prętów stalowych, kiedyś robiłam ją dla róży, czy powojnika, teraz jest dla fasolki, jest mocna i wysoka
Pod kawałkami drewna jest właśnie okrągły zbiornik z ziemią zalaną wodą i w nim posadzona Onoklea, paproć, pamiętasz jak byłaś u mnie to nie nie mogłam sobie przypomnieć jej nazwy.
Ponoć lubi żyć w błocie Bałam się że nie przeżyła zimy w tej wodzie, ale widzę że jednak startuje czyli nie ma za mokro Te konary chciałabym jak najszybciej ukryć pod liśćmi bo trochę sztucznie to wygląda
mirkaka 13:14, 04 maj 2025

ewsyg napisał(a)

Mój eM też taki w ogrodzie dokładny. Załapał bakcyla ogrodowego i teraz wszystko mierzy, poprawia, poziomuje, ogólnie póki co wszędzie widać deski, tam gdzie maja być ścieżki z kostki.

Podoba mi się Twój warzywnik, taki nieoczywisty.

Ja generalnie jestem bardzo ze swojego eMa zadowolona, bardzo mi pomaga ostatnio w ogrodzie
Cieszę się że się warzywnik podoba, wykrojony pomiędzy ścieżką i rabata
mirkaka 13:15, 04 maj 2025

Basieksp napisał(a)

Basiu, tak to jest jak się kupuje bez kwiatów, ja też jedną kupiłam tylko po nazwie, i okazało się że pomyłka
mirkaka 13:23, 04 maj 2025

Magara napisał(a)
Mirka, piwniczka rewelacja Właśnie o takiej myślę. Będziemy robić w przyszłym roku taras, chodzi po mnie myśl, żeby pod tarasem takie coś wykopać
Z kompostem to roboty współczuję - ja jestem już po przerzuceniu i przesianiu własnego kompostownika - strasznie był mokry i zbity, nie wiem czemu. Niby tylko pół metra sześciennego a umordowałam się jak głupia Teraz czeka na szklarnię Jako i ja W międzyczasie rozwożę kompost z kompostowni na rabaty - druga tura

Mirka - piękny, zadbany masz ogród Nic nie cytuję, bo musiałabym wszystko

Aaa, prawie zapomniałam - foliaka stawiaj, nie patrz na prognozy. Im szybciej stanie, tym szybciej się nagrzeje w nim ziemia

Póki co polecam, mam nadzieję że zimą się sprawdzi. Do tej pory kupowaliśmy marchew czy buraki i dołowaliśmy u siebie pod ziemią, ale to kłopot zimą coś wykopywać,
Pod tarasem super pomysł, najlepiej żeby w tarasie zrobić klapę i masz dojście do piwniczki. Ty pod tarasem możesz nawet zrobić większą, taką do której będzie można wejść po schodkach

No wiem właśnie że jesteś po rozwiezieniu fury kompostu, mój był w miarę fajny, sypki, lekko wilgotny, ale i tak ciężko . Jak eM mi zaczął pomagać to wszystko poszło dużo szybciej

Mówisz żeby folię rozłożyć wcześniej, to tak zrobię, dziś u nas co chwila pada deszczyk, może jutro się za to weźmiemy, dzięki za radę