Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

vita 09:23, 07 maj 2025

mirkaka napisał(a)
Vita, moje cypripedium Sabine Pastel, zwane też kurze jajo bo jest jego wielkości
jeden pęd kwitnie, dwa pozostałe nie,

Przecudo Dobrze, że zakwitł, zadomawia się
Daphne o wiele ładniejsza od Elizabeth, jak duża docelowo urośnie? Też chętnie poczytam o cięciu ostrokrzewu. Napracowaliście się tej wiosny, nowy warzywnik, ziemianka, całość bardzo efektowna
Dorota321 21:56, 07 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Tak Dorotko, tam są trzy, jeden męski, kilka lat temu były ogromną jedną masą, chciałam je wywalić, bo mnie bardzo kłują te ich liście, ale eM uprosił, i postanowiłam go radykalnie przyciąć, na bonzai i tak powstały takie poduchy
Tnij swojego, ostrokrzewy to lubią
Dziękuję za odpowiedź. mój ostrokrzew zmieniał miejscówki już dwa razy, w tej ostatniej wreszcie zaczął rosnąć. Bałam się uciąć nawet do świątecznych dekoracji, żeby się nie obraził. U mnie on jest bardzo ażurowy, żeby nie napisać, że rzadki.
mirkaka 08:26, 08 maj 2025

Joku napisał(a)
Jak się ciachnie do poziomu gołej bezlistnej gałązki to też odbije z paków śpiących? Chciałabym zmniejszyć trochę po obwodzie mój duży okaz ale się boję. Ile lat swojego formujesz? Robi wrażenie na oglądających.

Jola ja ciachnęłam do łysych pni, nie zależało mi na nich, a one odbiły, no więc musiałam już dalej ciąć, szczególnie że M o to prosił wedle mojej pamięci odbiły w tym samym roku po ścięciu, pionowe pędy , wtedy zaczęłam je ciąć żeby stworzyć poduchy Odbijały też u podstawy, i z pnia ale te pędy usuwałam, do tej pory usuwam jak coś u podstawy odbija Ale to nie jest uciążliwe
mirkaka 08:34, 08 maj 2025

vita napisał(a)

Przecudo Dobrze, że zakwitł, zadomawia się
Daphne o wiele ładniejsza od Elizabeth, jak duża docelowo urośnie? Też chętnie poczytam o cięciu ostrokrzewu. Napracowaliście się tej wiosny, nowy warzywnik, ziemianka, całość bardzo efektowna

Ten kwiat jest ciężki, więc go patykiem podpieram Jakoś te łodyżki jeszcze ciągle takie cienkie i słabe żeby go udźwignąć
Widziałam na żywo kwiat Elizabeth, był ogromny, maślany, piękny, na zdjęciach tego nie widać, dopiero na żywo Zresztą większość magnolii na żywo dopiero pokazuje swoje piękno
Daphne podobno osiąga 5 m wysokości, ale moja dość szybko rośnie, więc może będzie wyższa?? Nie przeszkadza mi to, nawet chciałabym żeby zaglądała mi do okien łazienki na piętrze
Teraz jest coraz więcej odmian w żółtym kolorze, kiedyś widziałam na żywo wielki okaz o żółtych kwiatach, widok mam do tej pory przed oczami
mirkaka 08:37, 08 maj 2025

Dorota321 napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź. mój ostrokrzew zmieniał miejscówki już dwa razy, w tej ostatniej wreszcie zaczął rosnąć. Bałam się uciąć nawet do świątecznych dekoracji, żeby się nie obraził. U mnie on jest bardzo ażurowy, żeby nie napisać, że rzadki.

Dorotko, ostrokrzewy tak rosną, są dość rozlazłe, ja swoje posadziłam jak zakładałam ogród, zawsze je cięłam, ale w pewnym momencie były już jednym wielkim krzakiem, nie dawałam rady z cięciem dlatego postanowiłam o radykalnym cięciu
Teraz tylko mniej mają owocków, ale coś za coś
mirkaka 09:31, 08 maj 2025

Jeszcze raz o ostrokrzewie, poszukałam trochę i na str 329 mojego wątku, czyli w 2017 roku , w moim 7 poście od góry zdjęcie 3 widać same pnie, mniej więcej w środkowej części zdjęcia, po lewej stronie od żółtej tuji. W tym roku go przycięłam, kolejne zdjęcie jesienią, strona 383 mój post , zdjęcie 6 te, za chryzantemą żółtą, widać czuprynki które już zaczęłam formować.
Także powodzenia i odwagi w cięciu ostrokrzewu
mirkaka 09:45, 08 maj 2025

A moje kamasje inne niż u Vity, moje delikatnie błękitne

Joku 17:15, 08 maj 2025

Obejrzałam historyczne zdjęcia. Wydaje mi się że ostrokrzew odbija z pnia podobnie jak cis. Dobrze że M wyprosił akt łaski , warto było czekać.
Jak kamasja zachowuje się po kwitnieniu? Długo utrzymują się "szczypiorki" a raczej szczypiory?
mirkaka 18:14, 08 maj 2025

Joku napisał(a)
Obejrzałam historyczne zdjęcia. Wydaje mi się że ostrokrzew odbija z pnia podobnie jak cis. Dobrze że M wyprosił akt łaski , warto było czekać.
Jak kamasja zachowuje się po kwitnieniu? Długo utrzymują się "szczypiorki" a raczej szczypiory?

muszę zaobserwować, kwitnie u mnie pierwszy raz, kilka lat temu uratowałam ją przed wywaleniem do śmietnika, i dopiero teraz zakwitła, podobno krótko kwitnie, ale ja jestem szczęsliwa, bo póki co piękna
mirkaka 17:52, 09 maj 2025

u nas strasznie zimno, maj w tym roku nieciekawy, natomiast roślinki dłużej kwitną

Mayleen zakwitł