Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Wafel 19:08, 13 wrz 2025

Dzięki za odpowiedź dziewczyny, fajny akcent z tego rdestu
Joku 20:07, 13 wrz 2025

mirkaka napisał(a)

Selseria światła ma dużo, tylko pewnie deszczu za dużo, może karpy już za wielkie? Kidy przycięłaś skoro mają kłosy?
Krokusy jesienne mi dawałaś? matko nie pamiętam gdzie je mam, nie kwitną teraz, te co pokazuję to zimowity od Vity. Jola przykro mi, może gdzieś są w donicy, nie wiem

Nie pamiętam kiedy dokładnie cięłam seslerie, pewnie w lipcu, kłosy pojawiły się po cięciu.
Krokusy jesienne kwitną później, w październiku lub koniec września (zimowita rozpoznałam), liście (szczypiorki jak u krokusów wychodzą później). Pewnie gdzieś się odnajdą .
No chyba że pamięć mnie myli i nie dałam, też może tak być.
Magara 21:51, 13 wrz 2025

mirkaka napisał(a)

Mirka, jaka to róża?

Ogród zachwycający, to oczywiste
mirkaka 07:41, 14 wrz 2025

Joku napisał(a)

Nie pamiętam kiedy dokładnie cięłam seslerie, pewnie w lipcu, kłosy pojawiły się po cięciu.
Krokusy jesienne kwitną później, w październiku lub koniec września (zimowita rozpoznałam), liście (szczypiorki jak u krokusów wychodzą później). Pewnie gdzieś się odnajdą .
No chyba że pamięć mnie myli i nie dałam, też może tak być.

No to czekam na ich odnalezienie się
mirkaka 07:45, 14 wrz 2025

Magara napisał(a)

Mirka, jaka to róża?

Ogród zachwycający, to oczywiste

Chippendale, niska, dobrze się rozkrzewia, zdrowa, pierwsze kwitnienie jest bardziej różowa, szczególnie w cieplejsze dni, drugie tak jak widać, potem trochę zróżowieje. Teraz też wypuściła wyjątkowo długie pędy, może przez te deszcze, odżywiło ją to. Mimo to, to niska róża Mam ją w swoim zdjęciu profilowym
Ulina 18:49, 14 wrz 2025

mirkaka napisał(a)

Tojeść orszelinowata może rosną jak ma sporo miejsca i nie zagłusza innych roślin, u mnie ona się wymknęła, weszła w różę, azalie i hakonkę, generalnie była już taka gęsta że nie zdobiła a raczej wyglądała jak kołtun
No widzisz, a u nas wyjątkowo mokry ten sezon, aż trudno uwierzyć że inni mają suszę

Ostatnio u siebie pisałam, że muszę ją przenieść na inne miejsce bo boję się ekspansji. Gdy wycięłam liliowce widzę, się pokłada. Lubię ją, ale....
Ulina 19:00, 14 wrz 2025

mirkaka napisał(a)

Czy ten trzcinnik Ci się wysiewa. Ma cudne kwiatostany, ale boję się je zostawić na zimę.
W zeszłym roku zostawiłam kłosy turzycy palmowej i wczoraj całe wiaderka niezłych roślin usunęłam z rabaty.

ElzbietaFranka 21:11, 14 wrz 2025

mirkaka napisał(a)
Gosiu, wstawiam swoją Onokleę , czy te brązowe przebarwienia to wg Ciebie grzyb?

z niepokojących spraw ogrodowych to tak się załamują igły na sośnie himalajskiej, choroba, szkodnik, kto się wypowie?

Specjalnie poszłam dzisiaj sfocic moja i ma wyprostowane igły bez załamań.
Trochę czytałam w tym temacie. Moim zdaniem to jest osutka sosnowa. Zobacz czy nie ma na igłach punktów jasnych nakłuć. One wysysają punktowo soki i w tym miejscu jest igła osłabiona i wtedy się załamuje.

Możesz opryskać jeszcze teraz. Duża ta sosna bo chodzi o to aby nie przezimowały i może być inwazja w przyszłym roku.
Wczesna wiosną opryskaj chyba Emulpar o ile się nie mylę.

Wysyłam kilka linków bo Mszana tutaj dawał radę. Sylwia też coś takiego Miała.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1011-choroby-i-szkodniki-sosen-sosna-pinus?page=30&quoted_post_id=3157465#reply

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1011-choroby-i-szkodniki-sosen-sosna-pinus?page=30&quoted_post_id=3169249#reply
Wafel 22:13, 14 wrz 2025

Osutka sosnowa to choroba grzybowa a nie szkodnik...
Magara 22:18, 14 wrz 2025

mirkaka napisał(a)

Chippendale, niska, dobrze się rozkrzewia, zdrowa, pierwsze kwitnienie jest bardziej różowa, szczególnie w cieplejsze dni, drugie tak jak widać, potem trochę zróżowieje. Teraz też wypuściła wyjątkowo długie pędy, może przez te deszcze, odżywiło ją to. Mimo to, to niska róża Mam ją w swoim zdjęciu profilowym

Mirka, dzięki
A pachnie?