Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 16:52, 28 gru 2025

vita napisał(a)
Czyli zaczęłaś już nowy sezon ogrodniczy Pietruszkę naciową, marchewkę i koperek wysiałaś do gruntu? Trudno przewidzieć jaka będzie nadchodząca wiosna, ale zyskasz nowe doświadczenia.
Ja pod folią wsiałam w październiku szpinak i koperek, wschodów nie było. Wsadziłam też czosnek, ale połowa już pożarta, nie wiem co pożarło.
Twoje ostrokrzewy imponujące, cofnęłam się, aby doczytać ile mają lat. Moje trzy, dwa żeńskie, jeden męski mają kilkanaście lat i rosną bardzo wolno. Podobnie jak Ty nie cierpię ich kolczastych liści, ale trudno im odmówić, że nie zdobią ogrodu non stop

Ciemierniki w grudniu wyglądają 'w miarę ładnie'?! Wspaniale wyglądają, u mnie mieszańce nigdy nie zakwitły w grudniu, nigry odmawiają jakiejkolwiek współpracy, jedynie cuchnące w pogotowiu

Dziękuję i wzajemnie, najlepsze życzenia

Nowy sezon zaczęłam już w listopadzie, sadziłam czosnek i cebulkę, za wcześnie bo już mają 7cm szczypiorki

Szpinak i koperek wykiełkują wiosną, a czosnek, czyli ząbki coś wyżarło? Skąd wiesz? Czyżby były wyciągnięte na wierzch?

Moje ostrokrzewy mają tyle lat co mój ogród więc jakieś 27 Na początku też rosły dość wolno, a potem, nagle stały się jedną wielką ogromną kulą, którą przycinałam, w końcu chcąc je unicestwić ścięłam drastycznie do pnia, a one niestety odrosły

Moje mieszańce tylko niektóre kwitną, pojedynczymi kwiatkami ale cieszą Nigry też nie wszystkie, nie wiem od czego to zależy, czy od stanowiska czy od odmiany, bo widać że są różne, pąki mają jedne białe, inne trochę podróżowione.
Czyli Nigry nie chcą u Ciebie rosnąć?

Dziękuję
mirkaka 16:57, 28 gru 2025

Basieksp napisał(a)
No ładnie wyglądają u Ciebie ciemierniki Podgladalam moje, narazie mają pąki przy ziemi, u mnie, jeszcze trochę zanim zakwitną. Ale wychodzą żonkile i inne cebulowe, to akurat mnie nie cieszy, bo mam być jeszcze jakaś zima.

Basiu, u mnie też większość ma pąki przy ziemi,
Żonkili nie zauważyłam żeby wychodziły, ale puszkinia już tak, pomalutku przebiśniegi i chyba liście zimowitów, ale tych nie jestem pewna.
Zima ma być ale chyba śnieżna, więc to dobrze, okryje nasze cebulowe