Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

TAR 20:43, 12 wrz 2025

Ciezko mi sie wypowiedziec o himalajce, moje po roku od posadzenia tez tak maja igly, patrzac po fotkach to chyba charakterystyczne dla gatunku. W himalajskich igły sa zwisajace. O to rowniez pytałam Ewy z Raju, u niej sosna ma cudowne zwisajace igły.
Martwilabym sie opadaniem, żółknieciem lub brazowieniem igiel.

Piekny ogrod pokazujesz
Kordina 20:52, 12 wrz 2025

Jak pięknie w Twoim ogrodzie bujnie, tak lubię. Nie słyszałam o roślince o nazwie onoklea, ale zacytuję z Wiki "Bywa kłopotliwy w uprawie ze względu na ekspansywne rozrastanie się."
A jak zachowuje się u Ciebie? Ile czasu ją masz?
TAR 21:18, 12 wrz 2025

Hehe moje onoklee od 3 lat jakos spektakularnie nie przyrosły ale wciaz sa zielone. Moze dlatego ze rosna w cieniu.
Wafel 22:38, 12 wrz 2025

Mirko jak ładnie w lasku i róże całkiem ładnie wyglądają
Co czerwonego wyrasta z łanów rudbekii?
Bardzo ładny fioletowy aster, nie łapie u ciebie mączniaka? Miałam kiedyś jakiegoś, ale chorował, miał brzydkie, żółte liście od dołu ogólnie wyglądał jak wiecheć
TAR 10:51, 13 wrz 2025

Asia to rdesty sa ale nie wiem jakie.
mirkaka 18:53, 13 wrz 2025

Alija napisał(a)

Pięknie wygląda ta ścieżka pomiędzy łanami bodziszka i rudbekii, tak bujnie rosną i szczelnie zasłaniają ziemię, chyba wody im nie brakowało. U mnie pod drzewami niektóre rośliny podeschły, nie wiem czy jeszcze odżyją.

Też mam himalajską, ale nic takiego nie zauważyłam, aż muszę sprawdzić.

Dzięki Alu, ja już znalazłam, to jakiś szkodnik, muszę opryskać mospilanem
mirkaka 18:59, 13 wrz 2025

Joku napisał(a)
Co do sosny i paproci to nic nie podpowiem bo nie wiem. Sesleria może ma zbyt żyzną ziemię, za mało światła albo za dużo wody? Ja swoje przycięłam bo zajmowały zbyt dużo miejsca, stoją sztywno. Nawet ładnie wyglądają ze sterczącymi kłosami.
Też podziwiam bujność kobierców w lasku. Mokre lato im służy.
Dawałam tobie krokusy jesienne w doniczce. Wykopywałam je w ciemno, z ziemią. Nie wiem czy zakwitną w tym roku bo sprawdziłam pozostawioną sobie doniczkę a tam drobiazg . Pewnie skutek rośnięcia w ścisku.

Selseria światła ma dużo, tylko pewnie deszczu za dużo, może karpy już za wielkie? Kidy przycięłaś skoro mają kłosy?
Krokusy jesienne mi dawałaś? matko nie pamiętam gdzie je mam, nie kwitną teraz, te co pokazuję to zimowity od Vity. Jola przykro mi, może gdzieś są w donicy, nie wiem
mirkaka 19:02, 13 wrz 2025

TAR napisał(a)
Ciezko mi sie wypowiedziec o himalajce, moje po roku od posadzenia tez tak maja igly, patrzac po fotkach to chyba charakterystyczne dla gatunku. W himalajskich igły sa zwisajace. O to rowniez pytałam Ewy z Raju, u niej sosna ma cudowne zwisajace igły.
Martwilabym sie opadaniem, żółknieciem lub brazowieniem igiel.

Piekny ogrod pokazujesz

dzięki Tar, już to ogarnęłam, to jakiś szkodnik, muszę spryskać mospilanem.
Moja onoklea też w cieniu, rośnie we wiadrze budowlanym, cały czas w błocie, też nie przyrosła zbytnio, ale wsadziłam ją do wiadra z obawy przed jej ekspansją
mirkaka 19:03, 13 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Jak pięknie w Twoim ogrodzie bujnie, tak lubię. Nie słyszałam o roślince o nazwie onoklea, ale zacytuję z Wiki "Bywa kłopotliwy w uprawie ze względu na ekspansywne rozrastanie się."
A jak zachowuje się u Ciebie? Ile czasu ją masz?

Dzięki Bożenko, mam ją drugi rok, we wiadrze rośnie
mirkaka 19:05, 13 wrz 2025

Wafel napisał(a)
Mirko jak ładnie w lasku i róże całkiem ładnie wyglądają
Co czerwonego wyrasta z łanów rudbekii?
Bardzo ładny fioletowy aster, nie łapie u ciebie mączniaka? Miałam kiedyś jakiegoś, ale chorował, miał brzydkie, żółte liście od dołu ogólnie wyglądał jak wiecheć

To rdest, jakiś, nie pamiętam
Astry póki co nie mają grzyba, ale astry jesienne zazwyczaj go łapią, trzeba posadzić trochę w głębi rabaty i nóżki czymś zakryć, wtedy nie będzie drażnił