Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 12:21, 11 gru 2025

Joku napisał(a)
Wieczorem najmilej siedzi się w ciepłym i przytulnym domku. Mnie się zdarza właśnie wieczorem wyskoczyć na kijki. Ale wtedy muszę się ograniczać do oświetlonych ulic.

Sama chodzisz? my z eM nawzajem się mobilizujemy do wspólnych spacerów, też kupiliśmy kijki

Dziś znów wyszłam do ogrodu,
przekopałam całą ziemię pod folią i posiałam sałatę rzymską, sałatę maślaną i szpinak Czy to przezimuje?? Pewnie trzeba będzie jeszcze przykrywać włókniną zimową
Popracowałam też w ozdobnym, wykopałam resztę tojeści orszelinowatej, masakra, i rozłażące się rozłogami marcinki, te ograniczyłam ostro bo wchodziły już na róże Dinky, a ta słabo rosła, może teraz ruszy. Wywaliłam słabo rosnące w cieniu berberysy i posadziłam w ich miejsce cisa.
Pogoda super, choć trochę wiało
Joku 19:57, 11 gru 2025

Chodzę sama, eMa wiejskie "szuwary" nie interesują . Gdyby były takie rejony jak u ciebie to pewnie łatwiej byłoby go wyciągnąć.
Pracowita jesteś, sporo prac wykonałaś. Marcinki są fajne ale właśnie ten ich rozrost na boki przeraża. Kilkuletnią kępę trudno wykopać.
Z podczytywania wątków na forum pamiętam że dziewczyny uprawiają zimą sałatę w folii, szklarni. Chyba Karola/Ania ma doświadczenie.
vita 20:31, 11 gru 2025

I u mnie pogoda dopisuje też
Sałaty i szpinak teraz wysiane powinny wzejść, pod folią mają szanse przetrwać. Przykrycie, w wypadku spadków temperatur nie zaszkodzi.
Mnie też nie żal roślin, które słabo rosną, tym bardziej, że są szlachetniejsze zamienniki. Gdzie posadziłaś tego cisa?
LIDKA 20:48, 11 gru 2025

Mirka to mialaś powera. Czy cieżko wykopać berberysy? Chce eksmitować z przedogródka 3 szt wiosną.
Bordowe dają kolor ale każdy jest innego gat. I mnie wnerwiają.
Ulina 21:53, 11 gru 2025

Zazdroszczę czasu na ogród ja jeszcze w pracy spędzam całe dnie.
mirkaka 06:58, 12 gru 2025

Joku napisał(a)
Chodzę sama, eMa wiejskie "szuwary" nie interesują . Gdyby były takie rejony jak u ciebie to pewnie łatwiej byłoby go wyciągnąć.
Pracowita jesteś, sporo prac wykonałaś. Marcinki są fajne ale właśnie ten ich rozrost na boki przeraża. Kilkuletnią kępę trudno wykopać.
Z podczytywania wątków na forum pamiętam że dziewczyny uprawiają zimą sałatę w folii, szklarni. Chyba Karola/Ania ma doświadczenie.

Jola u nas też szuwary, nic nie ma ciekawego na spacerach, chodzimy dla zdrowia

Nie było trudno wykopać marcinki, nie są tak ekspansywne jak tojeść orszelinowata, ta to dopiero koń trojański.
Wiem że Karola coś miała , tak mi się kojarzy, ale ona jest pod tym względem bardziej doświadczona Może i mnie się uda
mirkaka 07:09, 12 gru 2025

vita napisał(a)
I u mnie pogoda dopisuje też
Sałaty i szpinak teraz wysiane powinny wzejść, pod folią mają szanse przetrwać. Przykrycie, w wypadku spadków temperatur nie zaszkodzi.
Mnie też nie żal roślin, które słabo rosną, tym bardziej, że są szlachetniejsze zamienniki. Gdzie posadziłaś tego cisa?

Czyli też działasz ogrodowo jeszcze?
Miałam kilka lat temu sporego berberysa o ciemnych liściach, łapał mączniaka, podzieliłam go i posadziłam pod brzozą , tą z prawej strony na końcu ścieżki, przed zakrętem. Tam jednak jest cień i sucho, nie chciały dobrze rosnąć, może też dlatego,że podzielone trudno się przyjmowały, z trzech tylko jeden daje radę, tego zostawiłam. W tym miejscu pod płotem sadzę swoje cisy, żeby stworzyć przesłonę, lepiej sobie radzą i z suszą i z cieniem niż tuje, poza tym nie lubię jednorodnego żywopłotu tujowego, wolę nieoczywiste zasłony
Z tymi szlachetniejszymi zamiennikami u mnie różnie bywa, czasami wychodzi na to że jest jeszcze gorzej W tym przypadku cis jest lepszym rozwiązaniem

Też wysiałaś szpinak i sałaty pod folią?
mirkaka 07:12, 12 gru 2025

LIDKA napisał(a)
Mirka to mialaś powera. Czy cieżko wykopać berberysy? Chce eksmitować z przedogródka 3 szt wiosną.
Bordowe dają kolor ale każdy jest innego gat. I mnie wnerwiają.

Moje były słabo ukorzenione, słabo rosły więc nie tak trudno było je wykopać, ale generalnie tak, ciężko, jak jest jakiś dobrze rozrośnięty, mają takie żółte korzenie Kiedyś wykopywałam berberysa Juliany, wielki krzew, myślałam że nie dam rady, masakra więc jeśli chcesz przesadzać to lepiej młode egzemplarze
mirkaka 07:14, 12 gru 2025

Ulina napisał(a)
Zazdroszczę czasu na ogród ja jeszcze w pracy spędzam całe dnie.

No tak, w moim wieku już można już cały czas działać, jeśli zdrowie dopisuje Ja mogę pozazdrościć młodości
Joku 17:02, 12 gru 2025

Ja nie lubię berberysów ze względu na straszne kolce. Nie mam żadnego. Chociaż czasami zwracam na nie uwagę w sklepach ogrodniczych bo potrafią czarować kolorami.
W jaki sposób tniesz ostrokrzew? Po całości, po obwodzie czy wycinasz pojedyncze listki, gałązki? On tez z tych kłujących jest. Zbieranie obciętych fragmentów z ziemi to makabra.